Autor Wątek: [Jetta II] 1.3 - problem z zapłonem  (Przeczytany 1786 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kisurp

• :: StartLine
  • Silnik: 1.3
  • Rej: WWL
[Jetta II] 1.3 - problem z zapłonem
« dnia: 20 - Grudnia - 2016 - 17:41:52 »
Witam
Stałem się szczęśliwym posiadaczem Jetty mk2 coupe 1.3 90r w gazie.
Mam problem z aparatem zapłonowy w swoim samochodzie. Kupiłem ją od właściciela który robił w niej remont silnika, ale nie zmieniał aparatu. Przy zakupie dostałem informację że parę dni wcześniej zaczęły się objawy uszkodzonego czujnika Halla, na ciepłym silniku potrafiła nie odpalić z kluczyka, jedynie z pychu. W następnych dniach wszystko bylo w porządku. Na zimnym odpalala od razu. Kolejnego dnia po odpaleniu i przejechaniu 2km mi zdechła i już nie chciała odpalić. Dopiero na lince udało jej się zagadać, resztę wieczoru przejezdzila normalnie. Kolejnego dnia już nie chciała odpalić, nawet na lince. U mechanika odpalila dopiero po przestawieniu aparatu względem bloku. Wtryski i paliwo jest. Mechanik powiedział że membrana w aparacie jest uszkodzona i najlepiej poszukać innego. Od czego aparat, może jakieś inne wyjście?

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: GD
Odp: [Jetta II] 1.3 - problem z zapłonem
« Odpowiedź #1 dnia: 20 - Grudnia - 2016 - 19:21:02 »
Mechanik powiedział że membrana w aparacie jest uszkodzona i najlepiej poszukać innego. Od czego aparat, może jakieś inne wyjście?
Membrana jest do wyprzedzenia zapłonu .Nawet jak jej nie będzie wcale ,wóz powinien zapalać na strzała (gorzej z wchodzeniem na wyższe obroty ).Diagnozę zacznij od sprawdzenia w momencie jak nie będzie chciał gadać czy ma iskrę .Czy sprawdzałeś kompresję ?Czy sprawdzałeś czy nie dostaje Pb i gazu jednocześnie (może go zalewa paliwem )?Co do aparatu to szkoda kombinować z dopasowaniem innego jak masz tak typowy silnik znalezienie używki nie powinno stanowić najmniejszego problemu .

Offline aldona1980

• :: TrendLine
  • Silnik: 2.4
  • Napęd: FWD
  • Rej: ZKA
Odp: [Jetta II] 1.3 - problem z zapłonem
« Odpowiedź #2 dnia: 03 - Maja - 2019 - 21:46:07 »
Podmień aparat na inny z używki i sprawdź czy będzie ok.

Tagi wątku: