Autor Wątek: 2.8 VR6 - brak mocy, problem z wolnymi obrotami  (Przeczytany 2519 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Byku1211

• :: TrendLine
  • VW: Golf III
  • Silnik: 2.8 VR6
  • Kod: AAA
  • Napęd: FWD
2.8 VR6 - brak mocy, problem z wolnymi obrotami
« dnia: 27 - Czerwca - 2017 - 14:22:13 »
Szukam dobrego mechanika od VR6 bo ja już nie mam pojęcia co może mu dolegać, po podłączeniu komputera okazało się że sonda już nie żyje a przepływka już ledwo żyję, postanowiłem że wymienię jedno i drugie.  Po wymianie sondy nic się nie zmieniło a gdy podłącze używana przeplywke to auto nie chodzi na biegu jałowym tylko gaśnie, a gdy odłączę przeplywke to są ale mocy nie ma i go dławi i nie chce wchodzić na obroty,  katalizator wycięty czujniki temperatury wymienione oba ma ktoś pomysł co może być jeszcze zepsute?  I pompka w baku nadal się nie wyłącza mimo że już wszystko po drodze jest nowe, bo jest nowy zawór paliwa pompka przekaźnik. Sprawdzałem czy jest podłączona pompka na ostro ale jak się przekaźnik wyciągnie to nie chodzi czytałem gdzieś że może być to komputer bo braku masy na silniku może coś w nim wypalić i to powodować ciągła pracę pompki może to być objawy braku mocy i problemem z niskimi obrotami? 

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: GD
Odp: 2.8 VR6 - brak mocy, problem z wolnymi obrotami
« Odpowiedź #1 dnia: 27 - Czerwca - 2017 - 18:15:53 »
Nie jesteś pierwszym ani ostatnim któremu opadają ręce i mimo wymienienia sporej ilości klamotów o jakich mówi komp nie widać poprawy .Proponuję byś uzbroił się w cierpliwość a sam znajdziesz usterkę (zaoszczędzisz sobie nawet i kilku wizyt u mechaników którzy zaczną wymieniać elementy które już wymieniłeś ).
Najrozsądniejszą opcją by postawić diagnozę co go może boleć jest cofnięcie się z metodami sprawdzania do "Króla Świeczka "
Zakładam że podstawy typu kompresja ,sprawdzenie poprawności rozrządu masz już ogarnięte i jesteś pewien na 100% że jest ok.
By zawęzić pole poszukiwań w wypadku silnika na Pb masz do sprawdzenia powietrze ,paliwo i iskrę by chodził poprawnie .Zaczynasz od sprawdzenia szczelności całego układu dolotowego (by było łatwiej możesz odłączyć niepotrzebne klamoty do samego testu wszelkiego rodzaju przewody podciśnienia ,serwo itp odłączając i zaślepiając co się da) Szczególnie zwróć uwagę na wszystko to co znajduje się pomiędzy przepustnicą a głowicą .Nieszczelność może dawać objawy o jakich wspominasz .Jak wszystko będzie (według ciebie szczelne) a silnik nadal słabo będzie wrzynał się na obroty możesz w dolot na pracującym silniku psiknąć kokpitem(nie przesadź tylko z ilością ) .Jak wskoczy na wyższe obroty to albo będzie nadal uboga mieszanka (przez nieszczelność na dolocie lub uboga ze zbyt małej ilości paliwa)co naprowadzi cię na szukanie usterki.Brak reakcji przy tego typu próbie da informację że problem tkwi w iskrze (czujniki, sterownik itp).
Tak dla jasności nieszczelność na dolocie daje błędne informacje z przepływki i komputer wywali błąd choć może być sprawna podobnie jak sonda która będzie przekłamywać o ubogiej mieszance i sterownik będzie walił większą dawkę paliwa i w rezultacie problem z obrotami i mocą .Jak potrafisz ocenić wzrokowo spalanie mieszanki na podstawie wykręconych świec może to ułatwić sprawę .

Tagi wątku: