Autor Wątek: ZAKUP KONTROLOWANY - kupujemy Skodę  (Przeczytany 483 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: FWD
  • Rej: GD
ZAKUP KONTROLOWANY - kupujemy Skodę
« dnia: 06 - Września - 2022 - 10:02:10 »
Zawitał ostatnio w mojej głowie pomysł na coś mocniejszego z obowiązkowo dużym bagażnikiem, jednym z pomysłów jest Skoda Octavia VRS 2.0 TSI 245HP. Co myślicie o takim wozidle?  Zastanawiam się nad spalaniem choć to już niedługo nie będzie miało aż takiego znaczenia, ponieważ radykalnie skrócą się moje miesięczne przeloty do jakichś 500 km miesięcznie. Tak jak kiedyś byłem przeciwnikiem wszystkiego ze znaczkiem Skody tak VRS ostatnio wpadły mi w oko. Jednym z założeń również jest to, że ma być silnik benzynowy, rezygnuję z TDi czy BiTDi, nie przy miesięcznych przebiegach 500 km :D
https://www.otomoto.pl/oferta/skoda-octavia-rs-2-0-tsi-245-km-dsg-salon-polska-vat-23-gwarancja-ID6EKO2N.html

Offline Frodo

• Clubowicz
  • VW: Tiguan II
  • Wersja: R-Line
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: DKTA
  • Moc: 230 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: KR
Odp: ZAKUP KONTROLOWANY - kupujemy Skodę
« Odpowiedź #1 dnia: 06 - Września - 2022 - 11:14:24 »
Mi osobiście się już znudziła po niezliczonych latach/km/godzinach od czasów O2, wiele rzeczy wygląda niemal identycznie...
ALE ogólnie bardzo wygodne i praktyczne auto dla rodziny i Skoda wyjątkowo dobrze rozwiązuje takie rzeczy jak schowki, haki, gniazdka itp. (Np. zarówno w Atece jak i w Tigu przykręciłem takie haki w bagażniku jak były już kilkanaście lat wcześniej w Octavii, bo nie mogłem bez tego żyć.) Nawet bez kombi bagażnik jest wyjątkowo funkcjonalny.
PRZY CZYM, osobiście nie przepadam za dużą mocą w FWD. Miałem kiedyś mocne V6 w FWD i nie było tak źle, ale w miejscu na ziemi, gdzie znacznie więcej słońca i mniej deszczu niż w Polsce. Nawet przy 1.9 TDI 105 koni 250 Nm łatwo o mielenie zamiast ruszania... 220/230/245 TSI ma naprawdę super zapas mocy, który tylko będzie przeszkadzał większość czasu bez 4x4. Utrata przyczepności będzie przypuszczam bardzo łatwa w szerokim zakresie prędkości, gdy tylko nawierzchnia odbiega od ideału... Osobiście bez 4x4 brałbym słabszy silnik. Octavia 1.4 TSI DSG zrobiła na mnie dobre wrażenie, ale testowałem tylko sam w kabinie i w mieście...   
Poza tym póki nie zrobią jakiegoś porządku ze światłami, to może już się starzeję, ale coraz trudniej jeździć niskim autem: co chwilę oślepia człowieka jakaś źle zamontowana żarówka (od razu widać, że problem z 1 stroną) lub coś mocnego tak zamontowanego, że potwornie oślepia. Chciałbym za to wreszcie zobaczyć solidne mandaty, bo bardzo wkurza i jest po prostu niebezpieczne. Niestety spora dopłata za wyższe auto...

Podziękował: doggie

Online doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #2 dnia: 06 - Września - 2022 - 11:39:54 »
Opcji jest kilka, górna granica cenowa to będzie 100 tys zł, Suberb - nie jest mi potrzebne aż tak wielkie auto, problem z parkowaniem w nie za długim garażu. Golf - miałem kilka i chyba nie mam ochoty na więcej, Passeratti - trochę oklepane, pospolite itp ... Seat Leon - nie podoba mi się dlatego myślę właśnie o takim VRS. 4x4 nie jest wymagane, jest to jest nie ma to nie ma, nie ma to dla mnie w tym momencie znaczenia. 

Offline Frodo

• Clubowicz
« Odpowiedź #3 dnia: 06 - Września - 2022 - 12:02:12 »
Superb zdecydowanie wygodniejszy na długie trasy, ale w mieście jednak te dodatkowe cm znacząco utrudniają manewrowanie. Z tych, które wymieniłeś też brałbym Octavię - taki rozmiar w sam raz na Polskę! A vRS ma swój urok!  :D Sugerowałem tylko wypróbować 245, gdy jest trochę ślisko i nie będę już nudził z 4x4 bo chyba za dużo się powtarzam, dla tych co mnie trochę stąd znają...

Online doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #4 dnia: 06 - Września - 2022 - 12:07:23 »
Miałem okazję pojeździć A4 B8 2.0 TFSI FWD i jest spoko, da sie jeździć na sliskim jeśli się umiejętnie obsługuje pedał gazu a istotne jest to, że jednak jest zapas mocy w zanadrzu.

Offline Frodo

• Clubowicz
« Odpowiedź #5 dnia: 06 - Września - 2022 - 12:27:44 »
A4 B8 jest sporo cięższe i większe. Moje wspomniane 3.0 V6 FWD też właśnie takie było i tam ten nadmiar mocy jakoś zdecydowanie lepiej się rozkładał. Ale to już naprawdę moja ostatnia wypowiedź na temat 4x4 w Octavii.  ;)

Online doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #6 dnia: 06 - Września - 2022 - 12:33:37 »
A4 B8 jest sporo cięższe i większe

Z tym "sporo" nie mogę się zgodzić. :) Miałem A4 B8 FL TDI CJCA i o ile dobrze pamiętam jego waga to 1650 kg, bagażnik mniejszy, z tyłu ciasno :)

Offline tomnaj84

• Clubowicz
  • VW: Tiguan I FL
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CFGC
  • Moc: 177 KM
  • Rej: FK
« Odpowiedź #7 dnia: 09 - Września - 2022 - 09:21:39 »
W twoim budżecie:

https://www.willhaben.at/iad/gebrauchtwagen/d/auto/skoda-octavia-combi-rs-tsi-599270927/
https://www.willhaben.at/iad/gebrauchtwagen/d/auto/skoda-octavia-2-0-588075035/
VW Tiguan I FL 2.0 TDI 177 KM
Audi RS6 plus Avant quattro 4.0 605 KM
VW Golf V Variant 1.9 TDI 105 KM

Tagi wątku: