Autor Wątek: Rysy na lakierze  (Przeczytany 3181 razy)

Offline davep

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan II
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: CZPA
  • Moc: 180 KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: WGR
Rysy na lakierze
« dnia: 18 - Sierpnia - 2017 - 20:52:38 »
Cześć,
chętnie się dowiem jakie to koszty. Moja żonka "przeleciała po krzaczorach", efektem są drobne rysy po prawej stronie, żadnych wgniotów.
Błotnik, tylne drzwi, tylny błotnik, każda cienka, 1-4cm długości.

Zapewne sprawę mógłbym załatwić flamastrem permanentnym :-)

Chcę zapytać ASO, ale myślę o:

http://allegro.pl/lakier-na-zaprawki-vw-audi-oryginal-kolor-lc9x-i6538520417.html

Czy LC9X to czarny deep z Tiguana? Czy posiadacie może jakąś listę oznaczeń lakierów?

Offline omen

• :: ComfortLine
  • Skrzynia: MT
  • Rej: WT
Odp: Rysy na lakierze
« Odpowiedź #1 dnia: 18 - Sierpnia - 2017 - 21:29:01 »
Obecnie czarny "Deep" perłowy to 2T2T
Ale jeszcze w 2007 roku był określany jako LC9X - pytanie czy to dokładnie to samo czy nie różni się tymi drobinkami perłowymi

Offline davep

• :: TrendLine
  • Kod: CZPA
  • Rej: WGR
« Odpowiedź #2 dnia: 18 - Sierpnia - 2017 - 22:14:23 »
Faktycznie w folderach reklamowych auta określany jest jako 2T (nie 2T2T).
Wystarczy przeszukać allegro i handlarze nadal określają czarny deep jako LC9X, nawet sprzedając elementy karoserii, kompletne przody itp.

Swoją drogą, gdzie jest informacja o lakierze? Jakaś naklejka, plakietka?

Offline arekp

• Moc: ?? KM
« Odpowiedź #3 dnia: 19 - Sierpnia - 2017 - 12:46:33 »
Czy nie lepiej podjechać do ASO i na nich zrzucić kwestię dopasowania zestawu do koloru auta? Idź na dział części i niech oni się tym zajmą - cena spodziewam się, kilka złotych wyższa, ale nie będziesz płacić za przesyłkę.

Inna kwestia, to czy ichna lakiernia nie jest w stanie ogarnąć tych rysek w sensowniejszy sposób niż zestaw lakieru w tubce - ja taki zestaw aplikowałem na Audi, ale tylko na duże odpryski na lakierze, nie długie przerysowania. Niestety mimo dopasowania lakieru widać miejsce aplikacji, więc na rysach po krzaczorach miałbym obawę czy stosować tego typu rozwiązanie.

Offline Kabe

• Silnik: 1.4 TSI ACT
  • Kod: CZEA
  • Moc: 150 KM
  • Rej: WE
« Odpowiedź #4 dnia: 19 - Sierpnia - 2017 - 16:37:27 »
Według mnie najlepiej udać się do jakiegoś zakładu zajmującego sie Auto Detailing'iem który usuwa profesjonalnie wgniecenia i rysy. Poszukaj w necie bo są takie firmy które napawają bez lakierowania całego elementu.

Podziękował: Toomasz

Offline Toomasz

• Silnik: 2.0 TDI
  • Napęd: 4x4
  • Rej: WS
« Odpowiedź #5 dnia: 19 - Sierpnia - 2017 - 16:41:34 »
Według mnie najlepiej udać się do jakiegoś zakładu zajmującego sie Auto Detailing'iem który usuwa profesjonalnie wgniecenia i rysy. Poszukaj w necie bo są takie firmy które napawają bez lakierowania całego elementu.

Mam przesłuchanie w charakterze świadka dotyczące zdarzenia. Jak zrobię z AC to stracę 10% zniżki a to za dużo żeby tak zrobić. Poczekamy na werdykt ale w razie czego trzeba będzie zrobić tak jak napisałeś.
Pozdrawiam

Offline arekp

• Moc: ?? KM
« Odpowiedź #6 dnia: 19 - Sierpnia - 2017 - 16:47:44 »
@Toomasz, przepraszamy ale odpowiedzieliśmy do @davep jako rozwiązanie problemu rys. U Ciebie to grubsza sprawa, dlatego oddzieliłem wątek "rys" to Twojej szkody.

Offline daniels81

• Silnik: 1.4 TSI
« Odpowiedź #7 dnia: 21 - Sierpnia - 2017 - 09:14:47 »
dokladnie, nalezalo by wczesniej sprawdzic ile zejdzie pod polerka, jak jest rysa do podkladu to szukal bym zakladow typu s point czyli naprawa bez malowania calego elementu, w zaprawki sie nie baw bo co bys nie robil nie zrobisz tego dobrze (to juz nie kwestia wiary w Ciebie a doswiadczenia)

Pozdrawiam
Dan

Tagi wątku: