Autor Wątek: ZAWIESZENIE PRZÓD - regulacja wysokości  (Przeczytany 13486 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: GD
ZAWIESZENIE PRZÓD - regulacja wysokości
« dnia: 15 - Maja - 2015 - 20:01:32 »
Walczyłem dziś z podniesieniem T4.
Z biegiem czasu przód siadł nisko a założenie nowych sprężyn na tył dobiło przód że wyglądał pokracznie. No i trafił w moje ręce tak kwaśny temat. Podzielę się patentem jak to opanowałem po nie małej walce.
Przy próbie przekręcenia nakrętki regulacyjnej drążka skrętnego mocowanie wyskoczyło ze swojego łoża. Jako że nie mam kanału ani podnośnika kolumnowego operacje wykonywałem na przysłowiowym chodniku. Nakrętka standardowo stała od nowości nie ruszana (zapieczona na maxa). Patent polegał na dopasowaniu rury w której wyciąłem szczelinę około 2x8 cm. Po wsunięciu jej na część kotwiczą śruby regulacyjnej kumpel trzymał nogą (długość około 1,5 m i wystawała po boku auta) po tak zablokowanej śrubie poszła nasadka (27 od wtrysków) mocne pokrętło, na nie rureczka dla zwiększenia mocy. Pozgrzytało i poszło. Efekt końcowy T4 stoi jak z fabryki obyło się bez palnika (słabe dojście, blisko zbiornik paliwa).

Offline gosik_vw

• :: ComfortLine
  • VW: Golf III
  • Silnik: 1.9 TD
  • Kod: AAZ
  • Skrzynia: MT-5
  • Rej: RMI
Odp: Regulacja zawieszenia VW t4
« Odpowiedź #1 dnia: 16 - Maja - 2015 - 10:45:46 »
Wszystko fajnie ale do mnie jako kobiety nie przemawia ten opis wcale  :curve: Może takie patenty warto by archiwizować na zdjęciach i wtedy się nimi dzielić  ::) Co ty na to Gulasz  :question:

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Rej: GD
« Odpowiedź #2 dnia: 17 - Maja - 2015 - 07:32:19 »
Myślę że fotki na pewno ułatwiły by sprawę .Technicznie raczej słabo bo na przysłowiowym chodniku ciężko samemu wcisnąć się pod wóz a zrobienie fotek to było by mistrzostwo ( tym bardziej że przód na prawdę był niski )Ale postaram się przy kolejnym kwaśnym temacie zrobić dokumentacje ( foto ) faktycznie ułatwi to podjęcie tematu przez osoby których może nie czują się za pewnie aby samemu podłubać przy swoim wozie .Wracając do tematu zawieszenia w T4 jeśli ktoś będzie miał problem z zapieczonymi śrubami i słabe warunki (brak kanału czy podnośnika )można poradzić sobie przy pomocy rury z wycięciem dzięki której obeszło się bez palnika i wogóle było wykonalne rozkręcenie .Jakby co to mogę wykonać opis krok po kroku (bo fotek to już nie za koniecznie bo auto pojechało )

Offline Scrappy

• clubmen
  • Silnik: 3.0 TDI
  • Moc: 265 KM
  • Rej: DS
« Odpowiedź #3 dnia: 17 - Maja - 2015 - 14:21:30 »
Myślę, że należałoby takie tematy umieszczać w innych działach.

Offline peters

• :: TrendLine
  • VW: Sharan I 1FL
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: ASZ
  • Moc: 115 KM
  • Rej: WZ
Odp: Regulacja wysokości przedniego zawieszenia
« Odpowiedź #4 dnia: 15 - Stycznia - 2017 - 01:16:54 »
Regulacja jest bardzo prosta co kolega wyżej ładniej opisał. Jak coś to pisać, pytać podpowiemy.
Sam jestem użytkownikiem 2 takich aut, więc nie jest to mi obce  ;)
Życie jest ciężkie. Szczególnie jak się auta psują.
I brak czasu na wszystko.

Tagi wątku: