Mi osobiście się już znudziła po niezliczonych latach/km/godzinach od czasów O2, wiele rzeczy wygląda niemal identycznie...
ALE ogólnie bardzo wygodne i praktyczne auto dla rodziny i Skoda wyjątkowo dobrze rozwiązuje takie rzeczy jak schowki, haki, gniazdka itp. (Np. zarówno w Atece jak i w Tigu przykręciłem takie haki w bagażniku jak były już kilkanaście lat wcześniej w Octavii, bo nie mogłem bez tego żyć.) Nawet bez kombi bagażnik jest wyjątkowo funkcjonalny.
PRZY CZYM, osobiście nie przepadam za dużą mocą w FWD. Miałem kiedyś mocne V6 w FWD i nie było tak źle, ale w miejscu na ziemi, gdzie znacznie więcej słońca i mniej deszczu niż w Polsce. Nawet przy 1.9 TDI 105 koni 250 Nm łatwo o mielenie zamiast ruszania... 220/230/245 TSI ma naprawdę super zapas mocy, który tylko będzie przeszkadzał większość czasu bez 4x4. Utrata przyczepności będzie przypuszczam bardzo łatwa w szerokim zakresie prędkości, gdy tylko nawierzchnia odbiega od ideału... Osobiście bez 4x4 brałbym słabszy silnik. Octavia 1.4 TSI DSG zrobiła na mnie dobre wrażenie, ale testowałem tylko sam w kabinie i w mieście...
Poza tym póki nie zrobią jakiegoś porządku ze światłami, to może już się starzeję, ale coraz trudniej jeździć niskim autem: co chwilę oślepia człowieka jakaś źle zamontowana żarówka (od razu widać, że problem z 1 stroną) lub coś mocnego tak zamontowanego, że potwornie oślepia. Chciałbym za to wreszcie zobaczyć solidne mandaty, bo bardzo wkurza i jest po prostu niebezpieczne. Niestety spora dopłata za wyższe auto...