Autor Wątek: 1.6 TDI - olej pod wtryskiwaczem  (Przeczytany 3627 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Eref

• :: TrendLine
  • VW: Golf VII
  • Silnik: 1.6 TDI
  • Moc: 110 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: GD
1.6 TDI - olej pod wtryskiwaczem
« dnia: 05 - Sierpnia - 2023 - 17:56:52 »
Witam, zauważyłem ostatnio, że w zagłębieniu wokół pierwszego wtryskiwacza od prawej (siedząc za kierownicą) mam trochę oleju. Jest to na 100% olej a nie ropa. Wyczyściłem to dokładnie i po ok 100 km jazdy znowu mam tam trochę oleju. Może leci spod tego wtrysku a może gdzieś obok i zbiera się w tym miejscu. Pod innymi wtryskami nie widzę oleju. Nie wiem od kiedy tak to jest, ale raczej jest to świeży problem bo ogólnie to czysto dookoła jest. Ostatnio miałem wymianę paska rozrządu, ale raczej nie z tego powodu tam cieknie. Przebieg 170 tyś, oleju na bagnecie nie ubywa i nie widać nigdzie żadnych wycieków. Jest jakieś uszczelnienie wtrysku do wymiany, czy może gdzie indziej jest problem? Silnik to cxxb, 1.6 tdi 110 km, rok 2015.

Offline tomnaj84

• Clubowicz
  • VW: Tiguan I FL
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CFGC
  • Moc: 177 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: 4x4
  • Rej: FK
Odp: 1.6 TDI - olej pod wtryskiwaczem
« Odpowiedź #1 dnia: 05 - Sierpnia - 2023 - 20:12:48 »
Wtryski wchodzą przez pokrywę zaworów.  Tam jest uszczelka . Żeby to wymienić trzeba wyciągnąć wtryski i zdjąć pokrywę zawór. Przy tym zabiegu warto wymienić Podkładki pod wtryskami i uszczelnienia samych wtrysków i przelewek.
VW Tiguan I FL 2.0 TDI 177 KM
Audi RS6 plus Avant quattro 4.0 605 KM
VW Golf V Variant 1.9 TDI 105 KM

Offline Eref

• :: TrendLine
  • VW: Golf VII
  • Silnik: 1.6 TDI
  • Moc: 110 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: GD
« Odpowiedź #2 dnia: 05 - Sierpnia - 2023 - 20:30:15 »
Tak myślałem, muszę się spieszyć z tym, czy mogę obserwować jak  to będzie wyglądać z czasem? Na teraz wygląda, że jest to mała nieszczelność i tylko spod jednego wtrysku. Lepiej to robić w serwisie VW, czy mogę to zlecić.swojemu mechanikowi? To taka przypadłość tego silnika, czy może coś mogło przy wymianie rozrządu rozszczelnić się mechanikowi?

Offline tomnaj84

• Clubowicz
  • VW: Tiguan I FL
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CFGC
  • Moc: 177 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: 4x4
  • Rej: FK
« Odpowiedź #3 dnia: 05 - Sierpnia - 2023 - 20:50:12 »
Rozrząd nie ma z tym nic wspólnego.  Poprostu guma robi się twarda i tyle.
Twój mechanik na pewno to ogarnie.
Tylko zrób od razu Podkładki pod wtryskami bo i tak są wtryski na wierzchu. Po prostu jedna robota , a przy przebiegu 180-190 warto profilaktycznie to zrobić. No i nowa uszczelka pokrywy oczywiście.

Nie ma potrzeby panikować i robić na już.  Ale każda taka nieszczelność na pewno niezbyt dobrze wpływa na silnik . Ubytek ciśnienia na przykład.
VW Tiguan I FL 2.0 TDI 177 KM
Audi RS6 plus Avant quattro 4.0 605 KM
VW Golf V Variant 1.9 TDI 105 KM

Tagi wątku: