Autor Wątek: Long Life - zbyt rzadkie wymiany oleju - fakty i mity  (Przeczytany 5909 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tomnaj84

• Clubowicz
  • VW: Tiguan I FL
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CFGC
  • Moc: 177 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: 4x4
  • Rej: FK
Odp: Long Life - zbyt rzadkie wymiany oleju - fakty i mity
« Odpowiedź #25 dnia: 15 - Sierpnia - 2024 - 09:09:28 »
nie ma co się podniecać że to ratuje nasz silnik przed
uszkodzeniem
Nikt się tu nie podnieca, nie wiesz jak był użytkowany ten właśnie silnik i skąd ten nagar.

Interwał 30 tyś. km, został wprowadzony tylko że względów ECO.
Silnik, który wymiany oleju ma co max 15 tyś. km, będzie dużo dłużej bezawaryjny niż ten co ma interwał 30 tyś. km. 
Po za tym wpływ ma też to jaki robimy dystans. 
Silnik benzynowy czy diesla też inaczej będzie się zachowywał.
VW Tiguan I FL 2.0 TDI 177 KM
Audi RS6 plus Avant quattro 4.0 605 KM
VW Golf V Variant 1.9 TDI 105 KM

Podziękował: doggie

Online doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: GD
« Odpowiedź #26 dnia: 15 - Sierpnia - 2024 - 12:14:09 »
Jeśli użytkujemy auto po trasie i robimy to poprawie to wymiana co 30 tkm jest całkowicie ok
Bzdura. Żaden olej nie trzyma parametrów przez 30 tys. km, badania Instytutu Nafty i Gazu pokazują jednoznacznie że po 16 tys. km olej nie trzyma większości parametrów a wprowadzenie interwału long life ma wyłącznie na celu "dbanie" o ekologię a nie o silnik.

Podziękował: tomnaj84

Offline grajko91

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan II
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: CZPA
  • Moc: 180 KM
  • Rej: SG
« Odpowiedź #27 dnia: 15 - Sierpnia - 2024 - 18:23:32 »
Bzdura
No nie wiem czy bzdura. Po tej wypowiedzi mogę stwierdzić że zbyt emocjonalnie do tego podchodzisz podobnie jak większość przeciwników longlife. A ja wcale nie jestem zwolennikiem longlife tylko podchodzę do tematu obiektywnie.
Badania instytutu i wynik że olej po 16 tkm to torchę mało sprecyzowane info jak by nie patrzeć. Co to był za olej, w jakim aucie? jaki tryb użytkowania? Na internecie są filmiki że olej po przebiegach około 24 tkm są jeszcze w całkiem niezłym stanie. Zresztą teoria a praktyka to dwie różne rzeczy. Mam wrażenie że wiele osób myśli że jak jakiś olej przekroczy paramter to nagle przestaje spełniać swoje funkcje i zaciera auto. Co z tego jak olej 5W30 zmniejszy swoją lepkość o 20% skoro nagle pojawia się olej 0W20 który nowy ma lepkość mniejszą niż zużyty 5W30? i auta na nim jeżdzą po 200 i 300 tkm?
Głupi test youtubera który objechał Polskę na kujawskim też może dać do myślenia.

Oczywiście longlife obniży żywotność silnika w całej jego eksploatacji ale szybciej przyczyni się do tego nieodpowiednie użytkowanie auta i pseudo mechanicy.
Czy longlife to tylko ekologia? Pewnie w dużej mierze tak, ale również potrzeby rynkowe. Wyobraź sobie że robisz rocznie 100 tys. km a auto wykorzystujesz do pracy. musiałbyś raz w miesiącu robić serwis olejowy. Niby nic wielkiego ale wymieniać 10 razy w roku a 3 lub 4 razy w roku to różnica.

Także to już nie tylko wymysł producentów samochodów ale również producentów olejów - liquy moly  z pełną odpowiedzialnością twierdzi, że ich oleje longlife można wymieniać co 30tkm ( w trybie autostradowym). A mogliby kazać wymieniać co 15 i dzięki temu mieć większą sprzedaż. Nawet powiedział to przedstawiciel Liquy Moly na popularnym kanale YT - btw. szacun za odwagę.

Jeszcze raz zaznaczam, że nie jestem zwolennikiem longlife i wszystko co piszę dotyczy sytuacji gdy użytkujemy auto głównie w trasach.
Sory ale jak czytam, że ludzie wymieniają olej co 3 tys. km albo że interwały dłuższe niż 10 tkm zabijają silnik to krew zalewa. "Zabijają, piszą"

Online yogibabu

• :: ComfortLine
  • VW: Passat B8
  • Wersja: R-Line
  • Kod: DFHA
  • Moc: 190 KM
  • Rej: WPR
« Odpowiedź #28 dnia: 15 - Sierpnia - 2024 - 20:06:17 »
LL nie jest wymysłem ekologów. LL stworzono na potrzeby flot. Floty to wymusiły.
Tak jak kolega wspomniał. Ilość km w roku+ilość aut we flocie... Robi swoje.

Online doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #29 dnia: 15 - Sierpnia - 2024 - 21:53:43 »
No nie wiem czy bzdura
Dla mnie nadal bzdura. Możesz wymieniać co 30 tys. km i możesz mieć swoje zdanie na ten temat, nie obchodzi mnie to. Mam swoje zdanie na ten temat i nie mam zamiaru nikogo przekonywać, ale większość zatartych silników z korbami w dziurze w bloku to właśnie te na interwale LL.

Dodano:  15 - Sierpnia - 2024  -  21:55:38
LL nie jest wymysłem ekologów.
  Jest wymysłem i ekologów i producentów tylko nie wiem kto bardziej w tym maczał palce

Dodano:  15 - Sierpnia - 2024  -  21:59:21
Co to był za olej,
Olej VW Longlife 5W30 504.00/507.00, nie chce mi się kolejny raz szukać materiałów, można je znaleźć w sieci

Dodano:  15 - Sierpnia - 2024  -  22:00:45
Mam wrażenie że wiele osób myśli że jak jakiś olej przekroczy paramter to nagle przestaje spełniać swoje funkcje i zaciera auto.
Nikt nie mówi że nagle

Offline Frodo

• Clubowicz
  • VW: Tiguan II
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: DKTA
  • Moc: 230 KM
  • Rej: KR
« Odpowiedź #30 dnia: 17 - Sierpnia - 2024 - 09:13:15 »
Myślę, że to jest po prostu maksymalizacja zysku poprzez spełnienie potrzeb kupujących nowe samochody i robienie wszystkiego by kupowali je jak najczęściej.   
Nie ma się psuć przez okres gwarancji/leasingu i nie za dużo parę lat po tym (by dało się odsprzedać, ale już mogą być sygnały, że czas na nowe) oraz by serwis nie był zbyt uciążliwy/częsty (np. co 30k km wg dzisiejszych standardów ). 
Po tym jak się psuje, to nawet dobrze (z punku widzenia producenta), bo ludzie naprawiają (częściowo w ASO), kupują części (częściowo OE), kupują nowe auta - pewnie w olbrzymiej większości nie ci, którzy wyrywają sobie włosy na forach, tylko ci, którym dobrze działało w okresie gwarancji/leasingu, a potem sprzedali... I wiedzą, że znowu sprzedadzą, bo temu, który kupił od nich poprzednie już się psuje...  A jeśli stanie się bezużyteczne po np. 10 latach, a nie jak dotychczas średnio chyba około 20 latach, to tym lepiej.
Wszystko wpisuje się w koncepcję tzw. "planowanego postarzania produktu". 
Nawet rower i hulajnoga muszą być elektryczne, bo w zwykłych... prawie nie ma co naprawiać/wymieniać! (Pamiętam jak sąsiad parę lat temu kupował nową hulajnogę, a niedługo po zakończeniu gwarancji zostawił 1000 w serwisie, a ja w 5x starszych rowerach wymieniam... opony itp.)

Offline Tired00

• VW: Golf VIII
  • Moc: 130 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: KK
« Odpowiedź #31 dnia: 19 - Października - 2024 - 12:21:13 »
Witam wszystkich forumowiczów!

Praktycznie nabyłem Golfa mk8 z silnikiem 1.5 TSI EVO, 130tyś km, koniec 2020. Sprawdziłem dokładnie historię serwisowania, wszystko zgodnie z zaleceniami producenta, ale niestety w trybie serwisowania LongLife czyli 2 lata / 30tyś km. Oczywiście preferował bym częstsze wymiany ale po obejrzeniu kilkunastu sztuk w moim budżecie po prostu takie nie występują. Z ciekawości nawet sprawdziłem droższe egzemplarze, trafiłem na 2-3 sztuki które były serwisowane klasycznie 1 rok / 15tyś km.

Czy serwisowanie w trybie LongLife przez pierwszego właściciela w dzisiejszych czasach to jest powód do obaw?

Dużo naoglądałem się filmików na YouTube od polskich twórców czy też zagranicznych, znaczna większość publikowana ponad 5 lat temu że to zabójstwo dla silnika ale dziś wydaje mi się że temat kompletnie zniknął. Na forum spotkałem opinie aby dalej stosować ten sam olej, ale zmieniać go częściej, jak w trybie klasycznym. Podobno aktualne konstrukcje mają systemy i algorytmy czuwające nad parametrami jazdy, co pozwala na bieżąco dostosowywać zalecania wymian oleju wyświetlane przez komputer pojazdu. Jakie są wasze doświadczenia z używanymi autami serwisowanymi w LongLife?

Online doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #32 dnia: 19 - Października - 2024 - 20:56:30 »
Podobno aktualne konstrukcje mają systemy i algorytmy czuwające nad parametrami jazdy, co pozwala na bieżąco dostosowywać zalecania wymian oleju wyświetlane przez komputer pojazdu
Taaa, algorytmy dostosowane pod ekologię a nie dobro silnika l, ma być eko, ma być mniej odpadów w postaci zużytego oleju i filtrów. Temat stary jak świat, w LL nie ma nic pożytecznego

Offline Tired00

« Odpowiedź #33 dnia: 19 - Października - 2024 - 21:14:14 »
Wiem że to nie jest optymalne serwisowanie, nie podnoszę tego tematu po raz kolejny. Pytam czy silnik po 130k przebiegu z takim serwisem nadaje się do zakupu, gdyż w tej cenie nie kupie inaczej serwisowanego auta.

Online yogibabu

• :: ComfortLine
  • VW: Passat B8
  • Kod: DFHA
  • Moc: 190 KM
  • Rej: WPR
« Odpowiedź #34 dnia: 19 - Października - 2024 - 22:07:22 »
A niby czemu miał by się nie nadawać.
Większość takich aut jest polizingowych więc nie ma co się spodziewać że interwały będą mniejsze....
Miałem kilka aut po lizingowych i nie było problemu.

Podziękował: Tired00

Offline Tired00

« Odpowiedź #35 dnia: 19 - Października - 2024 - 22:12:07 »
Wszyscy demonizują to serwisowanie LongLife, już nie wiem czy w końcu można ale się nie zaleca czy nie brać pod żadnym pozorem.

Offline tomnaj84

• Clubowicz
« Odpowiedź #36 dnia: 20 - Października - 2024 - 08:34:54 »
spotkałem opinie aby dalej stosować ten sam olej, ale zmieniać go częściej, jak w trybie klasycznym
I tym o to sposobem silnik będzie dłużej żywotny . Świeża oliwa zrobi więcej dobrego niż zużyta ( przepracowana)
Serwis Longlife wymyślili właśnie dlatego jak napisał @doggie
Miałem kilka aut po lizingowych i nie było problemu
Tu też trzeba przyznać rację,  przecież silnik nie padnie od tak odrazu .  Ale przedłużone serwisy nie robią im dobrze. 
Samo to czy leasing czy ktoś kupuje nowe w kredycie i po spłacie oddaje Auto i bierze nowe, to mamy tą samą sytucje z wymianami oleju , bo coraz mniej się ludzie tym przejmują.
Moim zdaniem najrozsądniej jest zrobić Serwis max co 15 tys km.

Offline Tired00

« Odpowiedź #37 dnia: 20 - Października - 2024 - 18:16:20 »
Wygląda na to że nie ma się czego bać, więc nie rozumiem tej nagonki skoro i tak większość kupuje takie auta i jeździ.

Podziękował: allyjones

Offline tomnaj84

• Clubowicz
« Odpowiedź #38 dnia: 20 - Października - 2024 - 22:58:10 »
większość kupuje takie auta i jeździ.
I nie ma w tym nic złego.
Znaleźć auto gdzie ktoś wymienia olej miedzy 10 a 15 tyś  km jest ciężko.  Każdy szuka oszczędności i jak koncern podaje że 30 tyś km i dopiero to się ludzie tego trzymają. 
Każdy kij ma dwa końce.  Na pewno silnik z częstszą wymianą oleju podziała dłużej niż ten z Longlife. 

Offline allyjones

• VW: Golf VII
  • Silnik: 1.0 TSI
  • Moc: 115 KM
  • Rej: DW
« Odpowiedź #39 dnia: 23 - Października - 2024 - 22:02:14 »
A gdy w ciagu 3 lat bylo przejechane 10 tys na oleju i wymiana to zle dla silnika ze minelo tak duzo lat od ostatniej wymiany ? Jak najlepiej to na lata przeliczyć?

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Rej: OK
« Odpowiedź #40 dnia: 26 - Października - 2024 - 09:24:02 »
@allyjones
Jeśli silnik w twoim aucie, przejechał 10 tyś. km na tym oleju w okresie 3 lat, to olej jak najbardziej nadaje się już do wymiany.
Pamiętaj: lepiej częściej wymieniać najtańszy olej, niż najlepszy w systemie LongLife.

Offline tomnaj84

• Clubowicz
« Odpowiedź #41 dnia: 26 - Października - 2024 - 10:51:24 »
Jak najlepiej to na lata przeliczyć?
Najlepiej po staremu, czyli rok albo max 15 tyś kilometrów.

Offline Pablosx

• VW: Scirocco III
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Kod: CAVD
  • Moc: 160 KM
  • Rej: KCH
« Odpowiedź #42 dnia: 27 - Października - 2024 - 01:11:24 »
Jeśli silnik w twoim aucie, przejechał 10 tyś. km na tym oleju w okresie 3 lat, to olej jak najbardziej nadaje się już do wymiany.
Olej a nie silnik, dla ścisłości :-)
Scirocco II / Corrado / Passat / Golf III, IV, V / Tiguan / Scirocco III

Tagi wątku: