Autor Wątek: ŚWIATŁA DZIENNE LED - różne usterki  (Przeczytany 2867 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline krzysiek97

• :: TrendLine
  • VW: CC
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: FWD
  • Rej: SZO
Odp: ŚWIATŁA DZIENNE LED - różne usterki
« Odpowiedź #25 dnia: 25 - Lipca - 2022 - 16:49:30 »
Edit: ogarnalem, ze to bylo pytanie do kolegi :)

Już mam, zakodowałem ją jakiś czas temu, aczkolwiek było to PO tym jak wystąpił problem ze światłami :)

Offline Krzysztof24_

• :: StartLine
  • VW: CC
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Moc: 211 KM
  • Skrzynia: DSG
  • Rej: PZ
« Odpowiedź #26 dnia: 25 - Lipca - 2022 - 19:43:22 »
Pod jaka pozycja mogę to znaleźć?

Dodano:  28 - Lipca - 2022  -  13:58:11
Podjechałem na komputer i po podpięcie wszystko jest aktywowane i nie ma błędów. Czujnik zmierzchu również chodzi. Ręce mi opadają. Gdzie szukać dalej?

Offline Zorc

• VW: Passat CC
  • Moc: 170 KM
  • Skrzynia: MT
« Odpowiedź #27 dnia: 09 - Marca - 2024 - 14:15:27 »

Witam serdecznie chciałbym odświeżyć temat. Byłem dzisiaj na przeglądzie samochodu i diagnosta zwrócił mi uwagę że nie działają Po ustawieniu przełącznika światła na włączenie pozycyjnych świateł to zaświecają się tylko światła pozycyjne z tyłu przód nie działa.

Po ustawieniu przelacznika swiatel na pozycje Auto to wtedy działają światła do jazdy dziennej przodu a pod wieczór przełączają się na ksenony i działa całe oświetlenie wewnątrz samochodu.

Zostały wymienione żarówki z przodu pozycyjne ale w dalszym ciągu się nie włączają.

Czy ktoś się orientuje czy może w software jest jakoś wymienilne że światła do jazdy dziennej zastępują mi światła pozycyjne i dlatego są wyłączone? Co ciekawe jak Przekręcę pokrętło swiatel całkiem w lewo na pozycję 0 czyli wyłączenie to i tak świecą mi się światła do jazdy dziennej pod wieczór . Proszę o informację żarówki są okej czy jest gdzieś bezpiecznik od świateł pozycyjnych tylko z przodu? GDZIE SZUKAC z? Czy u Was działa pozycyjne oświetleni z przodu?

Pozdrawiam

Passat cc 2010 r. Z Niemiec.

Online doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Rej: GD
« Odpowiedź #28 dnia: 09 - Marca - 2024 - 17:18:30 »
Trzeba przekodować światła LED DRL dodatkowo jako światła postojowe a jeśli nie masz LED to trzeba poszukać kodowania na postojowe

Offline Zorc

« Odpowiedź #29 dnia: 09 - Marca - 2024 - 21:37:47 »
Dziekuje za odpowiedz. Nie mam LED to wersja przez liftingiem. To znaczy ze jak sie przkodouje to beda swiecic sie swiatla postojowe jak sie da manetke na postojowe? beda sie swiecic z przodu i z tylu a jak dam auto to sie wlacza w dzien tylko to jazdy dziennej same a w nocy xenon i postojowe? gdzie szukac tych ustawien zeby podpowiedziec mechanikowi??

i jeszcze jedno , czy sa od pozycyjnych gdzies bezpieczniki i jaki to numer bezpiecznika ? bo moze to kwestia tylko tego bezpiecznika ze nie dzialaja przod postojowe a tyl dziala? czy jakby to byl bezpiecznik to tyl i przod by nie dzialal?

Online doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #30 dnia: 10 - Marca - 2024 - 10:36:03 »
Światła postojowe masz w tym pasku razem z kierunkowskazem tuż nad lampą przeciwmgielną tak? Trzeba przejrzeć VCDS-em dostępne kodowania w sterowniku 09-centr. zespół elektryczny jakie posiada opcje, nie jestem w stanie z pamięci Ci odpowiedzieć. np. w Golfie 5 była możliwość procentowego ściemnienia postojówek do poziomu 0% tak że nie świeciły.

W zależności od sterownika można ustawić aby światła dzienne pełniły jednocześnie funkcję świateł postojowych

Offline Zorc

« Odpowiedź #31 dnia: 02 - Kwietnia - 2024 - 17:12:45 »
Witam, dziekuje za pomoc. sorry ze tak pozno odpowiadam ale bylem w pracy za granica bez auta i nie moglem zrobic zdjecia.

Klosze oświetlenia mam takie jak na zalaczonych zdjeciach.

Czy moge samodzielnie zmienic te ustawienia za pomoca taniego czytnika chyba za okolo 70 zl kupilem na allegro do telefonu na Android. Pozwala odczytywac podstawowe funkacje samochodu.

Jezeli nie zmienie tego samodzielnie to jaki sprzet musze miec zeby to zmienic ? Prosze o jakis link.

Bylem z problemem w swoim serwisie Bosch gdzie serwisuje auto. To niestety nie potrafili sobie poradzic z problemem i kazali jechac do ASO.

Online doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #32 dnia: 02 - Kwietnia - 2024 - 17:32:24 »
Czy moge samodzielnie zmienic te ustawienia za pomoca taniego czytnika chyba za okolo 70 zl kupilem na allegro do telefonu na Android. Pozwala odczytywac podstawowe funkacje samochodu
Nie wiem co masz na myśli ale zwykły elm327 nie obsłuży nic poza ECU silnika

Dodano:  02 - Kwietnia - 2024  -  17:33:36
Jezeli nie zmienie tego samodzielnie to jaki sprzet musze miec zeby to zmienic ? Prosze o jakis link.
VCDS lub OBDeleven ewentualnie Car Scanner Pro

Dodano:  02 - Kwietnia - 2024  -  17:38:20
Do tego auta wystarczy VCDS na procesorze ATmega162 za około 100 zł z aliexpress.

Offline Zorc

« Odpowiedź #33 dnia: 04 - Kwietnia - 2024 - 00:43:42 »
Ok kupię zatem ten z allieexpress i zobaczę. Pozdrawiam

Tagi wątku: