Autor Wątek: PODŚWIETLENIE TABLICY REJESTRACYJNEJ - wymiana zwykłych żarówek na LED  (Przeczytany 18459 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: GD
Odp: Podświetlenie tablicy rejestracyjnej-wymiana żarówek na Led
« Odpowiedź #25 dnia: 10 - Października - 2017 - 21:57:51 »
Zdemontuj to się przekonasz .Podświetl przednią to się przekonasz . :D

Offline kalamb

• :: TrendLine
  • VW: Sharan I 1FL
  • Wersja: Family
  • Silnik: 1.9 TDI
  • Kod: AUY
  • Moc: ?? KM
  • Rej: KR
« Odpowiedź #26 dnia: 10 - Października - 2017 - 22:00:13 »
No wlasnie ;-) przednia musi byc czy niekoniecznie? Moze byc w srodku czy nie? Poza tym mowa byla o tylnej ;-)
Hipotetycznie Ty masz tablice z ledami oswietlająca przestrzen za pojazdem wspomagająca manewr cofania w nocy. Mam uruchomiony rejestrator i wjezdzam Ci w tylek ;-) zgadnij kto wygra?

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • VW: Sharan I 2FL
  • Model: Minivan
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BRT
  • Moc: 140 KM
  • Rej: BKL
« Odpowiedź #27 dnia: 10 - Października - 2017 - 22:16:16 »
Nie popadajmy w skrajności. Te Led które montowałem nie oślepiają ponieważ światło skierowane jest ku dołowi. Następna sprawa to żarówki które siedziały oryginalnie też mogły oślepiać.  Proszę zauważyć że poblask na podłożu jest i od żarówek i od led. Zanim cokolwiek zamontuję w swoim aucie to wielokrotnie się zastanowię czy będzie ok pod każdym względem. Nie lubię być oślepiany ale też nie staram się tego robić innym.
Co do HID to trzeba umieć wybrać odpowiednie i do odpowiednich lamp zamontować. Sam w poprzednim Sharanie korzystałem z HID założonych do soczewek. Nikogo nie raziły a zwiększały widoczność na drodze co skutkuje większym bezpieczeństwem dla użytkowników.

Dużo jeżdżę i nie przeczę że inni kierowcy oślepiają ale to wynika tylko z ich lenistwa ponieważ nie korzystają z regulacji wysokośći reflektorów w zależności od obciążenia auta. Oślepiają i żarówkami ,HID-ami, czy Xenonem. Powiedzcie ilu kierowców co jakiś czas kontroluje na stacji diagnostycznej ustawienie świateł? Ja tak robię by mieć pewność że nie stwarzam zagrożenia na drodze.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #28 dnia: 10 - Października - 2017 - 22:27:18 »
Mam uruchomiony rejestrator i wjezdzam Ci w tylek ;-) zgadnij kto wygra?
To pytanie z wersji żart .Chyba nie myślisz że zwalisz winę na tego co miał nie tak oświetloną tablicę . A co w wypadku jak miał podświetlenie i brak tablicy ?A co jak nie miał sprawnego podświetlenia tablicy?.Może mieć zamontowane światło halogenowe jako podświetlenie tablicy niezgodne z przepisami i w najgorszym wypadku straci dowód (jak nie będzie w stanie podczas kontroli usunąć uchybienia ).Większość obecnych aut do wymiany żarówki musi udać się do serwisu (ze względu na skomplikowane dojście )i nawet za niekompletne oświetlenie nie do końca mogą zabrać dowód .
Samo podświetlenie tablicy nie jest tak rygorystycznie traktowane przez SKP i diagności sami dopuszczają zmiany z żarówek na led .

Offline kalamb

« Odpowiedź #29 dnia: 10 - Października - 2017 - 22:53:50 »
Nie jestem przeciwnikiem led panowie. Caly srodek mam w ledach bo przy włóknach czulem sie jak w piwnicy babci ;-)  Oczywiscie ze dopuszczają dopuszczaja to co miesci sie w prawie bo biora za to niejako odpowiedzialność
Takie podświetlenie jak na niemieckich blachach nie przeszloby zapewne.
Andrzej wiem ze Twoje jest w porzadku i nie o Twoim deliberuje. Co do swiatel HID to chyba nadal nie są legalne w lampach z oznaczeniami HC HR i HCR bo te moga świecić tylko z halogenami a HID halogenem nie jest. I soczewka nie ma tu nic do rzeczy. I dodatkowa sprawa homologacji EU i normy ECE

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #30 dnia: 10 - Października - 2017 - 23:02:50 »
dopuszczaja to co miesci sie w prawie bo biora za to niejako odpowiedzialność
Nie do końca w prawie tylko w kaprychu danego diagnosty .Pokaż przepis jaka jest dopuszczalna moc żarówek podświetlenia tablicy rejestracyjnej ,jaka barwa nasycenia bieli (ciepła -zimna )itd .Jeśli nie ma czegoś w przepisach powinna być dowolność a nie jest tak do końca .

Offline kalamb

« Odpowiedź #31 dnia: 10 - Października - 2017 - 23:17:38 »
Są rozne dowolności i tu jest pewien klopot. Bo jest dowolnosc egoistyczna „zrobie co uwazam bo mam wszystkich w d..e i jest dowolnosc rozsądna ktora preferuje Andrzej „chce cos zmienic ale zrobie to tak by nie szkodzic innym”.
I tu pies pogrzebany w trawie piszczy ;-) nie musi byc wszystko do „milimetra” określone aby bylo milo i przyjemnie to zalezy od nas samych.
A propos okreslonej mocy żarówek precyzuje ja rodzaj żarówki przewidzianej przez producenta. Zaryzykujesz zmiane zarowki na inną niz przwidziana w specyfikacji i pojedziesz nowym autem na przeglad gwarancyjny.?

Podziękował: andrew7800

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • Model: Minivan
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BRT
  • Rej: BKL
« Odpowiedź #32 dnia: 10 - Października - 2017 - 23:24:51 »
Andrzej wiem ze Twoje jest w porzadku i nie o Twoim deliberuje. Co do swiatel HID to chyba nadal nie są legalne w lampach z oznaczeniami HC HR i HCR bo te moga świecić tylko z halogenami a HID halogenem nie jest.
Masz rację co do dyskusji na ten temat. Niby taka mała żarówka a ciekawy temat i warto wymienić się zdaniami. Co do soczewki to skupia bardziej wiązkę światła i kieruje ją na drogę i nie oślepia tak jak zwykłe lampy z włożonym żarnikiem HID. Tak że różnica jest spora.

Trafiłeś kolego nic dodać nic ująć. :D Wszystko zależy od naszego postępowania i co robimy we własnych autach.

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: BVK
  • Moc: 115 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: BWM
« Odpowiedź #33 dnia: 10 - Października - 2017 - 23:31:26 »
Każda lampka jest homologowana z określonym źródłem światła i jak jest np. na oprawce lampki oświetlenia tablicy rejestracyjnej napisane jest W5W to takie źródło światła powinno się w tej oprawce znajdować. To że niektórzy diagności dość liberalnie do tego podchodzą nie zmienia faktu że założenie żarówki LED w zwykłą oprawę w oświetleniu zewnętrznym jest nielegalne.
Wszystkie przeróbki tego typu robimy na własne ryzyko - w przypadku oświetlenia tablicy rejestracyjnej jeżeli taka zmiana nie jest jakaś ogromnie rażąca to mała szansa że ktoś zwróci na to uwagę ale nadgorliwy funkcjonariusz może za to zatrzymać dowód a drobiazgowy diagnosta nie dać pozytywnego wyniku przeglądu.

red@tapatalk

Offline kalamb

« Odpowiedź #34 dnia: 10 - Października - 2017 - 23:35:17 »
Jak to mowią „teoretycznie praktyka i teoria niczym sie od siebie nie roznia natomiat praktycznie teoria i praktyka to dwie rozne sprawy” Praktycznie oczywiscie jest spora roznica ja mowie o przepisach. Jest jeszcze jeden aspekt ktory nalezy (tak mi sie wydaje) uwzględnić w tego typu dywagacjach. Przepisy a kwestia ubezpieczycieli. Temat na nastepny obszerny watek ;-)

Offline K9Darek

• :: ComfortLine
« Odpowiedź #35 dnia: 11 - Października - 2017 - 09:35:42 »
Nie rozumiem rozdmuchiwania tematu. Uważam że to nie jest oślepiające światło. Gdyby tak było to u siebie bym też nie montował bo by się zaraz policaje przyczepili i byłoby po zabawie. U siebie przynajmniej 5x dziennie mijam się z policją czy jadą za mną, byłem kontrolowany ze 3x i żaden nie zwrócił mi uwagi, auto uzyskało TÜV bez najmniejszej uwagi - wniosek można wyciągnąć samemu. Jeśli ktoś nie walnie takich stroboskopów jak na fotce którą dałem, a kogoś jednak oślepia takie oświetlenie tablicy rejestracyjnej i cytuje kodeks drogowy to niech zacznie utrzymywać przepisowy odstęp od poprzedzającego pojazdu, przesiądzie się z Ferrari do normalnego auta lub zajmie poprawną pozycję do jazdy a nie leży i zagląda między kierownicą a deską rozdzielczą.
Dziękuję, tyle mojego w temacie.
Pozdrawiam ;)

Offline kalamb

« Odpowiedź #36 dnia: 12 - Października - 2017 - 08:25:11 »
auto uzyskało TÜV bez najmniejszej uwagi

Masz wszystko w porządku to nie musisz sie przejmować ani dyskusją ani cytatem z kodeksu ;-)
Dotyczylo to tych osób ktore uważają ze można wykorzystać podświetlenie tablicy do oświetlenia przestrzeni tylnej podczas cofania ;-)
Co do „gustów” dyskusji nie bylo ;-) wyraziłem tylko krotko swoje zdanie do ktorego mam prawo
Wygląda na to, ze przyjąles to do siebie ale to już Twój problem ;-)

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #37 dnia: 12 - Października - 2017 - 10:02:57 »
Dotyczylo to tych osób ktore uważają ze można wykorzystać podświetlenie tablicy do oświetlenia przestrzeni tylnej podczas cofania
Ładnie to zebrałeś do kupy tylko słabo to wygląda z natury .Jeśli zrobisz oświetlenie zgodnie z przepisami to i tak możesz je złamać i tak możesz być zmuszony to stosowania tych przepisów według humoru upierdliwego policjanta czy diagnosty .
Już wyjaśniam na prostym przykładzie .Na każdej lampce najczęściej jest opis jaką żarówkę (jej max moc )należy zastosować .I zastosowanie żarówki pasującej do danej oprawki o mniejszej mocy (np. zamiast 5W wsadzasz 3W,2W )może skutkować upierdliwością pana w mundurki lub pana na SKP mimo tego że oświetlenie będzie sprawne .Podobnie sytuacja wygląda w drugą stronę gdy zamontujesz żarówkę o dopuszczalnej mocy która daje zdecydowanie większą ilość światła (np.5W które świeci jak 10W jak to bywa w przypadku diody ).I mimo że oświetlenie będzie sprawne i zastosowanie źródła światła będzie mieścić się dopuszczalnej granicy mocy to i tak wszystko zależy od kaprycha i interpretacji przepisów .

Niby podświetlenie tablicy to banalnie prosta sprawa a jak widać nie tak do końca .A brak podświetlenia przedniej może sugerować że zupełnie mało istotna . 

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Skrzynia: MT-6
  • Rej: OK
« Odpowiedź #38 dnia: 12 - Października - 2017 - 10:26:39 »
Dla mnie to prosta sprawa: każda żarówka (czy to jest LED czy zwykła), musi posiadać europejską homologacje dopuszczenia do zastosowania w samochodzie zarejestrowanym w UE. Jeżeli jej nie posiada a na tą chwilę żaden luźno sprzedawany LED w UE nie posiada takiej homologacji, to sprawa jest prosta i nie ma znaczenia kto ją wyprodukował. Oczywiście według własnego uznania można do podświetlenia tablicy rejestracyjnej zastosować cokolwiek i tylko nasz zdrowy rozsądek będzie decydował o tym czy inni za nami w nocy i w deszczu będą się czuli komfortowo i bezpiecznie. Nie wiedzę żadnego racjonalnego powodu aby tablica rejestracyjna z tyłu samochodu miała być podświetlona lepiej od standardowego oświetlenia które przewidział producent auta. Zastosowanie mocniejszego światła typu diody LED w oświetleniu wnętrza samochodu: schowka, bagażnika, wskaźników czy przełączników nie czynią takiej szkody innym użytkownikom jak mocno odbijająca światło biała tablica rejestracyjna. I szczerze powiedziawszy, nie widziałem jeszcze takiej oświetlonej LEDami tablicy, która nie oślepiała by jadącego za takim autem w czasie deszczu. Czasami wypada pomyśleć nie tylko o sobie ale przede wszystkim o innych ;)

Dodano:  12 - Października - 2017  -  10:42:39
Dla mnie tak mocne oświetlenie tablicy rejestracyjnej, które powoduje u większości kierowców powoduje oślepianie lub co najmniej dyskomfort jazdy, jest równoznaczne z jazdą przy dobrych warunkach pogodowych z włączonym tylnym światłem przeciwmgielnym. 

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #39 dnia: 12 - Października - 2017 - 11:07:26 »
Jeśli komuś przeszkadza mocniejsze oświetlenie tablicy i ma czuć z tego tytułu dyskomfort jazdy samochodem a nie przeszkadza mocniejsze światło aut jadących z przeciwka to zdecydowanie zalecam wizytę u specjalisty .Jak ma się nawet 10W oświetlenie tylnej blachy skierowane w dół do min 110W oślepiających z przeciwka prosto w oczy (a to jest min ).Ktoś kto montuje mocniejsze źródło światła dba raczej o swoją wygodę i robi to dla siebie .Zdrowy rozsądek jest bardziej wskazany niż bzdurne przepisy nietrzymające się kupy .
Jeśli ktoś cofał po ciemku z przyczepką lekką (do 750 kg )o dość dużych gabarytach to wie że takie podświetlenie ledowe blachy na przyczepce ułatwia życie i nie służy tylko jako bajer .

Offline red

• S7
« Odpowiedź #40 dnia: 12 - Października - 2017 - 16:04:59 »

Ładnie to zebrałeś do kupy tylko słabo to wygląda z natury .Jeśli zrobisz oświetlenie zgodnie z przepisami to i tak możesz je złamać i tak możesz być zmuszony to stosowania tych przepisów według humoru upierdliwego policjanta czy diagnosty .
Już wyjaśniam na prostym przykładzie .Na każdej lampce najczęściej jest opis jaką żarówkę (jej max moc )należy zastosować .I zastosowanie żarówki pasującej do danej oprawki o mniejszej mocy (np. zamiast 5W wsadzasz 3W,2W )może skutkować upierdliwością pana w mundurki lub pana na SKP mimo tego że oświetlenie będzie sprawne .Podobnie sytuacja wygląda w drugą stronę gdy zamontujesz żarówkę o dopuszczalnej mocy która daje zdecydowanie większą ilość światła (np.5W które świeci jak 10W jak to bywa w przypadku diody ).I mimo że oświetlenie będzie sprawne i zastosowanie źródła światła będzie mieścić się dopuszczalnej granicy mocy to i tak wszystko zależy od kaprycha i interpretacji przepisów .

@Gulasz brawo Ty!!!
Znowu dzielnie odnalazłeś problem którego nie ma. Skoro jak sam napisałeś na oprawce jest napisane 5W to takiej mocy żarówka powinna tam się znaleźć. Pięć watów. I tyle.
Oświetlenie tablicy rejestracyjnej to dość błahy punkt oświetlenia samochodu i dyskusja na ten temat w moim mniemaniu rozrosła się nadmiernie.
Moim zdaniem w tym przypadku należy trzymać się założenia że jeżeli stosujemy diodowe zamienniki żarówek do oświetlenia tablicy robimy to na własne (niewielkie de facto) ryzyko, należy jednak zachować zdrowy rozsądek.
Jeśli chodzi o doświetlanie drogi przy cofaniu z przyczepą oświetleniem tablicy to moim zdaniem lepszy pomysł 13 pinowe gniazdo i światło cofania w przyczepie a najlepiej dwa takie światła.

red@tapatalk

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #41 dnia: 12 - Października - 2017 - 17:36:18 »
Znowu dzielnie odnalazłeś problem którego nie ma.
Nie do końca zrozumiałeś moje wypowiedzi .W skrócie to nie ja mam problem ,to nie mi przeszkadza mocniejsze oświetlenie tablicy .Na tak błahym temacie żaróweczki próbuję pokazać bzdurne przepisy które interpretują jak chcą .A przy okazji z wypowiedzi paru osób można wywnioskować że najlepiej byłoby osoby z mocniejszym oświetleniem karać ,zabierać dowody a najlepiej ukamieniować .

Co do mocy np.5W jaka jest dopuszczalna do danej oprawy oświetleniowej chodzi o to by nikt mało rozgarnięty nie wsadził żarówki o większej mocy która mogłaby doprowadzić do uszkodzenia (najczęściej roztopienia danej lampki która może doprowadzić do pożaru )wychodząc z założenia że autorowi chodziło o podanie max mocy by być ok.z przepisami to nawet się nie zająkną o wartości max jeśli chodzi o ilość światła jaką może emitować .Najkrócej mówiąc wkładasz żarówkę tradycyjną 5W i jest ok. wkładasz ledową 5W która świeci jak 10-15W i też powinno być ok. Nie przekraczasz dopuszczalnej mocy a że światła dają więcej czy inną barwę (zimną ) to ich problem jak nie potrafią sprecyzować normalnych przepisów.A tak to wszystko zależy od fanaberii i możliwości nakładania mandatów,zabierania dowodów ,braku pozytywnego badania itd.Ba więcej nie byłoby dyskusji o takim temacie czy ledy czy żarówki .Brak normalnych przepisów lub ich nadmiar wprowadza więcej bałaganu.Wystarczy spojrzeć na drogach jak wyglądają TIR-y obwieszone jak choinki i do kompletu ze świecącymi logami(które widać z kilometra ) i jakoś nikomu to nie przeszkadza .Obwieś taką ilością auto osobowe a do bandy lizaczkiem poproszą cię pierwszego wieczoru a nawet i dnia .A może oni mają inne przepisy ?

Offline red

• S7
« Odpowiedź #42 dnia: 13 - Października - 2017 - 13:48:32 »
@Gulasz to Ty nie do końca rozumiesz o co chodzi.
Ale wytłumaczę żeby wszyscy zrozumieli:
Na każdej oprawce jest napisane jakie źródło światła ma być w tej oprawce i z takim źródłem światła jest ten element oświetlenia homologowany. Diodowy zamiennik dajmy na to żarówki W5W nie jest żarówką W5W i nie powinien być stosowany w tej oprawce - tyle jeśli chodzi o przepisy.
Nie neguję stosowania żarówek LED do oświetlania tablicy tylko zwracam uwagę że jest to niezgodne z prawem. Jeżeli ktoś to robi to tylko na własne ryzyko i tyle.
Komentarze na temat zasadności obowiązujących przepisów proponuje pisać w innym wątku.

red@tapatalk

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #43 dnia: 13 - Października - 2017 - 19:47:25 »
Ciężko się zgodzić z powyższą wypowiedzią .To nie jest oznaczenie /symbol danej żarówki tylko max moc jaka może być zastosowana w danej oprawie .
[link moderowany]
Jakby kogoś interesowało prawidłowe oznaczenie /symbol to może samemu sprawdzić jaki jest i jak wygląda zamiennik led danej żarówki .W temacie homologacji też możemy podyskutować bo nie chodzi o dane oświetlenie jako takie a zamontowane w danym pojeździe który dostaje homologację z takim a nie innym oświetleniem .Jeśli ktoś przerabiał kiedyś samochód (zmieniał w nim lampy /reflektory) to doskonale wie że jeśli przegnie z rozmiarem czy zamontowaniem (wysokość od podłoża ,rozstaw pomiędzy nimi itd) to mimo że lampa posiada znaczek homologacji to pojazd homologacji /dopuszczenia do ruchu/pozytywnego badania nie otrzyma .To taki mały drobiazg z homologacją jeśli chodzi o oświetlenie i kolejny przykład interpretacji przepisów lub fanaberii . 

Offline red

• S7
« Odpowiedź #44 dnia: 15 - Października - 2017 - 08:27:21 »
@Gulasz napiszę tylko tyle - w wynajdowaniu problemów tam gdzie ich nie ma osiągnąłeś poziom mistrz :)
Żeby nie robić zamieszania napiszę tylko że diodowe zamienniki żarówek nie mogą mieć oznaczeń żarówek i nie mają homologacji jako żarówki więc nie powinno się ich stosować w oświetleniu zewnętrznym. To że są tak zrobione że pasują w gniazdo żarówki nie oznacza że można je stosować w miejsce żarówek.
Żeby nie było że tylko neguję stosowanie oświetlenia LED to występują komplene diodowe lampki oświetlenia tablicy rejestracyjnej - produkt firmy hella które idealnie pasują do m.in. sharana i to rozwiazanie jest w pełni legalne.

red@tapatalk

Offline raventes

• clubmen
  • Kod: ASZ
  • Rej: WOS
« Odpowiedź #45 dnia: 15 - Października - 2017 - 12:22:21 »
Są lampy led / żarówki led i " lampy led / żarówki led " tzw zamienniki. Te które są wykonane fabrycznie posiadają stosowne atesty i homologacje oraz są dopuszczone do użytkowania na terenach UE. Są też produkty które takich wymogów nie spełniają ( tzw zamienniki ).  Obecnie przepisy np Polski nie dopuszczają by np zamiast zwykłych żarówek stosować zamienniki typu led ( mowa o światłach ).

Druga sprawa. Czy rzeczywiście podświetlenie tablicy rejestracyjnej wpływa na bezpieczeństwo  :question: Polemizowałbym. Rozmawiajmy na temat konkretnie wpływający na poziom bezpieczeństwa, a to czy czytelność tablicy rejestracyjnej będzie mniejsza lub większa jest sprawą drugorzędną. 

Offline kasik77

• clubmen
« Odpowiedź #46 dnia: 27 - Grudnia - 2017 - 20:44:30 »
Ja miałem przez 4 lata żarówki Led w passacie natomiast te same 2 komplety padły mi tutaj po miesiącu więc zostałem przy zwykłych tak samo z przodu nie wiem od czego zależy Ale nie chce mi spekulować.kolejnych

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #47 dnia: 27 - Grudnia - 2017 - 21:09:10 »
U mnie właśnie wczoraj zauważyłem, że padła jedna z żaróweczek podświetlająca tablicę rejestracyjną.
No i mam dylemat, co tam włożyć aby fajnie świeciło i nie oślepiało innych, szczególnie podczas deszczu.

Podziękował: kasik77

Offline kasik77

• clubmen
« Odpowiedź #48 dnia: 27 - Grudnia - 2017 - 22:04:25 »
Ja stwierdziłem ze zostaje przy żarówkach nie mam zamiaru kupować co chwilę nowych ledów

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #49 dnia: 27 - Grudnia - 2017 - 22:09:24 »
Prawdopodobnie zrobię podobnie i jutro zakupię dwie nowe firmowe żarówki.
Wymienię obydwie na nowe i pewnie zapomnę o nich na zawsze  ;)

Tagi wątku: