Autor Wątek: DPF - zbyt częste wypalanie - szukamy przyczyny.  (Przeczytany 945 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Marunia B8

• :: StartLine
  • VW: Passat B8
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Moc: 150 KM
  • Skrzynia: DSG-6
  • Napęd: FWD
  • Rej: DW
DPF - zbyt częste wypalanie - szukamy przyczyny.
« dnia: 15 - Stycznia - 2023 - 12:06:37 »
Witam Serdecznie :)

Pacjent Passat B8 2.0 TDI 150 KM
Zacznę od początku, zaprowadziłem Passata na hamownie we Wrocławiu, podkręcony na 190KM i 410NM.
Moc w Passacie została podniesiona przy przebiegu 130 000km, obecnie ma przejechane 170 000km.

Jeździłem rok czasu i wszystko było ok, zauważyłem, że po dłuższej trasie wywala plyn zbiornikiem wyrównawczym. 
Zaczeliśmy od chłodnicy  EGR,  była mokra w środku,  wymieniłem ją na oryginał, płyn dalej wyrzucało, więc zrobiliśmy test na spaliny w układzie, ściągneliśmy głowice, okazało się że jest pęknięta w dwóch  miejscach, pomiędzy kanałem od wtrysku  a  kanałem od płynu chłodzącego.
Głowica zrobiona, nowa uszczelka, czyszczenie wszystkich podzespołów, wszystko poskładali i z płynem chłodzącym spokój.
Przejechane 400km i wyskoczył DPF, pojechałem auto przegonić zgodnie z  procedurą wypalania i po przejechaniu 40km DPF się nie wyłączył, na następny dzień auto przełączyło się w tryb awaryjny . Parametry na komputerze w warsztacie pokazały że filtr zapełniony 28g, wyciągneli  filtr i zawieźli do czyszczenia.  Facet w warsztacie powiedział, że filtr jest czysty , założyli, skasowali błędy i założyli nowe czujniki różnicy cisnień.
Mechanik zresetował ustawienia.
Po tygodniu jazdy po mieście (ok. 70km) i przejechaniu długiej trasy (ok. 300km), po tym dwa dni w mieście i znowu wyskoczył błąd DPF. Po kolejnych dwóch dniach znowu tryb awaryjny auta.
Mechanik podłączył  komputer i filtr DPF czysty.
Skasowaliśmy błędy komputerem. Przejechałem 5km i włączyło się dopalanie, obroty wzrosły na 1000.
Stwierdziłem, że może czujniki różnicy ciśnień są wadliwe, więc kupiłem znowu oryginały. Mechanik zresetował  ustawienia. Przejechałem przez 3 dni 40km i znowu wskoczyły wysokie obroty i dopalanie. Na komputerze  pokazało, że DPF czysty.  Dodam, że przed naprawą głowicy sygnalizowane wypalanie na komputerze w  aucie było co kilka miesiecy.

Mieszkam pod Wrocławiem , może znacie jakiegoś dobrego mechanika który by to naprawił?

Pozdrawiam Wszystkich.

Tagi wątku: