Autor Wątek: STUKI - zawieszenie, buda  (Przeczytany 3567 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline akon89

• :: TrendLine
  • Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
STUKI - zawieszenie, buda
« dnia: 16 - Września - 2017 - 16:27:43 »
Witam. Od jakieś czasu słysze stuki w tylnym lewym zawieszeniu. Słychać go częściej jak sjeżdzam z niewielkiego krawężnika i troche po dziurach. Tuleje wahacza sprawdzone i dzisiaj zdemontowałem amortyzator lewy bo podpowiedziano mi,że często lubia padać poduchy lub łozyska w górnej części amortyzatora,ale po zdemontowaniu brak luzów,więc nie wiem co może być przyczyną-jedynie amortyzator,ale na pierwszy rzut oka wygląda dobrze 3 miesiące temu miałem przegląd i diagnosta nie mówił nic o nich.

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Rej: GD
Odp: Stuki w tylnym lewym zawieszeniu
« Odpowiedź #1 dnia: 16 - Września - 2017 - 22:15:22 »
Nie koniecznie musi tłuc zawieszenie .Z lewego tyłu idzie układ wydechowy (tłumik ).Warto sprawdzić czy nie on robi bałagan tłukąc po tylnej belce / budzie. Nieźle potrafią też tłuc same zaciski hamulcowe nie wspominając o klockach. 

Podziękował: akon89

Offline akon89

• Moc: ?? KM
Odp: Stuki w tylnym lewym zawieszeniu
« Odpowiedź #2 dnia: 17 - Września - 2017 - 06:44:44 »
Tłumikiem szarpalismy w kazde strony i nigdzie nie slychac,zeby pukalo. Mysle,ze kieunek hamulcow bedzie najprawdziwsza opcja poniewaz po zaciagnieciu recznego i bujaniu lekko autem skrzypi i bardzo slabo trzyma-klocki tez juz sa slabe,ale szczerze nie pomyslalbym,ze hamulce moga powodowac takie dzwieki-czyli czeka mnie wymiana klockow i tarcz

Offline Deal3r

• :: StartLine
  • VW: Golf IV
  • Silnik: 1.9 TDI
  • Kod: AJM
1.9 TDI (AJM) - pukanie przy dodawaniu i puszczaniu gazu.
« Odpowiedź #3 dnia: 15 - Stycznia - 2018 - 18:31:53 »
Witam,
mam problem z Golfem 1.9 TDI 115 KM AJM skrzynia 6-biegowa. Mianowicie coś puka przy gwałtownym dodawaniu i puszczeniu gazu. Poduszki na silniku i na skrzyni dobre. Nie raz jak jadę np na 1 czy na 2 to tak jakby auto lekko podskakiwało. Mało tego np. gdy wrzucę pierwszy bieg i puszczę ostro sprzęgło jest właśnie charakterystyczne puknięcie-uderzenie tak jakby poduszka była wywalona. Gdy drugi raz tak zrobię już tego nie ma. Dopiero gdy na wstecznym wrzucę i mocno puszczę sprzęgło to to jest. I tak samo drugi raz jakby na wstecznym to tego nie ma.
I tak na zmianę jak puknie na jedynce to potem na wstecznym i tak w kółko.
Co to może być? Myślałem że Duwumas ale raczej nie.
Czy to może skrzynia?

Offline kayttt

• Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: AXR
  • Moc: 100 KM
  • Rej: SH
Odp: 1.9 TDI (AJM) - pukanie przy dodawaniu i puszczaniu gazu.
« Odpowiedź #4 dnia: 25 - Stycznia - 2018 - 18:47:47 »
Miałem dokładnie to samo. Po wymianie 1 poduchy wszystkie po kolei poszły, a stukanie nie ustąpiło. Akurat jechalem w trasę i sprawdziłem na stacji diagnostycznej auto, u mnie okazało się, że łożysko chodziło na boki i sworzeń do wymiany z tej samej strony. Wymieniłem sworzeń, łożysko i dodatkowo piastę bo poszło całe łożysko podczas jazdy i uszkodziło piaste, po wymianie auto sztywniutkie.

Offline KonradSz

• Rej: DTR
Dziwny dźwięk przy skręcie w lewo.
« Odpowiedź #5 dnia: 04 - Grudnia - 2018 - 12:39:52 »
Witam!
Mam problem mianowicie podczas skrętu tylko i wyłącznie w lewo nawet przy delikatnym skręcie słychać takie "buczenie"-jakby najechać na biały pas na autostradzie(coś podobnego) z lewej strony samochodu od strony koła. Wiecie co to może być? Łożysko? Przegub? W razie czego mogę podesłać filmik na, którym słychać wyżej wymienione "buczenie"

I z góry dziękuję za pomoc ;)

Offline KonradSz

Odp: Dziwny dźwięk przy skręcie w lewo.
« Odpowiedź #6 dnia: 10 - Grudnia - 2018 - 09:56:23 »
Wrzucam filmik, na którym słychać wyżej wymienione buczenie.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
« Odpowiedź #7 dnia: 10 - Grudnia - 2018 - 11:39:41 »
Na podstawie tego co słyszę, to w pierwszej kolejności postawiłbym na oponę: gwóźdź lub kamień w bieżniku lub spore wyząbkowanie.
Ale to, że dźwięk słychać tylko przy skręcie, powyższą teorię raczej wyklucza i bardziej skłaniałbym się ku przedniemu łożysku, które jadąc na wprost nie daje żadnego dźwięku ale przy skręcie jest bardziej obciążone i hałasuje.

Aby na 100% wyeliminować wpływ opony, możesz zamienić przód z tyłem, po czym przejechać się testowo i sprawdzić czy dźwięk dalej występuje.
Aby sprawdzić łożysko: podnieś auto na lewarku i pokręć kołem, jeżeli uda ci się odtworzyć podobny dźwięk, to szybko znajdziesz winowajcę.

To tylko moje teorie a nie stwierdzenie prawdziwej przyczyny ;)

Offline KonradSz

« Odpowiedź #8 dnia: 10 - Grudnia - 2018 - 11:50:11 »
Na podstawie tego co słyszę, to w pierwszej kolejności postawiłbym na oponę: gwóźdź lub kamień w bieżniku lub spore wyząbkowanie.

Aby na 100% wyeliminować wpływ opony, możesz zamienić przód z tyłem, po czym przejechać się testowo i sprawdzić czy dźwięk dalej występuje.

Opony odpadają, ponieważ wcześniej robiłem zamianę i dalej był ten sam dźwięk. Teraz założyłem zimowe, opony nowe, 2 sezon dopiero będę na Nich jeździł i dźwięk jest nadal.

Aby sprawdzić łożysko: podnieś auto na lewarku i pokręć kołem, jeżeli uda ci się odtworzyć podobny dźwięk, to szybko znajdziesz winowajcę.

Ale spróbuję to zrobić, może uda Mi się coś ustalić ????????

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
« Odpowiedź #9 dnia: 10 - Grudnia - 2018 - 11:57:17 »
Z łożyskiem jest ciężko i nie zawsze da się to kreślić jednoznacznie.
Czasami w czasie jazdy przy zmianach obciążenia słychać jak szumi, po czym podnosisz auto, ściągasz koło, kręcisz i cisza.

Jak podniesiesz auto, to kręć kołem w różnych położeniach skrętu a najlepiej w takim jak słyszałeś ten dźwięk.
Przy odrobinie szczęścia, powinno go być słychać.

Tagi wątku: