Autor Wątek: 1.9 TDI - silnik się dławi [Cad-III]  (Przeczytany 5264 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline murarz

• :: StartLine
  • VW: Caddy III
  • Silnik: 1.9 TDI
  • Moc: 90 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: CBY
1.9 TDI - silnik się dławi [Cad-III]
« dnia: 11 - Listopada - 2016 - 11:23:36 »
Witam
Mam sporadyczny problem z Caddym.
Otóż jadąc latem autostradą auto zaczęło szarpać jakby to była benzyna i prąd by się kończył na zapłonie,Jak dotarłem do celu po zgaszeniu auta nie mogłem go odpalić ,dopiero po długim kręceniu załapał.Na tablicy palił się Check, ABS, trakcja i świece żarowe. Dodam że padało podczas drogi. Jak wracałem na początku auto trochę kulało ale tylko do momętu zgaśnięcia kontrolek na tablicy , po tym jechał jakby nic się nie stało. Sprawdziłem w domu VCDS-sem błędy , czujnik obrotów silnika....o abs ani słowa .Od tamtej pory była cisza do zeszłego tygodnia jak stał na kanale do wymiany kół, po zmianie zimowek jak chciałem go odpalić za cholerę nie chciał załapać , po dłuższym kręceniu zaskoczył ale silnik mi prawie z komory chciał wylecieć. I to samo co za pierwszy razem na tablicy świece mrugają Check pali ABS i anty poślizg, postał trochę na podwórku odpalony na luzie i za jakieś pięć minut kontrolki zgasły i pracuje normalnie.

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Rej: GD
Odp: [Caddy III] 1,9 TDI - silnik się dławi...
« Odpowiedź #1 dnia: 13 - Listopada - 2016 - 07:30:26 »
Witam .
Z twojego opisu usterki wynika że masz problem ze sporadycznym zanikiem napięcia (na skutek czego odpalają się kontrolki, problem z uruchomieniem).
Nie jesteś jedyny którego trapi podobna usterka .Jeśli masz wersję w której jest dodatkowa skrzynka z bezpiecznikami blaszkowymi umieszczonymi na akumulatorze warto w nią zajrzeć .Dość często problem jest mocno widoczny w postaci skorodowanych mocowań lub przebarwień a słaby styk powoduje nawet nadtopienie /odkształcenie obudowy /mocowań .
Kolejnym miejscem na które warto zerknąć jest masa idąca od klemy (-) do części nadwozia (ta która idzie do obudowy skrzyni raczej będzie ok. inaczej nie kręciłby rozrusznikiem lub byłby bardzo anemiczny).
Naturalnie warto sprawdzić słynny przekaźnik od zapłonu (ale to bardziej z powodu długiego i problematycznego rozruchu niż odpalanych kontrolek na które nie ma zbytniego wpływu)
Jak sprawdzisz te podstawy i byłby by ok.daj znać bo nie wiem czy warto wypisywać całą litanię możliwych usterek czy po sprawdzeniu tego co powyżej miejsce problemu będzie odnalezione.

Offline murarz

• :: StartLine
  • VW: Caddy III
  • Silnik: 1.9 TDI
  • Moc: 90 KM
  • Rej: CBY
Odp: 1.9 TDI - silnik się dławi [Cad-III]
« Odpowiedź #2 dnia: 13 - Listopada - 2016 - 09:36:33 »
Dziękuję kolego za podpowiedź, tak myślałem, że to może być coś z elektryką.
Na akumulatorze nie mam skrzynki, ale z boku jest dosyć spora taka duża czarna, posprawdzam połączenia styków i dam znać jak dalej.

Tagi wątku: