1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Strona główna
Forum
Zaloguj się
VOLKSWAGEN :: WARSZTAT
Golf
Golf V
1.6 FSI - silnik traci obroty, szarpie, brak reakcji na gaz
« poprzedni
następny »
Strony: [
1
]
Do dołu
Autor
Wątek: 1.6 FSI - silnik traci obroty, szarpie, brak reakcji na gaz (Przeczytany 18761 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
marcin1981r
:: TrendLine
VW: Golf V
Silnik: 1.6 FSI
Napęd: FWD
Rej: KR
«
dnia:
08 - Marca - 2016 - 14:19:40 »
Witam Was serdecznie,
Posiadam od 5 lat Golfa V 1.6 FSI. Od tego czasu aż do teraz sprawiał się rewelacyjnie zero awarii przez 5 lat. Az do ubiegłego miesiąca.
Po rozgrzaniu silnika podczas jazdy, zaczyna szarpać, spadają obroty, silnik nie reaguje na dodawanie gazu i gaśnie. Nie można go potem odpalić przez jakiś czas. (Chociaż odpala tak słabo i chodzi jakby zaraz miał się udławić i nie reaguje na gaz... nie wiem jak to lepiej opisać..)
U mechanika wymieniłem już pompę paliwa, czujnik niskiego ciśnienia paliwa, czujnik położenia wału oraz przepustnica została przeczyszczona i mam nowy akumulator. Jeden dzień chodził bez awarii i teraz znowu te same objawy.
Proszę Was o pomoc.
Serdeczności
Marcin
Gulasz
-baned-
Marka: Mercedes
Silnik: 1.9 M-TDI
Moc: 75 KM
Skrzynia: MT
Rej: GD
Odp: [Golf V] 1.6 FSI - Silnik traci obroty, szarpie, brak reakcji na gaz
«
Odpowiedź #1 dnia:
08 - Marca - 2016 - 20:09:05 »
Trochę mało informacji na postawienie diagnozy .Czy wóz był podłączany pod kompa ?Czy wywala jakieś błędy ?Czy miał sprawdzane parametry podczas pracy ?Czy może naprawa polegał a na chybił/trafił metodą prób i błędów .Rozwiń trochę temat czy awaria stała się nagle podczas jazdy czy po dłuższym postoju .Czym więcej konkretów tym łatwiej coś podpowiedzieć .
marcin1981r
«
Odpowiedź #2 dnia:
08 - Marca - 2016 - 20:19:10 »
Na komputerze - bład czujnika niskiego cisnienia paliwa, czujnik polozenia walu. Oba wymienione. Pompa paliwa piszczała to ja dla pewnosci tez wymienilem.
Swiece zostaly wymienione 100 tys km temu. Nie wiem jaki obecny jest ich stan. Cewki tez nie wiem. Wiem ze byla jakas cewka wymieniana rok temu bo szarpalo podczas jazdy i pokazywala sie kontrolka epc i bylo ok wszystko.
Chcialbym jeszcze dodac ze jakies 4 tyg temu rozladowal sie akumulator, sadzilem ze jest popsuty. Niestety okazalo sie ze prad ucieka na jakims module sterowania pompa paliwa. W tym samym czasie zaczelo sie tez to szarpanie i gasniecie i trudnosci z odpalaniem. Elektryk podobno naprawil i tyle, prad w kazdym razie juz nie ucieka. Nie wiem czy ma to jakis zwiazek z obecnym problemem i czy to zwykly zbieg okolicznosci...
Gulasz
-baned-
«
Odpowiedź #3 dnia:
08 - Marca - 2016 - 20:50:40 »
Po wymianie tych wszystkich rzeczy podłączałeś go jeszcze raz ?Czy wywala błędy ?
Z tego co opisujesz mocno podejrzanym jest układ paliwowy .By to potwierdzić najprościej jest psiknąć w dolot powietrza i zobaczyć czy zacznie gadać jak powinien .
Nie wiem na ile kumasz tematy silnikowe więc dla pewności napiszę jak laikowi (bez urazy )
Zdejmujesz rurę która idzie do filtra powietrza .Najlepiej użyć kokpitu (taki jak do czyszczenia,nabłyszczania deski rozdzielczej samostart jest bardziej drastyczny dla silnika ).Bierzesz kogoś do pomocy za kierownicę by kręcił rozrusznikiem a sam psikasz krótkimi psiknięciami dość częstymi w zdjętą rurę od filtra .Naturalnie robisz to jak normalnie na paliwie jest z nim problem .Jeśli zacznie pracować i zaobserwujesz że na plaku ma chęć a na paliwie nie za bardzo to masz zawężone pole poszukiwań do układu paliwowego .Jeśli mimo takiego testu silnik nadal nie będzie chciał chodzić lub nie będzie mocno zauważalnej reakcji duże prawdopodobieństwo że problem nie tkwi w układzie paliwowym .
Dodano: 08 - Marca - 2016 - 21:14:55
Jeszce jedna dość istotna sprawa o którą zapomniałem zapytać Czy jak zaczyna kulawo chodzić nie czuć nieprzepalonego ,mocno gryzących spalin .Bo może go zalewać paliwem w takiej ilości że nie może tego przetrawić .Wtedy metoda "Króla Świeczka" z kokpitem jest bezcelowa .I jeszcze jedno ile ma przelatane kilometrów ten wóz (wystarczy przybliżony )
marcin1981r
«
Odpowiedź #4 dnia:
08 - Marca - 2016 - 21:15:21 »
Gulasz dziekuje ci za przydatne informacje, ale ja nie mam pojecia co ty do mnie piszesz
wogole sie nie znam. Samochod stoi u mechanika i mu powiem jutro zeby to zrobil.
Znajomy mi jeszcze powiedzial ze to moga byc swiece cewka. Co o tym sadzisz ? Cewke wykluczam, bo padla mi juz raz i wtedy objawy byly inne i migala wtedy kontrolka epc.
Aha dodam jeszcze ze swieci sie kontrolka silnika. Ale ona sie swieci od zakupu samochodu czyli od 5 lat. Mechanik mi powiedzial ze nie wie czemu i ze 1.6 fsi tak czesto maja.. i ze mozna z tym jezdzic no i jezdzilem przez 5 lat absolutnie bezawaryjnie.
Gulasz
-baned-
«
Odpowiedź #5 dnia:
08 - Marca - 2016 - 21:28:15 »
Mogę ci tylko współczuć że oddałeś wóz do mechanika (fachowca ) i chcesz mu podpowiadać co ma robić .To on sam powinien to ogarnąć bez problemu .A skoro są kontrolki informujące że coś jest nie tak to raczej jest (to nie choinka z lampeczkami i świecidełkami).Proponuję byś zmienił mechanika bo metodą na chybił trafił to naprawa może wyjść dość drogo wymieniając dobre na nowe .No chyba że nie masz innego wyjścia i musi naprawiać go akurat ten" fachowiec".
marcin1981r
«
Odpowiedź #6 dnia:
08 - Marca - 2016 - 21:35:39 »
W sumie zawsze wykonywal swoja robote porzadnie. Mowi ze wszystkie bledy ktore wyskoczyly na komputerze usunal i wymienil co pokazywlo bład. No ale tak na chłopski rozum jak szarpie, nie reaguje na pedal gazu i nie odpala to musi byc uklad paliwowy ...
Dodano: 08 - Marca - 2016 - 21:47:27
... byłem niemal pewny ze to czujnik cisnienia niskego paliwa bo obajwy mialy/maja miejsce zazwyczaj na niskich obrotach na rozgrzanym silniku. Brakuje mi juz pomyslów ...
Gulasz
-baned-
«
Odpowiedź #7 dnia:
08 - Marca - 2016 - 21:56:38 »
Nie do końca tak jest .Te auto jest dość mocno nafaszerowane elektroniką i możliwości usterki jest dość sporo (i dlatego dodatkowe moje pytania nie jako wścibskość tylko na celu postawienia diagnozy ) .Niektóre mają podobne objawy .By zawęzić pole poszukiwań ja stosuję taką metodę "jak za Króla Świeczka ".Może i nie przystoi przy tak nowoczesnym wozie tak stara metoda ale mi się sprawdza i jest zdecydowanie szybsza niż podłączanie pod kompa który też nie zawsze wywali błąd i trzeba zagłębić się w parametry życiowe auta, bywa też tak że są nieraz problemy z połączeniem kompa z autem lub mówi głupoty i wtedy trzeba sobie jakoś radzić.
Jak widzisz że fachman nie wie jak ma ugryźć temat to zamiast go męczyć a samemu padać na koszta ,lepiej zmienić fachowca.Wyjdzie to z korzyścią obopólną .No chyba że chcesz by się uczył na twoim aucie (może to twój kumpel lub naprawia ci wóz z darmo to ok.)Tylko niech ta nauka nie będzie kosztowna dla ciebie.To on się uczy to niech on płaci. >
marcin1981r
«
Odpowiedź #8 dnia:
08 - Marca - 2016 - 22:02:01 »
Mechanik od 40 lat ma zaklad. Opinie same pozytywne. Mówi ze konsultuje się z ASO Vw. No zobaczymy co powie jutro/po jutrze. @Gulasz wielkie dzięki. Przekażę mu jutro patent ze sprayem.
A wszystko się zaczęło dziać jak wystawiłem golfa na sprzedaż
hehe.
Dodano: 10 - Marzec - 2016 - 19:53:52
Wszystko wskazuje na moduł/sterownik pompy paliwa. Dziwie się bo prąd uciekał kilka tyg temu na tym własnie module i elektryk go podobno naprawił. Dodam ze te szarpania i gaśnięcia wystąpiły w ten sam dzień co uciekanie prądu. Zdenerwować się można Panowie ...
andrew7800
Clubowicz
VW: Sharan I 2FL
Model: Minivan
Silnik: 2.0 TDI-PD
Kod: BRT
Moc: 140 KM
Rej: BKL
«
Odpowiedź #9 dnia:
10 - Marca - 2016 - 22:45:43 »
Wygląda na to że masz pewnie gdzieś zworkę w instalacji. Sprawdzałeś pompę paliwa czy na pewno jest sprawna.? Może któraś wtyczka nie łączy.
marcin1981r
«
Odpowiedź #10 dnia:
10 - Marca - 2016 - 22:50:27 »
pompa zostala wymieniona. gdzies tam zwarcie bylo ale zostalo usuniete wedlug elektryka. teraz zostalo tylko szarpanie soadek obrotow, brak reakcji na dodawanie gazu i gasniecie.
Dodano: 06 - Kwiecień - 2016 - 21:26:46
samochod juz 5 tydzien u mechanika oraz elektryka na przemian. nikt nikt nikt nie wie co jest grane ...
Gulasz
-baned-
«
Odpowiedź #11 dnia:
07 - Kwietnia - 2016 - 00:15:40 »
Wyrazy współczucia .Podrzuć jakie dają diagnozy ,co już powymieniali .
marcin1981r
«
Odpowiedź #12 dnia:
07 - Kwietnia - 2016 - 00:24:09 »
Dzieki Gulasz !:) laikiem jestem. wykluczyli juz uklad paliwowy i reszte. Sa na 99% pewni ze to uklad elektryczny. teraz chca szukac gdzie. Mechanik z 40 letnim doswiadczeniem sie poddal. Zawozil samochod do elektryka i za kazdym razem jak samochod wracal to to samo sie dzialo. brak mocy, szarpie obroty spadaj, gasnie i nie da sie go odpalic. wszystko to sie dzieje jak sie silnik nagrzeje ... Po 5 tyg juz stracilem nadzieje. Przykra sprawa.
Gulasz
-baned-
«
Odpowiedź #13 dnia:
07 - Kwietnia - 2016 - 09:16:21 »
To że komputer nie wywala błędów i mechanik rozkłada ręce jest dość częste (tak bywa jak nie wie jak podejść do tematu) .Proponuję podjechać nie do mechanika a na początek do elektronika samochodowego (jak jesteś samemu słaby w tym temacie ).Musi wsiąść do auta z komputerem (nie takim tylko od błędów )podłączyć pod gniazdo i podczas jazdy sprawdzić parametry silnika .Jeśli gość będzie kumaty to sprawdzi czy problem leży po stronie kabelków ,elektryki ,elektroniki czy usterka jest typowo mechaniczna .Jeśli wóz robi takie siupy nagminnie nie powinno zająć mu to więcej jak parę minut .Gorzej jest ustalić usterkę która występuje sporadycznie (bo trzeba trafić w moment kiedy ona nastąpi ).To by silnik chciał chodzić (każdy silnik )musi być minimum czyli powietrze i paliwo a w zależności czy to silnik na PB czy ON dochodzą jeszcze inne pierdołki .Skoro zimny odpala a po zagrzaniu zdycha wykrycie usterki nie powinno być problemem(łatwiejsza sprawa do diagnozy )Jakby nie chciał odpalić gorzej podejrzeć parametry silnika (jak nie działa bo można tylko sprawdzić dlaczego nie daje się uruchomić .Jeśli w okolicy nie ma warsztatu z prawdziwego zdarzenia możesz spróbować u magików którzy dłubią przy mocach aut (mają hamownię ).Dla nich sprawdzenie co boli auto i jakie ma parametry to mały pikuś (praktycznie dłubią w tym na co dzień i mają to opanowane ).Jak odwiedziłeś już w okolicy wszystkich mechaników (pseudo mechaników )poszukaj może hamowni lub warsztatu gdzie dłubią auta na większą moc .
Strony: [
1
]
Do góry
« poprzedni
następny »
Tagi wątku:
Forum VW Club Polska - grupa VAG
VOLKSWAGEN :: WARSZTAT
Golf
Golf V