Autor Wątek: UKŁAD CHŁODZENIA - wszystko co związane z chłodzeniem silnika  (Przeczytany 10061 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: FWD
  • Rej: GD
Odp: UKŁAD CHŁODZENIA - wszystko co związane z chłodzeniem silnika
« Odpowiedź #25 dnia: 29 - Maja - 2022 - 15:54:13 »
zwyczajnie "gulaszujesz"
Otóż to :) do słownika forumowego weszło właśnie nowe pojęcie  :vwclubpolska: i dodać punkt 14.1.x w regulaminie "zakaz gulaszowania"

Dodano:  29 - Maja - 2022  -  15:56:21
@SaruPrim tak jak turbo jest przy silniku a nie w bagażniku tak chłodnica również jest przy silniku. Bardziej zrozumiale możnaby napisać "zdjąć wąż u dołu chłodnicy" :)

Offline SaruPrim

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan II
  • Wersja: Highline
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: CHHB
  • Moc: 220 KM
  • Napęd: 4x4
« Odpowiedź #26 dnia: 29 - Maja - 2022 - 19:35:38 »
@doggie to co zaznaczyłeś to jest "wejście/wyjście" od/do intercoolera, czyli tam jest tylko powietrze chłodzone dla doładowania. Wejście do chłodnicy płynu chłodzącego znajduje się na zdjęciu po lewej na samej górze, wyjście to jest to po prawej trochę po niżej środka. Ja wiem, że ogólnie rzecz biorąc po odłączeniu tego węża "trochę poniżej środka" (nr 13 na rysunku ode mnie), spuszczę płyn ale nie cały ze względu na wysokość położenia tego wejścia. Dlatego zadałem pytanie "Silnik?", ponieważ myślałem że @artEon zna jakieś miejsce, gdzie stricte przy silniku można coś odłączyć i spuścić cały płyn. Jak na razie jedyne co dostałem to oburzenie i nie przydatne informacje.

Podziękował: doggie

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #27 dnia: 29 - Maja - 2022 - 20:03:57 »
to jest "wejście/wyjście" od/do intercoolera, czyli tam jest tylko powietrze chłodzone dla doładowania. Wejście do chłodnicy płynu chłodzącego znajduje się na zdjęciu po lewej na samej górze, wyjście to jest to po prawej trochę po niżej środka. Ja wiem, że ogólnie rzecz biorąc po odłączeniu tego węża "trochę poniżej środka" (nr 13 na rysunku ode mnie), spuszczę płyn ale nie cały ze względu na wysokość położenia tego wejścia.
No widzisz, wiesz lepiej ode mnie :) faktycznie przeoczyłem po prawej ten spust. Na pewno po wężach dojdziesz czy któryś jest poniżej wylotu z chłodnicy choć biorąc pod uwagę miskę olejową niższego punktu może już nie być ale tego nie wiem bo nie miałem potrzeby w Tiguanie spuszczania płynu chłodzącego.

Może w takiej sytuacji prościej zrobić to w warsztacie dysponującym zestawem VAS6096 do napełniania układu chłodzenia.

Offline SaruPrim

« Odpowiedź #28 dnia: 29 - Maja - 2022 - 20:20:39 »

Udało mi się znaleźć coś takiego, to z Skody ale to jest dokładnie to samo. Proces spuszczania jest opisany aby zdjąć ten wąż co u cb. na rysunku jest "trochę poniżej środka". Po spłynięciu zamontować wąż i dalszy opisu w tym pdf opisuje jak napełnić za pomocą ów urządzenia. Tylko ciekawe czy to urządzenie jest faktycznie potrzebne do napełniania.

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #29 dnia: 29 - Maja - 2022 - 21:24:23 »
Tylko ciekawe czy to urządzenie jest faktycznie potrzebne do napełniania.
No i tanie nie jest

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
« Odpowiedź #30 dnia: 30 - Maja - 2022 - 07:41:05 »
Jak na razie jedyne co dostałem to oburzenie i nie przydatne informacje.
Nie irytuj się brakiem konkretnych podpowiedzi. Kiedyś opróżnienie układu chłodzenia było prostą sprawą i mógł ją wykonać zwykły "Kowalski".Obecne układy chłodzenia są tak przekombinowane by dało się i na tak prostej czynności wyrwać parę złotych w serwisach.
Nie ma fizycznej możliwości opróżnienia układu ( do zera) bez dodatkowego rozbierania elementów składowych. Warto też wspomnieć że opróżnienie to połowa sukcesu ponowne napełnienie i zarazem odpowietrzenie może też mocno zaskoczyć. Coś co powinna załatwić grawitacja (tak podpowiada logika) coraz częściej musi być poprzedzone podłączeniem kompa by wymusić pracę dodatkowej elektrycznej pompy obiegowej. Naturalnie da się odpowietrzyć układ bez podłączania kompa (przy braku do jego dostępu) ale tak prosta (kiedyś)czynność jest mocno "upierdliwa"
Tak przekombinowali układ chłodzenia że "grawitacja rozkłada ręce"

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #31 dnia: 30 - Maja - 2022 - 10:12:22 »
Passat B6 2.0 TSI, może jest podobnie u Ciebie. W ogóle już robiłeś rekonesans od spodu jak to wygląda czy na razie pytasz czysto teoretycznie?

Od 5:14 bo wcześniej pitu pitu bez sensu

Offline SaruPrim

« Odpowiedź #32 dnia: 30 - Maja - 2022 - 11:23:55 »
No dobra jestem po wymianie, no tak jak by :P. Wiec tak, po odłączeniu węża z rys. na rozgrzanym silniku zleciało ok 4l z 10l w układzie i tyle  :(, wiec uznałem że to nie ma sensu. Zalałem z powrotem te 4l, z tym że wody destylowanej, żeby nie marnować płynu chłodzącego ponieważ jadę dzisiaj o 16 do mechanika na wymianę (auto stoi, na warsztat mam 3km).

PS.
Napełnienie nie było łatwe, bo układ długo się odpowietrza, ponad 1h stania na odpalonym silniku i gaszenia silnika, dolewania po 100-300ml. 

Passat B6 2.0 TSI, może jest podobnie u Ciebie. W ogóle już robiłeś rekonesans od spodu jak to wygląda czy na razie pytasz czysto teoretycznie?
Definitywnie co innego :) i tak zanim coś napisałem to zrobiłem rekonesans. Ten Passat może mieć silnik EA118 (tak mi się wydaje) czyli dość stara jednostka w porównaniu do mojej. Ja mam EA888, do tego generacji 3b (3b ma plastikową miskę olejową).

Offline Ekhangel

• Moc: 150 KM
  • Skrzynia: DSG
  • Rej: PO
1.5 TSI - płyn chłodniczy
« Odpowiedź #33 dnia: 22 - Sierpnia - 2024 - 17:32:26 »
Lać byle jaki ze stacji, czy jakiś konkretny?

Offline yogibabu

• :: ComfortLine
  • VW: Passat B8
  • Wersja: R-Line
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: DFHA
  • Moc: 190 KM
  • Rej: WPR
« Odpowiedź #34 dnia: 22 - Sierpnia - 2024 - 21:10:06 »