Autor Wątek: INFOTAINMENT - podpięcie smartfona  (Przeczytany 658 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline xvs

• clubmen
  • VW: Tiguan II FL
  • Wersja: Elegance
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 150 KM
  • Skrzynia: DSG
  • Napęd: FWD
  • Rej: DPL
INFOTAINMENT - podpięcie smartfona
« dnia: 05 - Września - 2023 - 21:02:28 »
Jak kupiłem samochód, sparowałem go z dwoma telefonami. I tak przez jakiś czas mnie było problemu. W czasie jazdy mogłem bez problemu wybrać który ma być sparowany. Teraz (nie wiem, czy to czasami nie jest wynikiem aktualizacji oprogramowania, które ostatnio zassałem ) paruje się z którym złapie szybciej kontakt. Co więcej, nie wystarczy wyłączyć w telefonie BT, po sekundzie włącza się samo. Sądziłem, że priorytetem będzie podpięcie przewodowe, ale zauważyłem, że podłączenie smartfona, z wyłączonym BT, przewodem powoduje, że BT w smartfonie się po prostu włącza. Mimo iz mam dwa gniazda USB C, które wg. instrukcji służą do przesyłania danych i ładowania telefonu, generalnie ladują tylko telefon, bo cała reszta leci przez BT. Pacjent Nokia 8.3, zainstalowana aplikacja Android Auto, system Android 12, oraz Redmi 9 Pro. W ustawieniach Android Auto w samochodzie mam ustawione, zawsze właczone.

Aby używać Android Auto, należy spełnić następujące wymagania:

Telefon komórkowy – zwany dalej smartfonem – musi obsługiwać Android Auto.

Aplikacja Android Auto musi być zainstalowana na smartfonie.

Smartfon musi być połączony z systemem Infotainment poprzez złącze USB z transmisją danych.

Używany kabel USB musi być oryginalnym kablem producenta smartfona - jedyny punkt którego nie mam zrealizowanego. Mam kabel Baseus.
 Kabel jest przeznaczony do ładowania laptopów, tabletów i telefonów takich telefonów jak IPhone, Samsung, Huawei, Honor i Xiaomi. Kabel USB-C do USB-C obsługuje standardy szybkiego ładowania: Power Delivery, Huawei Super Charge 5A oraz Quick.
Charge 3.0 i transmisję danych 480Mbs.

Online doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GD
Odp: Fabryczne system infotainment + smartfon
« Odpowiedź #1 dnia: 05 - Września - 2023 - 22:40:56 »
W ustawieniach aplikacji AA na smartfonie pewnie jest uprawnienie aplikacji do automatycznego włączania BT. U mnie AA nie działało na innych kablach jak tylko oryginalny dedykowany do konkretnego telefonu

Podziękował: xvs

Offline xvs

• clubmen
  • VW: Tiguan II FL
  • Wersja: Elegance
  • Moc: 150 KM
  • Skrzynia: DSG
  • Rej: DPL
Odp: Fabryczne system infotainment + smartfon
« Odpowiedź #2 dnia: 06 - Września - 2023 - 00:49:23 »
tylko oryginalny dedykowany do konkretnego telefonu
dziwne, standard to standard. W  Corolli córki wpiąłem się moim smartfonem pod przewód i od razu się połączył. U mnie w Nokii nie widzę w ustawieniach nic o BT, sprawdzę w ustawieniach Redmi. A przy okazji, spostrzeżenie : fabryczne porty nie mają wystarczającej mocy do szybkiego ładowania. Taki komunikat powinien się pokazać już przy mocy ładowarki 17W. Trochę VW poskąpił.

Tagi wątku: