Autor Wątek: Jetta A6, 1.6 TDI - szukam warsztatu do oceny sprzęgła i skrzyni biegów  (Przeczytany 109 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bobeert

• :: TrendLine
  • VW: Jetta VI
  • Silnik: 1.6 TDI
  • Kod: CAYC
  • Moc: 105 KM
  • Skrzynia: MT-5
  • Napęd: FWD
  • Rej: SK
Witajcie
Samochód VW Jetta A6 2014 rok, 1.6 TDI 105 KM, manual 5-biegów typ LHW, przebieg 196 500 km

W czasie ostatnich 2-3 tygodni doświadczam dziwnego zachowania pracy sprzęgła oraz skrzyni biegów - mianowicie kiedy jadę po Drodze Krajowej te 90-100 km/h na 4. biegu, to słyszę w kabinie dziwny, niejednostajny szum, szemranie, jakby narastało, a po chwili było ciszej, ale po chwili znów to samo - głośny szum, za chwilę cichy szum. Po wrzuceniu 5. biegu trochę to ustaje, lecz wciąż coś tam szumi. Skrzynia pada? Na 3. biegu mając te 60-70 km/h jest podobnie, ale najbardziej to słychać przy 100 km/h.

Co do pracy sprzęgła - jeśli jeżdżę w mieście i na dystansie 5 kilometrów "wachluję" pomiędzy "luzem" a 3. biegiem to po jakimś czasie sprzęgło zaczyna w różnych momentach łapać (raz wyżej, a raz niżej), czasem przy wciśniętym pedale sprzęgła coś mi "terkocze" w okolicy skrzyni biegów i ogólnie kultura jazdy jest "do bani". Nadmienię, że przy przebiegu 180000 dałem się namówić na wymianę zestawu sprzęgło+dwumasa, bo wtedy pedał zostawał mi w podłodze (musiałem go butem "podnosić") oraz trzęsło budą przy ruszaniu (szczególnie tyłem pod górkę, a że taki mam podjazd przy domu, to już nic na to nie poradzę  ;) ). Ale od czasu wymiany sprzęgła i dwumasy był spokój z wibracjami i wpadającym pedałem... Jedynie teraz ta jazda w mieście jest udręką...

Dlatego szukam warsztatu w okolicy Katowic, który mógłby mi sprawdzić, czy da się coś zrobić z tym sprzęgłem w czasie jazdy po mieście oraz czy moje przeczucia co do skrzyni mają podstawy...

Jeśli szukasz mechanika, to tylko w działach regionalnych - w każdym istnieje odpowiedni temat w tej kwestii. Nie musisz opisywać usterki jak szukasz warsztatu ale to na forum rozwiązujemy problemy i warto w pierwszej kolejności opisać problem techniczny w dziale odpowiednim dla swojego modelu. Dziękuję.

Zgodnie z wskazówką napisałem w dziale Śląskie - szukam dobrego mechanika...

Tagi wątku: