Autor Wątek: 1.4 TDI 75 KM [AMF] - podniesienie mocy - opinie  (Przeczytany 10309 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Dervish

• :: StartLine
  • VW: Polo IV
  • Silnik: 1.4 TDI
  • Kod: AMF
  • Moc: 75 KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: POZ
1.4 TDI 75 KM [AMF] - podniesienie mocy - opinie
« dnia: 06 - Listopada - 2016 - 01:11:27 »
Cześć Wam,

od paru tygodni myślę nad przerobieniem/podrasowaniem mojej polówki, zbieram informację z różnych źródeł odnośnie silników itp, lecz pojawił się dylemat - swap, czy dłubiemy w silniku?

A więc, posiadam Polo 9N z silnikiem 1.4 TDI - jak każdy wie jest to blizniak słynnego 1.9 TDI obcięty o jeden cylinder - co za tym idzie - jest lżejszy.
Wiem że jest możliwość wsadzenia turbiny VNT, kolektor trzeba przerobić, wiadomo FMIC, mapy, downpipe itp.

Zależy mi na stabilnych 140-150KM, czy ktoś miał styczność z tuneup'em 1.4 TDI?

Tak, wiem że mogę wsadzić 1.8T ale czy jest sens?

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Skrzynia: MT
  • Rej: GD
Odp: 1.4 TDI 75 KM [AMF] - podniesienie mocy - opinie
« Odpowiedź #1 dnia: 06 - Listopada - 2016 - 07:11:42 »
Brakuje informacji czy ta fura po modyfikacjach ma służyć do codziennej jazdy czy tylko do poświrowania i upalania opon.
Osobiście polecam wrzucenie większego serduszka bez stresu że za chwilę coś wyzionie ducha (jeśli ma być to fura do codziennej jazdy )
I obawiam się że na tym forum będę jako jedyny obstawał przy tej opcji większość będzie doradzać "wyciskanie soku z kamienia"czyli dłubanie z orginału przez dokładanie galanterii .Zwiększenie mocy w okolicach 100% na pewno odbije się na żywotności takiego silnika jaki masz obecnie a i koszta wykrzesania mocy o których wspominasz nie będą małe (a mogą wyjść większe niż zmiana na inne serce)

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • VW: Sharan I 2FL
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: BVK
  • Moc: 115 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: BWM
« Odpowiedź #2 dnia: 06 - Listopada - 2016 - 09:08:40 »
Akurat w tej kwestii zgadzam się z kolegą @Gulasz.
Silnik 1,4 TDI nie jest zbyt dobrym materiałem do tuningu a docelowe 150 KM to może nie kres możliwości ale będzie już mocno zmodyfikowany do takiej mocy. Poza tym kultura pracy (słowo kultura to moim zdaniem nadużycie) trzycylindrowej jednostki pozostawia wiele do życzenia. Lepszy pomysł to zamiana silnika na 1,9 i modzenie tej jednostki.
Moc jakiej oczekujesz będziesz miał niewielkim kosztem i do tego potencjał na sporo więcej.

red@tapatalk

Offline wesol

•  -baned-
  • Moc: ?? KM
« Odpowiedź #3 dnia: 06 - Listopada - 2016 - 09:53:56 »
Kolega miał Arose z takim silnikiem dłubniętą na 170 KM, wtryski AL i turbo od ASZ, przespawany jeden wylot spalin plus map sensor 4-barowy i ganiało to  bez większych problemów. Początkowym ograniczeniem w tych silnikach jest malutki IC który się gotuje już w serii oraz katalizator.

Offline Dervish

• :: StartLine
  • VW: Polo IV
  • Silnik: 1.4 TDI
  • Kod: AMF
  • Rej: POZ
« Odpowiedź #4 dnia: 06 - Listopada - 2016 - 12:20:18 »
Dzięki za tak liczne odpowiedzi.
Ups zapomniałem dodać, pracuję za granicą a samochód stoi i sie marnuje - zależy mi przede wszystkim na zabawie.
Jest to mój pierwszy samochód także mam do niego sentyment.

Domyślam się ze kres życia trzy głowej jednoski jest krótszy niż starszego brata 1.9TDI, tylko bawienie się w swapy..
Chyba lepszym rozwiązaniem było by sprzedanie furki i kupienie innej z większym motorem.

Offline wesol

•  -baned-
  • Moc: ?? KM
« Odpowiedź #5 dnia: 06 - Listopada - 2016 - 17:12:25 »
Polo czy ibizy byly tez ori w 1.9 tdi i 100 konne i 130 konne. tyle ze chyba 9n to nie. Nigdy tuning nie jest tani ani oplacalny. W wiekszosci robi sie to dla fanu a tylko nielicznie dla kozysci bo auto pracuje na siebie. i te 1.4 sa tez w miare wytrzymale i te 1.9.  Na takie 140 koni w tym 1.4 to nie ma absolutnie obaw tak jak takie 180-200 KM w 1.9 tdi.  Troszke tylko osprzetu trzeba dac by ta moc wykrzesac.  Kolega ma tego jeszcze poczciwego 1.9 w octawi 110 konnego i zrobil go poczatkowo tylko na 140 km a teraz ma 240 koni i codziennie do pracy nim dojezdza.

Tagi wątku: