Dzień dobry!
Chciałem podjąć się samodzielnego wyczyszczenia wtrysków w VW Golf 6 1.6 TDI 105KM (CAYC). Zaopatrzyłem się w odpowiedni środek (K2 Diesel Dictum), jednak widzę, że jest kilka strategii na czyszczenie:
- wlanie całego preparatu bezpośrednio do baku paliwa i zalanie go 'pod korek',
- przy wymianie filtra paliwa, zalać pojemnik na filtr preparatem (wcześniej pojemnik oczyszczając z pozostałego tam paliwa i innych zanieczyszczeń), a resztę wlać do baku,
- włożyć przewody paliwowe (zasysający i powrotny) bezpośrednio do puszki, i pozwolić silnikowi pracującemu na niskich obrotach wypalić płyn
Który ze sposobów będzie najwydajniejszy i jednocześnie nie narazi układu na potencjalne zapowietrzenie lub inne komplikacje? Chcę zaznaczyć, że z silnikiem nie ma żadnych problemów - chcę tego dokonać czysto profilaktycznie, gdyż sporo przemieszczam się po mieście w godzinach szczytu, a zauważyłem wzrost średniego spalania na dłuższych trasach.
Przypuszczam, że trzecia opcja ma najwięcej sensu - z tego co widzę, to wiele osób praktykuję tę opcję, jednak jestem ciekaw jak spora różnica jest pomiędzy wszystkimi wyżej wymienionymi wariantami.
Z góry dziękuję za odpowiedź! 🙂