Witam.
Tiguan I 2.0 TDI 140 KM 4Motion 4gen. z 2008 roku, aktualny przebieg 215 tyś. km.
Jakiś tydzień temu zauważyłem, że przy dość niskiej prędkości na 2-biegu (20 km/h) i tylko jak wyjeżdżam z ronda - czuć takie delikatne szarpnięcie z tyłu. Do tej pory, szarpnięcia było czuć z 5-6 razy i nie występują one za każdym razem w porównywalnych warunkach.
Pomimo tego, że to nie jest moje pierwsze auto 4x4 - nigdy czegoś podobnego wcześniej nie doświadczyłem ale wiem, że to na 100% związane jest z 4Motion i automatycznym dołączaniem napędu na tył. Można te szarpnięcia porównać do stania na śliskiej nawierzchni i nagłego łapania przyczepność przez tylne koła.
Odnośnie wymiany oleju w sprzęgle Haldex: poprzedni właściciel twierdził, że zlecał mechanikowi wymianę oleju przy 194 tyś. km i podał nawet dość istotny szczegół związany z tą wymianą: powiedział, że jego zaufany mechanik kupował olej razem z filtrem.
Gdyby to była prawda, to od wymiany oleju w Haldexie, było by zrobione dopiero 21 tyś. km.
Do tej pory nie miałem podstaw aby w to nie wierzyć ale teraz zaczynam w to wątpić i w najbliższym czasie mam zamiar zakupić: olej + filtr = przeprowadzić wymianę, jak tylko zrobi sie cieplej na dworze.
A tak przy okazji:
1. Jaki olej i w jakiej ilości, powinienem kupić do sprzęgła Haldex 4gen. ?
2. Jaki filtr oleju kupić - na allegro widzę BorgWarner za 260 zł ale są też tańsze z jakichś podrzędnych firm - co wybrać ?
3. Czy potrzebne mi będą jakieś "specjalistyczne" narzędzia ?
Będę wdzięczny, za wszelkie pomocne w temacie odpowiedzi