Autor Wątek: Kontrolka ciśnienia w oponach - jak skasować komunikat  (Przeczytany 9175 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Michal94

• :: StartLine
  • VW: Touran I
  • Silnik: 1.6 FSI
  • Moc: 115 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: DW
Kontrolka ciśnienia w oponach - jak skasować komunikat
« dnia: 12 - Sierpnia - 2023 - 10:44:52 »
Witam
Posiadam VW Touran z 2004 roku 1.6 FSI 115km.
Niedługo po zakupie pojawił mi się błąd z ciśnieniem opon. Faktycznie okazało się, że z jednej opony uciekało mi powietrze, usterkę naprawiłem, błąd został. Szukałem info na różnych stronach jak pozbyć się tego błędu. W niektórych modelach jest przycisk "SET" przy drążku skrzyni biegów, w innych jest on zlokalizowany w schowku, w nowszych modelach po prostu wchodzi się w ustawienia i wybiera ciśnienie opon. U mnie nie ma nigdzie tego przycisku i nie mam też możliwości żadnych ustawień w samochodzie. Próbowałem też u mojego mechanika usunąć ten błąd przez podłączenie do komputera, ale jego program nie miał takiej funkcji (nie mam pojęcia jaki to program). Czy ktoś miał podobną sytuację lub może zna oprogramowanie, które jest w stanie kasować takie błędy?

Offline tomnaj84

• Clubowicz
  • VW: Tiguan I FL
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CFGC
  • Moc: 177 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: 4x4
  • Rej: FK
Odp: Kontrolka ciśnienia w oponach - jak skasować komunikat
« Odpowiedź #1 dnia: 12 - Sierpnia - 2023 - 18:11:36 »
Sprawdz czy masz w schowku przyciski.
Silnik masz o oznaczeniu BAG ?
VW Tiguan I FL 2.0 TDI 177 KM
Audi RS6 plus Avant quattro 4.0 605 KM
VW Golf V Variant 1.9 TDI 105 KM

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Rej: GD
« Odpowiedź #2 dnia: 12 - Sierpnia - 2023 - 18:47:55 »
Może nie ma TPMS a ktoś zakodował nieprawidłowo sterownik

Dodano:  12 - Sierpnia - 2023  -  18:49:47
okazało się, że z jednej opony uciekało mi powietrze, usterkę naprawiłem, błąd został.
Nie doczytałem, czyli ma

Dodano:  12 - Sierpnia - 2023  -  18:51:49
Spróbuj poprzez odpięcie klemy.

Dodano:  12 - Sierpnia - 2023  -  18:53:13
może zna oprogramowanie, które jest w stanie kasować takie błędy?
VCDS to ogarnie. Mechanik pewnie miał jakiś zwykły tester OBD który czyta tylko ECU

Offline tomnaj84

• Clubowicz
  • VW: Tiguan I FL
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CFGC
  • Moc: 177 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: FK
« Odpowiedź #3 dnia: 12 - Sierpnia - 2023 - 22:36:23 »
Raczej jest TPMS ale pośredni który działa  w oparciu o ESP i ABS. Więc możliwe że któryś z tych podzespołów kuleje.
Najprostsze rozwiązanie to vcds a wcześniej spróbuj odpiąć kleme na 15 min   jak napisał @doggie.   Po odpięciu klemy może się zdarzyć że trzeba będzie zrobić adaptacje kąta skrętu ale to już formalności.

Posiadasz przycisk ASR ?
Lampka miga czy świeci cały czas?
Według ELSA jeśli przycisku brak w schowku to po prostu brak tego systemu. Wiec ktoś zakodował TPMS którego brak.
VW Tiguan I FL 2.0 TDI 177 KM
Audi RS6 plus Avant quattro 4.0 605 KM
VW Golf V Variant 1.9 TDI 105 KM

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #4 dnia: 12 - Sierpnia - 2023 - 23:38:27 »
Tylko dziwne że autor nie znajduje żadnego przycisku resetu

Offline Michal94

« Odpowiedź #5 dnia: 13 - Sierpnia - 2023 - 13:42:03 »

Dodano:  12 - Sierpnia - 2023  -  18:51:49
Spróbuj poprzez odpięcie klemy.

Dodano:  12 - Sierpnia - 2023  -  18:53:13

Niestety odpięcie klemy nie pomogło.

Może nie ma TPMS a ktoś zakodował nieprawidłowo sterownik

Dodano:  12 - Sierpnia - 2023  -  18:49:47

Może to racja, nie pamiętam kiedy dokładnie zapaliła mi się ta kontrolka, ale całkiem możliwe, że po przełożeniu skrzyni biegów. Auto kupiłem w automacie - skrzynia DSG. Niestety okazało się że do remontu i koszt naprawy przerósł wartość auta, więc założyliśmy manuala. Postaram się znaleźć jakiegoś mądrego gościa od elektryki żeby tam zerknął i dam znać o co w tym chodziło

Dodano:  14 - Października - 2023  -  10:09:12
Błąd udało mi się usunąć. Poczytałem trochę o tym i doszedłem do takie samego wniosku jak napisał @tomnaj84, fakt że mam kontrolkę w liczniku nie oznacza, że mam zainstalowany system TPMS, tylko że jest taka możliwość. Niestety nie znalazłem mechanika, który chciał się tego podjąć w rozsądnych pieniądzach, więc zamówiłem kabel i sam skonfigurowałem to w VCDS. Jeżdżę już ponad miesiąc i samochód zachowuje się normalnie, nie pokazuje żadnych błędów. Jedyne co, to z jakiegoś powodu zaczął mi pokazywać większy zasięg w kilometrach o jakieś 20%, nie mam pojęcia dlaczego, bo żadnych innych ustawień nie ruszałem, poza zmianą języka z niemieckiego na angielski. Ale to już mi kompletnie nie przeszkadza. Gdyby ktoś chciał wiedzieć jakiego dokładnie kodowania użyłem to mogę napisać na PW, ale myślę że skoro taki laik jak ja znalazł wszystko na Googlach, to każdy może sobie tego poszukać. Zresztą program sam też podpowiada jakie liczby trzeba zsumować, trzeba tylko dopasować konkretną wersję silnika, rozmiar felg i coś jeszcze, nie pamiętam dokładnie. Także dzięki wszystkim za pomoc, problem został rozwiązany.

Offline doggie

• Clubowicz
Odp: Kontrolka ciśnienia w oponach - jak skasować komunikat TPMS
« Odpowiedź #6 dnia: 14 - Października - 2023 - 10:09:05 »
Jedyne co, to z jakiegoś powodu zaczął mi pokazywać większy zasięg w kilometrach o jakieś 20%,
Impulsów nie przekodowałeś przez przypadek? Skoro zmieniałeś język tzn. że kodowałeś 17 - licznik, coś musiałeś zmienić bo w innym przypadku taka sytuacja nie ma prawa wystąpić.

Dodano:  14 - Października - 2023  -  10:11:11
Gdyby ktoś chciał wiedzieć jakiego dokładnie kodowania użyłem to mogę napisać na PW,
Od rozwiązywania problemów jest forum a nie PW więc dobrze by było żebyś podał stare i nowe kodowanie krótkie

Dodano:  14 - Października - 2023  -  10:35:27
że mam kontrolkę w liczniku nie oznacza, że mam zainstalowany system TPMS, tylko że jest taka możliwość.
Fabrycznie Twoje auto nie jest wyposażone w TPMS, można go aktywować ale po wystąpieniu róznicy ciśnień w kołach zawsze trzeba go resetować VCDS chyba że zamontujesz przycisk i przewód do pompy ABS, wg mnie bez przycisku to bez sensu go kodować

Cytuj (zaznaczone)
Aktywacja VCDS systemu TPMS:
- logujemy się do 03-ABS/hamulce => Kodowanie - 07 => Długie kodowanie => zaznaczamy bit 2 w bajcie 16, klikamy "Wykonaj!", od tej chwili po włączeniu zapłonu zapali się  kontrolka spadku ciśnienia w kołach

Reset systemu:
Aby zgasić kontrolkę po wystąpieniu stanu niskiego ciśnienia lub zmianie albo napompowaniu opon logujemy się do 03-ABS/hamulce => Nastawy podstaw. - 04 => grupa 042 i klikamy "GO", na ekranie pojawi się zielony napis: Tire pressure EEPROM reset Done.
Gotowe ! Żółta lampka powinna zgasnąć jeśli była zapalona.

Offline Michal94

« Odpowiedź #7 dnia: 22 - Października - 2023 - 12:57:28 »
Od rozwiązywania problemów jest forum a nie PW więc dobrze by było żebyś podał stare i nowe kodowanie krótkie

Więc kod u mnie wyglądał tak:
https://ibb.co/Q9SByCF

Wprowadzając nowy kod korzystałem z tych wartości:
https://ibb.co/2nZ1DzJ

W moim przypadku użyłem kodu:
+0000064 = VW Touran (1T)
+0000006 = FN III 54 15"/16" (PR-1ZE/1LJ/1ZP/1ZD/1LL)
+0000640 = Standard/Sport Suspension (PR-2UA/2UC OR PR-UA0/UA1/UA9)
+0002048 = 1.4l / 1.6l & 1.6l FSI
+0016384 = without ABS based Tire Pressure Monitoring (PR-7K0/7K4/7K8)

Czyli nowa wartość jaką wprowadziłem to: 19142

Tagi wątku: