Autor Wątek: WYCIERACZKA SZYBY TYŁ - działa skokowo - naprawa  (Przeczytany 3790 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
WYCIERACZKA SZYBY TYŁ - działa skokowo - naprawa
« dnia: 07 - Maja - 2016 - 11:30:18 »
Witam.
Od 2 lat posiadania Passata B5, tylna wycieraczka była używana bardzo sporadycznie lub prawie wcale.
Jak już była włączona to działała skokowo: na 1 ruch w prawo zatrzymywała się 3-4 razy, wracają w lewo robiła podobnie.

Wczoraj rozebrałem tylną klapę i mechanizm wycieraczki, myśląc że znajdę w nim uszkodzony lub przyrdzewiały element. Po rozebraniu okazało się że wizualnie jest wszystko jak należy, więc na próbę podłączyłem ją do oryginalnej wtyczki i co widać na zamieszczonym filmie: na początku się blokowało co chwilę i ruch nie był jednostajny jak być powinien, po około minucie działania mechanizm rozpoczął normalną nie przerywaną pracę. Nic w mechanizmie wycieraczki nie grzebałem, nie czyściłem, jedyne co zrobiłem przed złożeniem wszystkiego, to nadmiar w smaru lezącego obok mechanizmu powciskałem na wszelkie zębatki. Po ponownym montażu mechanizmu do klapy i uruchomieniu tylnej wycieraczki: wycieraczka działa prawie normalnie ale ma jeszcze pojedyncze zatrzymania, tak 1 raz na 8-10 pełnych cykli.

Wniosek jak z tego płynie, to prawdopodobnie zastanie się mechanizmu lub szczotek w silniczku z powodu dość rzadkiego używania.
Poniżej fotki i film z tej operacji ;)

Osłona tylnej klapy trzyma się na 4 wkrętach i metalowych zapinkach które należy delikatnie wyrywać

Kompletny mechanizm tylnej wycieraczki w klapie Passat B5

Kompletny mechanizm tylnej wycieraczki Passat B5

Kompletny mechanizm tylnej wycieraczki Passat B5

Tabliczka znamionowa z mechanizmu tylnej wycieraczki Passata B5

Mechanizm tylnej wycieraczki Passat B5

Tagi wątku: