DEMONTAŻ - Radio/Navi [Tiguan 07-16]Aby wyjąć Radio/Navi w Tiguan I / Golf Plus, potrzebujemy tylko dwóch narzędzi: plastikowy wyjmak i końcówkę Torx T20.
1. Pracę zaczynamy od zlokalizowania naszego audio w aucie.

2. Plastikowym wyjmakiem podważamy szufladkę na karty i delikatnie wyciągamy - wychodzi bardzo łatwo.

3. Plastikowym wyjmakiem podważamy zaślepkę z kontrolką AirBag - tu musimy się postarać i próbować z każdej strony.

4. Delikatnie rozłączamy wtyczkę - zapali się błąd AirBag, który niestety sam nie zniknie - potrzebny VCDS. Jeśli nie mamy VCDSa lub innego urządzenia do kasowania błędów, to można nie rozłączać wtyczki z AirBag ale trzeba wtedy bardzo uważać aby wiszącą na kablu ramką nie porysować sobie wyświetlacza w audio - wybór metody należy do właściciela auta

5. Widoczne 2 śrubki trzymające maskownicę/ramkę radia.

6. Klucz - Torx T20 - u mnie z rączką śrubokręta.

7. Śrubokrętem/kluczem Torx T20 - odkręcamy 2 widoczne śrubki.

8. Po odkręceniu 2 śrubek, zaczynamy podważać ramkę - u mnie wystarczyło z 3 stron.

9. Po zluzowaniu całej ramki, rozłączamy wtyczkę z przycisku awaryjnych i już możemy wyciągnąć ramkę radia.

10. Z lewej strony radia w 2 śrubki na Torx T20 - musimy je odkręcić.

11. Z prawej strony takie same 2 śrubki na Torx T20 - też musimy je odkręcić.

12. Widok na odkręcone radio i podłączony adapter BT.

13. Radio RCD-310 - jak widać działa.

14. Przy okazji wyciągniętej ramki - możemy wyczyścić w środku tunele nadmuchów w ramce - wystarczą mokre chusteczki.

15. Nie zapominamy o wyczyszczeniu tuneli nadmuchów po dwóch stronach radia - u mnie było mało kurzu ale chusteczki były czarne.

Po całej operacji demontażu i czyszczenia, całość montujemy w odwrotnej kolejności i cieszymy się z samodzielnie wykonanej pracy