Autor Wątek: Tiguan w trasie - spostrzeżenia, uwagi, porady  (Przeczytany 131 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline grabson79

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan II
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Moc: 180 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
Tiguan w trasie - spostrzeżenia, uwagi, porady
« dnia: 28 - Lipca - 2017 - 20:54:14 »
Wróciłem właśnie z wycieczki do Albanii, samochód się spisał wręcz idealnie. ADBlue zatankowałem na dzień przed wyjazdem.... ;)
A jak się spisał bagażnik dachowy?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Offline AdekWykr

• Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: DFHA
  • Moc: 190 KM
  • Rej: WGM
Odp: Tiguan w trasie - spostrzeżenia, uwagi, porady
« Odpowiedź #1 dnia: 31 - Lipca - 2017 - 09:53:52 »
Generalnie bardzo dobrze, choć wg moich obserwacji znacznie podniósł zużycie paliwa. Przy mniejszych prędkościach nie było to odczuwalne, ale już prędkości autostradowe wyraźnie pokazały że auto ma znaczną powierzchnię czołową... Ale trzeba się z tym liczyć jeśli małżonka nie potrafi się spakować do mniejszej ilości toreb....

Z innej beczki - auto super wygodne szczególnie z tyłu ogrom miejsca - mój poprzedni samochód to Mercedes E klasa - tak więc to raczej niezłe porównanie na korzyść Tiga. Po drodze ciekawy górski fragment z mocnymi serpentynami - przejście graniczne pomiędzy Macedonią a Albanią jest na wysokości 1000 m npm - autko nawet z bagażnikiem dachowym pomykało w górę jak konik wyścigowy - aczkolwiek musiałem przestawić DCC z tryb sportowy bo mocno bujało na komforcie - wielu leszczy w osobówkach wyprzedałem i syn obserwował ich zdziwione miny.

Offline E65

• Silnik: 2.0 TDI
  • Moc: 150 KM
  • Rej: SBL
« Odpowiedź #2 dnia: 23 - Sierpnia - 2017 - 09:49:50 »
Też przeleciałem ponad 3  tysiące po Europie zachodniej i powiem tak. Wyjeżdżałem w trakcie tej wichury - za Wrocławiem na A4 dorwało nas. 70 km/h max - line assist bajka - naprawdę robi dobra robotę- deszcz tak walił, że radar nie miał widoczności. Kierownica była stale korygowana. Spalanie - o dziwo - 6,2 /100 więc rewelacja - tempomat na 150 tak jaw w passacie i tutaj miłe    zaskoczenie. W pasku obroty 3000 w tigu 2500. A więc lepiej zsynchronizowana skrzynia jak w B6 dlatego tez mniejsze spalanie. Pod wzgledem miejsca i komfortu podróży rownież wielki plus - fotele wygodne - miejsca dużo. Jak odbierałem i zobaczyłem Pirelli Scorpion to miałem przed oczami P9000 które dostałem w cordobie jako seryjne. Tragedia. Ale tutaj chyle czoła . Pirelli poradziły sobie z ta ulewą - żadnego aquaplaningu - dobre trzymanie  i pewność prowadzenia. Ogólnie jestem bardzo mile zakoczony - moja druga połówka również :on:. No i koszt podróży - ropa w Nimeczech 1.03 E - więc taniej jak u mnie na stacji - no dobra Euro skoczyło na 4,27 więc drożej. Więc jestem na plus

Offline Maciek05

• Silnik: 1.4 TSI
  • Rej: WPI
« Odpowiedź #3 dnia: 09 - Stycznia - 2018 - 11:26:33 »
Wprawdzie moja trasa to nie tysiące kilometrów, ale pod koniec roku wybrałem się po raz pierwszy w jakąkolwiek dłuższą drogę Tiguanem, z Warszawy w góry - ok. 400 km w jedną stronę. Teraz myślę że mam już materiał i dobrą okazję aby podzielić się swoimi wrażeniami z jazdy autem przez kilka miesięcy, nie tylko z tej podróży. Zaczynając od podsumowania: "czy ponownie kupiłbyś Tiguana" - TAK, a oto szczegóły.

1. Niezłe wyniki spalania; trasa mieszana: 80% to droga ekspresowa i krajówka, trochę lokalnych. Średnia oscylowała wokół 7 litrów benzyny, jechaliśmy we czworo + pełny bagażnik (bez dachowego), prędkość - kodeks plus 10-20.
2. Podróż komfortowa dla dorosłych z przodu i małoletnich z tyłu, pies też zadowolony :)
3. Podtrzymuję opinię o świetnym wyciszeniu nawet przy 150 km/h, nie zauważyłem szumów z okolic słupków A, mam porównanie do Passata B6 i nie odczuwam pogorszenia.
4. Nie mogę powiedzieć złego słowa o oponach Nokian WR SUV 3 (215/65 R17 XL), a w górach jeździłem też po nie odśnieżonych drogach z ubitym śniegiem. Dodam że śmiem zaliczać się do raczej rozsądnych użytkowników dróg, nie mam ambicji aby sprawdzać granice przyczepności i badać czy/kiedy samochód jest podsterowny. No i gdy czytam że dla kogoś auto o mocy poniżej 200 KM praktycznie nie jedzie, to statystyki wypadków (i obrazki z filmów Stop Cham) przestają dziwić...
5. Trafił mi się chyba niezły egzemplarz bo nie zaznałem stuków z zawieszenia ani trzasków z okolic klapy bagażnika, również w warunkach podróży.
6. Tempomat i asystenci działają fajnie, brakuje mi Side Assist i każdemu kto jest na etapie decyzji polecam Pakiet Drogowy którego ja niestety nie zamówiłem.
7. Ładowność to niestety trudny temat, liczyłem się z tym idąc na kompromis między wygodą parę razy w roku a ekologią i wożeniem powietrza przez 90% czasu (jazda miejska). Półka bagażnika ląduje na zewnątrz już przy pierwszym podejściu do pakowania, trzy średnie walizki (niektóre w pionie), parę drobiazgów i osiągamy limit, reszta do kabiny... No ale nie nauczyłem się jeszcze wykorzystywać w pełni zakamarków, uchyłków, kształtu przestrzeni bagażowej, a tu można jeszcze trochę ugrać.
8. Światła LED Top i DLA miałem sposobność oglądać w akcji po raz pierwszy: widoczność znakomita, "wycinanie" obszarów robi wrażenie :) Przy pagórkowatym przebiegu drogi potrafi zgłupieć i trzeba ingerować, bo państwo z naprzeciwka się niecierpliwią...
9. Nawigacja - może powinienem coś doczytać w instrukcji i zmienić w ustawieniach, ale wg mnie zbyt gorliwie (i bez potwierdzenia czy chcę) kierowała mnie na alternatywne trasy, gdy tylko była online i łapała wiadomości o korkach. Panikara. W efekcie zostałem z tyłu za kolegami którzy jechali standardowo...

Tyle z moich obserwacji, podróż przyjemna i odprężająca, auto spisało się bez zarzutu :) Niedługo powtórka - wyjazd na ferie.

Podziękował: flamecards

Offline flamecards

• Rej: WE
« Odpowiedź #4 dnia: 10 - Stycznia - 2018 - 09:38:28 »
Ja generalnie przesiadam się z 2 litrowego diesla, który w trasie przy prędkościach autostradowych na tempomacie palił 5,5 litra. Teraz będzie w Tigu benzynka i właśnie zastanawiam się jak duża będzie różnica. Trzeba będzie się przyzwyczaić;)

A tak btw, czy ktoś zrobił Tigiem w wersji 150km benzyniakiem 1000 km na jednym baku? W poprzedniej furce bez problemu robiłem po 1100-1200 ale to był diesel...BMW E91 no i bak miał 63L

Offline Maciek05

• Rej: WPI
« Odpowiedź #5 dnia: 10 - Stycznia - 2018 - 11:08:02 »
Nie, to się chyba nie może udać... Nie sprawdziłem prawdę mówiąc, jaki zasięg pokazuje komputer po zatankowaniu do pełna.
@flamecards, mam podobne doświadczenia jak Ty z poprzednim wozem: Passat 2.0 TDI CR z 70-litrowym bakiem. Tam miewałem teoretyczny zasięg wyliczany na ponad 1000 km, choć wątpię żebym aż tak dobry wynik uzyskiwał w praktyce. Na autostradzie zależało mi na czasie i spalałem nie mniej niż 7 L.

Przy ostatnim wyjeździe Tiguanem, powtórna wizyta na stacji benzynowej była konieczna po ok. 700 km.

Offline Kabe

• :: ComfortLine
  • Silnik: 1.4 TSI ACT
  • Kod: CZEA
  • Rej: WE
« Odpowiedź #6 dnia: 10 - Stycznia - 2018 - 12:41:32 »
A tak btw, czy ktoś zrobił Tigiem w wersji 150km benzyniakiem 1000 km na jednym baku?
Moje osiągnięcie masz opisane tutaj:
http://vw-clubpolska.pl/index.php/topic,3337.msg20800.html#msg20800
Przejechane 736km a w baku zostało jeszcze na 180km.
Uważam, że na autostradzie czy nawet drodze ekspresowej wynik na poziomie 900km zasięgu nie jest możliwy do zrobienia jadąc normalnie, na drogach podmiejskich jadąc poniżej 100km/h już tak.

Offline daniels81

• :: ComfortLine
« Odpowiedź #7 dnia: 10 - Stycznia - 2018 - 13:47:08 »
A tak btw, czy ktoś zrobił Tigiem w wersji 150km benzyniakiem 1000 km na jednym baku? W poprzedniej furce bez problemu robiłem po 1100-1200 ale to był diesel...BMW E91 no i bak miał 63L
jeżeli trasa bedzie miała autostrade i bedziesz jechał powyżej 120 zapomnij nawet o 700 kilometrach...btw mówie tutaj o 150 PS w automacie

Tagi wątku: