Autor Wątek: POLERKA OSCYLACYJNA (Dual Action) - czyli co wybrać do polerowania reflektorów/lakieru  (Przeczytany 688 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
Witam.
Postanowiłem ponownie wypolerować zmatowiałe reflektory w Passacie B5 i potrzebuję zakupić "maszynkę" do polerowania.
Z racji tego, że z 8 lat temu, robiłem to już na wypożyczonym sprzęcie, uważam że lepiej zrobić to samemu niż powierzać to "specjalistom".

Kolega u którego to robiłem, zajmował się profesjonalnie detalingiem i od wielu lat posiada polerkę oscylacyjną firmy K2 - co widać na załączonym zdjęciu.

Na pytanie którą kupić, stwierdził że najlepiej taką samą jak ta jego, bo jest niezawodna i do tego z bardzo dobrymi parametrami.
Mam w planie, wypolerować 2 reflektory ale nie wykluczam próby podejścia do polerowania tylnej klapy lub nawet rys na tylnej szybie.

Oprócz maszynki K2 zwanej teraz K2 Masner, do wyboru mam jeszcze polerkę oscylacyjną Parkside z Lidla, która jest nieznacznie tańsza ale czy równie dobra i skuteczna tego nie jestem w stanie sprawdzić.

https://autochemia.erli.pl/produkt/k2-masner-elektryczna-polerka-do-lakieru-z-regulacja-obrotow-1200w,16959050225 zł - darmowa przesyłka.

https://www.motochemia.pl/polerka-elektryczna-k2-do-lakieru-z-regulacja-obrotow-1200w-p-994.html232 zł - darmowa przesyłka.

Parametry K2 Masner:
- 1200 W
- gwint wrzeciona - M14
- płynna regulacja obrotów w zakresie - 600-3000 obr/min
- średnica tarczy - 180 mm z rzepem
- długość kabla zasilającego - 280 cm

https://www.lidl.pl/p/parkside-polerka-rotacyjna-ppm-1200-a1-1200-w/p100372728179 zł - przesyłka płatna 9 zł.

Parametry Parkside:
- 1200 W
- gwint wrzeciona - M14
- płynna regulacja obrotów w zakresie - 800-4600 obr/min
- średnica tarczy - 180 mm z rzepem
- długość kabla zasilającego - 300 cm

Przewaga maszynki K2 nad Parkside, to niższe obroty pracy i mniejsze prawdopodobieństwo spalenia plastiku lub lakieru.
Parę elementów będę musiał jeszcze dokupić, bo pad 180 mm, to zdecydowanie za duża średnica a z tego co wiem, to średnica optymalna do pracy ma 125 mm.
Nie ukrywam, że szukam tańszej alternatywy i dlatego biorę pod uwagę tę maszynkę z Lidla choć ze wskazaniem na K2 Masner.

Jeśli ktoś z Was posiada polerkę oscylacyjną a do tego doświadczenie w jej używaniu, to chętnie dowiem się tego i owego ;)

Offline Marcino

• :: HighLine
  • VW: Arteon
  • Wersja: Elegance
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: CUPB
  • Moc: 190 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: FWD
  • Rej: GTC
Mam tego mesnera K2. Polecam bo nie tylko lakier ogarnie ale pięknie papierem ściernym jedziesz tym drewno itp. Weź K2 bo ona na wolnych obrotach nie wymięka nie grzeje się itp.
Wiadomo że to obrotowa. Na moje potrzeby wystarczająca nie robię detakingu. Ale szybę czołową robiłem tkenkiem ceru.
DualAction to jest coś co ponoć robi lepszą robotę ale nie używałem.
2019 - 2024 - Tiguan II 2.0 TDI 150 KM 18r. skradziony
2006 - Galant 2.5 V6 + LPG Stag 97r.
Inne - Peugeot 307SW, Mitsubishi Carisma 1.8 GDI, Fiat 126p 78r. :)

Tagi wątku: