Autor Wątek: 1.9 TDI [BSU] - brak mocy  (Przeczytany 2559 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline error4

• :: StartLine
  • VW: Caddy II
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: BSU
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: OGL
1.9 TDI [BSU] - brak mocy
« dnia: 20 - Maja - 2018 - 14:27:49 »
Tak na wstępie witam wszystkich forumowiczów.
Mam problem z VW Caddy II z silnikiem 1.9 TDI 75 KM [BSU].
Problem polega na tym że przy przyciśnięciu mi do podłogi chociażby już z jedynki silnik zaczyna strasznie dławić zaczyna nim szarpać, zaczyna być słychać stuki z silnika i robi się czarno za samochodem, nie raz zdarza się to nawet na drugim czy też trzecim biegu. Takie coś też nie dzieje się zawsze niekiedy jest "ok" ale auto dalej nie ma mocy tak wiem to tylko 75 KM ale to aż tak tragicznie jechać nie powinno. Auto też ma tak jak by taką dziurę od samego dołu od np 1000 rpm do 2000 rpm auto wcale nie chce jechać (słychać jak turbina pompuje powietrze i to tak okrutnie) a gdy przekroczy tylko granicę 2000 rpm dostaje takiego jak by strzała i zaczyna jechać. Patrzyłem także na doładowanie Vag'iem i zauważyłem że z samego dołu turbina pompuje do 2,5 bar czy coś takiego było na vag'u a gdy jest ten "strzał" ciśnienie spada nawet poniżej wartości którą "chce komputer" np. przy 2100 rpm komputer chce 2 bary to realnie jest coś koło 1,7 bar i powoli zaczyna rosnąć do tego co chce komputer, wtedy auto zaczyna "jako tako jechać".
Mogę zrobić logi dynamiczne jak i statyczne, tylko proszę powiedzieć jakie grupy itd.
Dodam tylko że cały układ dolotu jest szczelny, EGR jaki klapa była całkowicie wyczyszczona z syfu, turbina nie ma żadnego luzu, wężyki podciśnienia wszystkie nowe, grucha na turbo szczelna.
Jeśli to ważne kod silnika to BSU o mocy seryjnej 75 KM bez DPF, z mapą od BLS 105 KM, DPF wycięty z programu.
Co może być nie tak ?

Z góry dziękuję za pomoc.

Poprawiona interpunkcja i czytelność wypowiedzi. Proszę zwracać uwagę na styl i interpunkcję, tego nie można było wcześniej zrozumieć.

Tagi wątku: