Autor Wątek: HAK HOLOWNICZY - wybór, montaż, kodowanie - problemy [Tiguan I]  (Przeczytany 7878 razy)

Online doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: FWD
  • Rej: GD
Odp: HAK HOLOWNICZY - wybór, montaż, kodowanie - problemy [Tiguan I]
« Odpowiedź #25 dnia: 15 - Kwietnia - 2020 - 17:04:44 »
Wydaje mi się że tylko fabryczny elektrycznie wysuwany nie wymaga cięcia, tak jak w Tigu II

Offline maniek/mors

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan I
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Moc: 140 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: KLI
« Odpowiedź #26 dnia: 15 - Kwietnia - 2020 - 21:13:41 »
Dzieki bardzo :bry:

Offline krzysiekw3

• Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: DSW
« Odpowiedź #27 dnia: 16 - Czerwca - 2020 - 08:32:07 »
Dzień dobry.
Kupiłem auto już z zamontowanym hakiem.
Hak jest odkręcony i w sumie nigdy mi nie był potrzebny. Aż do ostatniego weekendu.
Okazuje się, że w gnieździe elektrycznym nie ma w ogóle prądu. Nie działają żadne światła.
Ktoś ma pomysł gdzie szukać przyczyny? Są jakieś bezpieczniki, włącznik? Gdzie może być podpięta wiązka?
Gdy wymienałem silniczek klapki paliwa to zauważyłem że do tylnej prawej lampy są sztukowane jakieś przewody i podejrzewam, że to od haka. Ale tam idą tylko trzy żyły.
No i w sumie to trochę dziwne, że nie ma żadnych świateł a przecież ta lampa tylna w aucie świeci.
Macie jakieś rady?

Online doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #28 dnia: 16 - Czerwca - 2020 - 15:17:27 »
  Gdy wymienałem silniczek klapki paliwa to zauważyłem że do tylnej prawej lampy są sztukowane jakieś przewody i podejrzewam, że to od haka. Ale tam idą tylko trzy żyły. No i w sumie to trochę dziwne, że nie ma żadnych świateł a przecież ta lampa tylna w aucie świeci.  Macie jakieś rady?
Czyli jest instalacja niefabryczna. Idż i szukaj po kablach, powinieneś dotrzeć do uniwersalnego modułu. Moduł powinien być zasilany +12V stałym lub po zapłonie, z reguły czerwony przewód zabezpieczony bezpiecznikiem idzie od skrzynki bezpieczników lub jeśli ktoś poszedł na łatwiznę od gniazda zapalniczki w bagażniku. Zabezpieczenie (dodatkowy bezpiecznik) może być w różnym miejscu, nie wiadomo co monter miał w głowie, może być w bagażniku za lewym poszyciem tapicerki, może bliżej skrzynki albo w samej skrzynce bezpieczników itp... Od modułu powinna iść wiązka do gniazda 7 lub 13 PIN w zależności od rodzaju.

Dodano:  16 - Czerwca - 2020  -  15:20:43
Ale tam idą tylko trzy żyły
od jednej lampy może iść kierunek, stop i pozycja, p. mgłowe jest w klapie, cofania (jeśli 13 PIN) w zderzaku

Offline niko780

• Kod: CBAB
  • Rej: LU
« Odpowiedź #29 dnia: 05 - Lipca - 2020 - 22:24:51 »
Witam.
Wstawiłem hak u siebie w Tiguanie zakupiony używany na allegro z modułem, teraz została mi tylko elektryka podłączyć się do skrzynki bezpieczników w samochodzie i modułu sterownika.
Zakupiłem kabel na allegro i dostałe jakąś mikro instrukcję ale coś mi się tam nie do końca zgadza.
Ktoś wie jak to zrobić ?

Offline marp01

• :: StartLine
  • VW: Tiguan I FL
  • Skrzynia: MT-6
  • Rej: DB
« Odpowiedź #30 dnia: 08 - Maja - 2023 - 22:34:32 »
Chciałbym zainstalować hak w swoim Tiguanie.
Zapytałem w ASO ile kosztuje taka usługa i mało nie spadłem z krzesła słysząc 11200 zł - jak dla mnie to kwota nieakceptowalna.

Zaczynam szukać warsztatów niezależnych.
W jednym warsztacie zaproponowano mi montaż za bardziej racjonalne pieniądze.
Warsztat, który to robi ma bardzo dobre opinie na google i sam właściciel zajmuje się montażem od kilkudziesięciu lat (jak twierdzi).
Jest to zwykły garaż.
Poleca hak STEINHOF wypinany lub odkręcany. Jednak zastanawia mnie elektryka. Gościu mówi, że nie ingeruje w komputer auta.
Nic nie programuje. Jak twierdzi czujniki parkowania można wyłączyć ręcznie.
Robi instalację 13 PIN bez ingerencji w moduły auta bez wiązek dedykowanych.
Co sądzicie o takim montażu, czy ktoś ma w podobny sposób zrobioną elektrykę?
Jak zachowuje się auto nie mając informacji o tym, ze holuje przyczepę?
Czy zamontowany alarm "widzi" w tym wypadku przyczepę i próba jej odczepienia powoduje uruchomienie alarmu w aucie?

Może ktoś jest w stanie polecić jakiś warsztat na Dolnym Śląsku. Pisałem do kilku warsztatów znalezionych w necie ale nikt mi nie odpisał.

Czy montaż haka w tym modelu jest w jakiś sposób problematyczny?
Przeglądając net mam wrażenie, że znaczenie łatwiej jest znaleźć coś na temat Tiguana II nie I FL.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • Model: SUV
  • Rej: OK
Witam.
Problem dotyczy VW Tiguan I 2.0 TDI z 2008 roku - hak firmy BOSAL zakładany jeszcze przez poprzedniego właściciela w DE.

Reanimuję starą przyczepkę i zakupiłem komplet lamp z okablowaniem - po podłączeniu do haka, wszystkie światła w lampach działają tak jak powinny ale chwilę po wyłącznie świateł w aucie, żarówki postojowe w lampach przyczepki ponownie się zapalają.
Do tej pory, do tego haka, były podłączane już 3 różne przyczepki i ani razu nie został zauważony opisywany problem.
Co ciekawe, podłączyłem ten sam zestaw lamp do auta sąsiada (Mercedes) i tam lampy działały tak jak powinny i po wyłączeniu świateł gasły na stałe.

Nagrałem filmik i mam nadzieję, że będzie wszystko widać  ::)

Dodano:  28 - Maja - 2023  -  21:58:36
Sprecyzuję: przy zamykaniu i otwieraniu auta/klapy, światła mrugają kierunkami po czym gasną i po chwili ponownie zapalają się pozycje. Włącznik świateł w aucie cały czas na pozycji "0" ale to samo dzieje się w pozycji "Auto".

PS. Sąsiad od Mercedesa, od wielu lat prowadzi firmę transportową z ciągnikami/naczepami i powiedział, że takiego numeru jeszcze nie widział :o

Online doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #32 dnia: 29 - Maja - 2023 - 09:46:09 »
Żarówki postojowe zwykłe czy ledowe? Jaki tam siedzi sterownik, uniwersalny czy dedykowany OE? VCDS się komunikuje z adresem 69 - przyczepa?

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • Model: SUV
  • Rej: OK
« Odpowiedź #33 dnia: 29 - Maja - 2023 - 09:47:41 »
Płaciłem za zwykłe ale do środka nie zaglądałem.

Online doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #34 dnia: 29 - Maja - 2023 - 10:04:48 »
Pytam bo ledy czasami powodują różne cuda w sterownikach nie przystosowanych do oświetlenia LED. Jeśli sterownik OE to sprawdź co on tam ma za kodowania, jeśli uniwersalny to problem może być w sterowniku. Sprawdzałeś w swoim aucie czy inne przyczepki robią tak samo? Skoro hak montowany w DE to zapewne ma gniazdo 13 PIN i podaje stałe napięcie +12V na przyczepkę, może tym szukać problemu

Offline arkadp

• :: StartLine
  • VW: Tiguan I FL
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: CCZD
  • Moc: 170 KM
  • Rej: RD
« Odpowiedź #35 dnia: 27 - Maja - 2024 - 15:12:08 »
Szukam instrukcji schematu podłączenia haka Brink Orginał VW 4807 wraz modułem 1K0907383.  Mam instrukcje montażu ale nie mogę znaleśc instrukcji podpiecia modułu.

Tagi wątku: