Autor Wątek: ZAKUP KONTROLOWANY TOURANA I - pomoc w zakupie ?  (Przeczytany 9781 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline drk001

• :: StartLine
  • Napęd: FWD
  • Rej: KR
ZAKUP KONTROLOWANY TOURANA I - pomoc w zakupie ?
« dnia: 05 - Października - 2015 - 12:03:16 »
Witam,
Szanowni forumowicze.
Proszę o ocenę [Link przestał działać]
Auto ma najechane prawie 300 tys. jestem pewien, że nic nie cofane.
Prośba o opinię czy warto się nad nim zastanawiać.

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: GD
Odp: ZAKUP KONTROLOWANY TOURANA I - pomoc w zakupie ?
« Odpowiedź #1 dnia: 05 - Października - 2015 - 16:16:33 »
Tak ze zdjęć to wygląda nie źle .Można by się pokusić i podjechać zobaczyć go z natury .A szczególnie osłuchać w jakiej kondycji jest serduszko .Na zdjęciach niestety nie słychać jak chodzi .Cena raczej rozsądna przebieg wygląda na prawdopodobny .Bez oględzin i jazdy próbnej nic więcej nie da się podpowiedzieć.

Offline wesol

•  -baned-
  • Moc: ?? KM
« Odpowiedź #2 dnia: 05 - Października - 2015 - 16:37:58 »
Laptop w reke i kabel i mozna sprawdzic wiekszosc podzespolow w aucie, silnik to napewno.

[gmod]Kolego pisanie bez błędów, to nie łaska pańska a obowiązek każdego kto skończył chociaż szkołę podstawową.[/gmod]

Offline drk001

« Odpowiedź #3 dnia: 05 - Października - 2015 - 18:42:21 »
Czy przy tym roczniku i przebiegu nie zacznie się w pewnym momencie wszystko sypać?
Że dbane auto to wiem - garażowane i przynajmniej raz w tygodniu myte i sprzątane przynajmniej to widzę od dwóch lat.

Offline wesol

•  -baned-
  • Moc: ?? KM
« Odpowiedź #4 dnia: 05 - Października - 2015 - 19:09:42 »
Kolego źle rozumujesz, nie ma czegoś takiego jak przy pewnym roczniku czy przebiegu się coś zaczyna sypać.
Sypie się czasami już nowy a czasami się sypie 20 letni. Nie jeden Touran w wieku 4 lat miał wymieniany silnik albo pól silnika (mam tu na myśli głowicę wałek itd) Czemu?? Kto to wie - no może parę osób wie ale słabo się o tym mówi. Czemu starsze AJM ASZ itp. się nie sypia a nowsze BXE i BLS niestety tak. I jeden i drugi to poczciwy 1.9 TDI PD o konstrukcji niemalże identycznej.
Ja Ci radze sprawdź porządnie silnik byś później nie płakał.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #5 dnia: 05 - Października - 2015 - 19:17:33 »
Wesol masz rację jak ktoś niedowidzi i ma wadę słuchu to tylko z kompem on prawdę ci powie ( no chyba że nic nie będzie chciał gadać to wtedy jak dziecko we mgle)

Offline drk001

« Odpowiedź #6 dnia: 06 - Października - 2015 - 17:47:00 »
Dzięki wielkie.

Offline gosik_vw

• :: ComfortLine
  • VW: Golf III
  • Silnik: 1.9 TD
  • Kod: AAZ
  • Skrzynia: MT-5
  • Rej: RMI
« Odpowiedź #7 dnia: 10 - Października - 2015 - 13:31:06 »
Auto ma najechane prawie 300 tys. jestem pewien, że nic nie cofane.

To twoje ogłoszenie, że jesteś taki pewien  :evilmrgrin:

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
« Odpowiedź #8 dnia: 10 - Października - 2015 - 16:20:18 »
czy warto się nad nim zastanawiać.
Zastanawiać się zawsze warto a jeszcze lepiej jest podjechać i zobaczyć na własne oczy.
Z fotek i opisu kompletnie nic nie wynika, zresztą jak w większości ogłoszeń.

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • VW: Sharan I 2FL
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: BVK
  • Moc: 115 KM
  • Rej: BWM
« Odpowiedź #9 dnia: 09 - Grudnia - 2016 - 10:27:50 »
Witam wszystkich
Zastanawiam się nad zakupem tourana z lat 2003 - 2010 (celuję w rocznik 2005 - 07) z silnikiem 1.9 TDI.

Muszę kupić jakieś auto - sharan jest ok ale touran ma kilka zalet:
- nadwozie tourana jest tylko 20 cm krótsze a długość wnętrza jest wprawdzie mniejsza ale powinienem dać radę spakować swoje graty,
- touran jest mniejszy z zewnątrz, lżejszy przez co na pewno będzie mniej palił,
- w przypadku tourana uda mi się zmieścić w 3500 kg DMC zestawu - odpada viatoll,
- DMC przyczepy bez hamulca w touranie to 750 kg a w sharanie 700 kg (niby nic ale moja przyczepa towarowa ma 750 kg DMC)
- obciążenie dachu - touran 100 kg sharan 75 kg,
- trzeci rząd foteli w touranie (7 osobowym) jeździ w samochodzie a dwa fotele od sharana stoją w garażu.

Samochodu mam zamiar używać do pracy - wożę skrzynki, drabiny, jakieś tablice, banery itp. (większe rzeczy i tak na przyczepie)
Oczywiście jazda z rodziną i holowanie przyczepy kempingowej.
Ma ktoś taki samochód? Jak sobie radzi z przyczepą?
Moja przyczepa ma 1170 kg DMC.

Sharan jako holownik był naprawdę świetny - fabryczna moc 115 KM w połączeniu z chipsem bez problemu radziła sobie z zestawem a napęd 4x4 to coś co do holowania przydaje się czasem a masa własna ok. 1800 kg powodowała że jazda zestawem była stabilna.
Co sądzicie o takiej zmianie? Warto? Sam samochód podoba mi się ale trochę się takiej zamiany boję.
Może ktoś się przesiadł z sharana na tourana i ma jakieś spostrzeżenia?

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #10 dnia: 09 - Grudnia - 2016 - 11:10:59 »
Rozpadł się ,skasowałeś go czy się znudził ?Ja wychodzę z założenia że lepiej pozostać przy starym sprawdzonym wozie niż na siłę szukać sobie problemów .Tym bardziej iż czym nowszy tym gorszy (chodzi o żywotność ).Lub trzeci wariant kupić budę na czasie (by nie wyglądał jak jeżdżący skansen )i przerobić wszystko by poprawić bezawaryjność na ile się da wkładając choćby starej generacji układ napędowy (co dla niektórych jest mocno nie zrozumiałe a wręcz uwstecznianiem się ).Z drugiej strony patrząc do czego ma służyć chodzące ci po głowie auto to nie wiem czy swoją pracę mając nowy wóz wykonasz lepiej /szybciej .A głównie do tego będzie ono służyło .Gdyby mowa była o wozie prosto z salonu argumentem mógłby być fakt spokojnej głowy (przynajmniej tyle ile jest gwarancji )a w razie awarii wóz zastępczy itp. 

Offline red

• S7
« Odpowiedź #11 dnia: 09 - Grudnia - 2016 - 12:49:07 »
Mój sharan został mocno rozbity i nie ma sensu go naprawiać.
Oczywiście kiedyś pewnie musiałbym go sprzedać ale nie miałem tego w najbliższych planach.
Co do wkładania w nowe samochody starych gratów to jestem raczej przeciwnikiem. Dla mnie to wygląda tak jakby wszyscy wokoło mieli widzieć nowy samochód a pod maską technologia sprzed ćwierć wieku. Zresztą jak kiedyś będę miał dużo wolnego czasu (wątpię że kiedyś to nastąpi) to kupię sobie jakiś samochód który będę odbudowywał i robił tak jak mi się podoba - obawiam się że wtedy samochody produkowane dzisiaj będą youngtimerami i będzie ich bardzo mało.
Jeżeli miałbym się tak bawić to wolałbym kupić stary samochód w dobrym stanie i powoli pomóc mu odzyskać blask. Takie np. stare mercedesy W 114, 115, 116, 123 i 124, 126, może jakiś passat b2 albo golf mk1 lub 2, scirocco, może BMW e21 ale to są samochody dla konesera i jako drugie auto a ja za dużo kilometrów rocznie przejeżdżam żeby takie auto mieć. Po prostu przez 5 lat dokręciłbym do licznika kolejne 200 - 250 tysięcy - byłoby mi po prostu szkoda.
Bardziej zależy mi na merytorycznych argumentach za i przeciw touranowi - ten model po prostu podoba mi się i biorę pod uwagę jego zakup.
Oczywiście mogę poszukać sharana i nie wykluczam takiej możliwości ale póki co zastanawiam się też nad touranem.
Ciekawi mnie jak wygląda sprawa zawieszenia, sprzęgła, przeniesienia napędu i samego silnika. Słyszałem różne opinie o silnikach 1,9 105KM od takich że to godny polecenia silnik do też niezbyt pochlebnych. W grę wchodzi też chips - czy warto podnosić moc w takim silniku i motorów o jakich oznaczeniach unikać?

Offline janusz07

• VW: Passat B5
  • Silnik: 2.8 V6 30V
  • Kod: AQD
  • Moc: 193 KM
« Odpowiedź #12 dnia: 11 - Grudnia - 2016 - 10:03:20 »
@red, Touran z wyglądu i funkcjonalności to fajne auto ale weź poczytaj w necie o jego silnikach z serii 1.9 tdi i sam wyciągnij swoje wnioski na ten temat. Tourana z silnikiem 1.9 TDI miał kolega mojego sąsiada i chwalił to auto do czasu aż wrócił z jakiegoś wyjazdu z rodziną na lawecie i wydal na remont silnika (zatarte panewki) 6 tyś. zł. Od tamtej pory nie chce już słyszeć o silnikach z serii BXE

Parę linków z różnych for:
- https://www.vwgolfv.pl/viewtopic.php?t=7582
- http://forum.vw-passat.pl/threads/104106-Wada-fabryczna-BXE
- http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2885797.html
Polecam też przeczytać artykuł w  nr 47/2016 tygodnika Motor, bardzo fajnie w nim opisali wady silników 1.9 TDI BXE.

Offline red

• S7
« Odpowiedź #13 dnia: 11 - Grudnia - 2016 - 11:40:59 »
Na chwilę obecną zakup tourana raczej odłożę - miałem okazję trochę się przymierzyć do takiego samochodu i nie będę raczej zadowolony z takiej zmiany.
Bardziej jednak jestem przekonany że miejsce w garażu po moim sharanie 4Motion  zapełni... no właśnie sharan 4Motion - młodszy rocznik, może lepiej wyposażony ale takiego auta będę szukał w pierwszej kolejności. Jak nie znajdę 4Motion to rozważę jakiegoś pewnego tourana lub zwykłego sharana ale to w ostateczności.

red@tapatalk

Offline aniol0505

• :: TrendLine
  • Silnik: 1.9 TDI PD
  • Kod: ATJ
  • Rej: SLU
« Odpowiedź #14 dnia: 07 - Marca - 2018 - 13:59:48 »
Witam,
Oglądam już długo Tourany i Sharany i w końcu muszę zdecydować się na kupno.
Bardzo zależny mi na wersji dla 7 osób i młodszym roczniku 2011-2013.
Najtaniej wychodzi mi Touran ale doradźcie mi jaki najlepiej kupić silnik - 1.9 TDI czy 2.0 TDI ?

Bardzo dziękuję za wszelkie uwagi i pomoc w zakupie.
Pozdrawiam

Passat B5 sprzedany ->>> Citroen C4 Picasso 1.6 TDCI

Offline aniol0505

• Silnik: 1.9 TDI PD
  • Kod: ATJ
  • Rej: SLU
« Odpowiedź #15 dnia: 20 - Marca - 2018 - 00:00:00 »
Witam jaki symbol ma Touran 1.9 105 KM z roku 2010 ?
Czy to jest może BXJ ?
Co myślicie o kupnie takiego autka dodam ze ma przejechane 135 tys. km ?
Dziękuję za pomoc
Passat B5 sprzedany ->>> Citroen C4 Picasso 1.6 TDCI

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
« Odpowiedź #16 dnia: 20 - Marca - 2018 - 10:59:17 »
Silniki diesla 1.9 TDI o mocy 105 KM, występowały w paru różnych jednostkach montowanych w Touranie I do 2010 roku. Więc na podstawie podanej mocy, nie można określić oznaczenia kodowego silnika.

Poniżej 2-linki z informacjami które powinny rozjaśnić Ci trochę sytuację z silnikami 1.9 TDI 105 KM stosowanymi w Touranie: 

1. http://vw-clubpolska.pl/index.php/page,touran1.html

2. http://vw-clubpolska.pl/index.php/topic,923.0.html

Offline Bartosz

• Silnik: 1.6 TDI
« Odpowiedź #17 dnia: 10 - Czerwca - 2019 - 22:19:34 »
Witam, mam w planach zakup VW Touran II rocznik od 2010+ tylko nie mam pojęcia z jakim silnikiem.

Offline Barton_Opole

• Marka: Skoda
  • Model: Fabia
  • Moc: 105 KM
  • Rej: DW
« Odpowiedź #18 dnia: 07 - Grudnia - 2020 - 05:32:35 »
Dobrzy ludzie. Kobieta się uparła, że nie chce Sharana, że parkowanie w mieście i takie tak logiczne kobiece argumenty  :(

Pomoże ktoś i powie, który silnik jest w tym Touranie?
WVGZZZ1TZ5W028234

Dodano:  19 - Grudnia - 2020  -  14:39:04
Auto zakupione. Pytanie nieaktualne.

Offline jacek j

• Silnik: 1.9D
« Odpowiedź #19 dnia: 23 - Lutego - 2021 - 14:03:02 »
Witam serdecznie.

Potrzebuję pomocy i większej ilości informacji, ponieważ rozważam zakup Tourana rocznik około 2012.
Waham się nad opcją 105 km (benzyna, diesel - raczej bez znaczenia, choć biorąc pod uwage obecną nagonkę na diesla bardziej widziałem benzynkę). Rozważam także 2.0 Diesel 140 KM.
Z tego co wyczytałem unikać mam 1.4 benzyna, a szkoda bo znalazłem 3 bardzo ładne egzemplarze.

Obecnie moja jazda to "emerycka" jazda jesień zima po mieście i opcjonalnie trasa wg przepisów. max 150 na autostradzie, 130 ekspresówka - Obciążenie wakacyjne. Do tej pory miałęm Volvo V40 (lżejsze o ponad 100 kg), mające 265 Nm/1750 obr i do tego dużo niższe.
Zastanawiam się czy Waszym zdaniem pakować się w 105 konnego Tourana czy jednak szukać ropola 140 km. Niestety nie mam gdzie przejechać się taką 105. Jak ze spalaniem w trasie (np. Kielce-Bałtyk) z zachowaniem 140 km/h w trasie w obciążeniu bagażami

Będę bardzo wdzięczny za sugestie, żeby nie wpakować się w totalne zakażenie z wybuchającym silnikiem.

Dzięki z góry za pomoc!
Pozdrawiam

Offline bartekfurman

• VW: Touran I FL
  • Silnik: 1.6 ???
  • Moc: 105 KM
  • Rej: EL
Proszę o pomoc w kupnie VW Touran 1,6 TDI 2015r
« Odpowiedź #20 dnia: 20 - Grudnia - 2021 - 23:10:17 »
Witam chce kupić Tourana 1.6 TDI z 2015r.
Auto sprowadzone z Belgii.
Aktualny przebieg z licznika to 191700.
Czy jest ktoś na tym forum kto może sprawdzić historie serwisową i ewentualny  ::)ebieg po numerze VIN.

Nie chce kupić ewentualnej bomby z opóźnionym zapłonem ::) ::) ::) ::) ::)
Bardzo proszę o pomoc :thumbup:

VIN WVGZZZ1TZFW042075 (01)

Tagi wątku: