Autor Wątek: REFLEKTORY - spryskiwacze  (Przeczytany 836 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Golf7xxx

• :: StartLine
  • VW: Golf VII FL
  • Silnik: 1.6 TDI
  • Moc: 116 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: CT
REFLEKTORY - spryskiwacze
« dnia: 15 - Października - 2023 - 18:39:22 »
Witam!
Moje pierwsze pytanie na forum. Od miesiąca mamy Golfa VII i powoli go poznaje.
Pierwsze pytanie na które w google nie widzę odpowiedzi.
Golf VII FL 2017 ma spryskiwacze reflektorów które działają ale reflektory ma na żarówki a nie są to ksenony.
Czy tak powinno być?
Pierwsza moja myśl to że reflektory wymieniane ale auto całe w oryginale lampy też wyglądają na nigdy nieodkręcane.
Czy ktoś też ma spryskiwacze do zwykłych reflektorów na żarówki H7?

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
Odp: REFLEKTORY - spryskiwacze
« Odpowiedź #1 dnia: 15 - Października - 2023 - 20:33:24 »
Golf VII FL 2017 ma spryskiwacze reflektorów które działają ale reflektory ma na żarówki a nie są to ksenony.
Czy tak powinno być?
A co w tym dziwnego - cała masa różnych modeli aut, posiada spryskiwacze do zwykłych reflektorów.

Czy ktoś też ma spryskiwacze do zwykłych reflektorów na żarówki H7?
Mam w Tiguanie zwykłe reflektory na żarówki H7 i mam spryskiwacze, to żadna sensacja a raczej normalność  ;)

Kupujesz nowe auto u dilera i wybierasz dodatki takie jak chcesz, w tym wypadku spryskiwacze reflektorów.
Pamiętam, że do pierwszych ksenonów były montowane spryskiwacze w komplecie i często też słyszałem, że jest to obowiązkowe do tego typu oświetlenia, choć nigdy nie widziałem żadnych przepisów, które by tego wymagały. Za to coraz częściej spotykam auta w których są ksenony lub Ledy i nie posiadają spryskiwaczy - więc nie jest, to takie oczywiste.

@Golf7xxx , masz spryskiwacze reflektorów a jeszcze jak są sprawne, to ciesz się i nie zawracaj sobie tym problemem głowy  :D

Online doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GD
« Odpowiedź #2 dnia: 16 - Października - 2023 - 08:02:55 »
Czy tak powinno być?
Zazwyczaj tak jest, gdy auto zawiera tzw. pakiet zimowy, który oprócz spryskiwaczy reflektorów zawiera podgrzewane przednie fotele,  podgrzewane dysze spryskiwaczy szyby przedniej, kontrolkę poziomu płynu do spryskiwaczy

Offline Golf7xxx

• :: StartLine
  • VW: Golf VII FL
  • Silnik: 1.6 TDI
  • Moc: 116 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: CT
« Odpowiedź #3 dnia: 17 - Października - 2023 - 20:49:17 »
Dziękuje za odpowiedzi. Faktycznie może być jakiś pakiet zimowy bo oprócz spryskiwaczy reflektorów są też podgrzewane siedzenia a czy ma kontrolkę poziomu płynu dopiero sprawdzę.

Tagi wątku: