Autor Wątek: 1.9 TDI-VP [AFN] - brak mocy  (Przeczytany 14857 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline WojtasTDI

• clubmen
  • VW: Passat B5
  • Silnik: 1.9 TDI-VP
  • Kod: AFN
  • Moc: 110 KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: TKN
1.9 TDI-VP [AFN] - brak mocy
« dnia: 06 - Marca - 2016 - 06:43:07 »
Witam.
Auto Passat B5 1.9 TDI 110 KM [AFN], od kilku dni borykam się z problemem braku mocy w samochodzie , nie jest to odcinanie turbo , po prostu raz odpalę i jedzie ok , a za drugim razem jak chce odpalić i jechać to muł totalny , tak jak by chciał ale coś by go blokowało ... ;/
Niestety od 2 dni jest tak bez przerwy , ja mu gaz a on jak by stał w miejscu , coś jak by go przytkało / zablokowało .
Wężyki od podciśnienia są ok , wszystko popodpinane , nie mam jak ani u kogo podpiąć auta pod kompa , wiem ze to jak wróżenie z fusów , ale może ktoś też miał taki sam przypadek ?
Nie mam pojęcia od czego zacząć ... jeszcze jak by ktoś był uprzejmy wkleić fotkę wężyków od podciśnienia , jak są popodpinane który gdzie dokładnie idzie w AFN-ie to będę wdzięczny .

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
Odp: 1.9 TDI-VP [AFN] - brak mocy
« Odpowiedź #1 dnia: 06 - Marca - 2016 - 08:45:12 »
Zrób fotkę swoich wężyków i daj tu do porównania.
Mam parę różnych zdjęć swojego silnika ale nie wiem które dokładnie by ci pod pasowało ;)

Offline WojtasTDI

• clubmen
« Odpowiedź #2 dnia: 06 - Marca - 2016 - 09:29:37 »
Dokładnie chodzi mi o to jak są podłączone do zaworu n75 i sztangi turbiny , może tam coś jest namieszane , jakiś czas temu zmieniałem na sylikonowe .

Offline wesol

•  -baned-
  • Moc: ?? KM
« Odpowiedź #3 dnia: 06 - Marca - 2016 - 09:58:54 »
Ale sa napisy na N75 co gdzie ma isc wiec po co tu schematy potrzebne. pisze VAQ aut i atmo to chyba jasne jest co nie. VAQ ro do pompy VAQ. OUT to do gruszki a atmostera to do powietrza otoczenia przez filterek taki malutki albo do filtra powietrza silnika tak tylko po to by nie zaciagnal jakiego syfu z otoczenia czyli kurzu czy wody. Tyle w temacie.

Offline WojtasTDI

• clubmen
« Odpowiedź #4 dnia: 06 - Marca - 2016 - 10:10:56 »
Przewody są podpięte ok , sprawdzałem z drugim passatem .
Dzisiaj jeszcze gorzej auto nie ma siły jechać...  :(

Offline wesol

•  -baned-
  • Moc: ?? KM
« Odpowiedź #5 dnia: 06 - Marca - 2016 - 10:39:24 »
bez logow to gdybanie. A tak bedzie widac ile pwoietrza dostaje silnik iel wskazuje maf ze zasysa, dawke paliwa. w AFNie nie wykonasz testu sztangi ale to tez by wiele powiedzialo. Zawsze mzoesz taki test samemu zasymulowac. Poprostu dajesz obejscie na N75 czyli gruszke turbo laczysz bezposrednio z ukladem podcisnieniowym. Nawet nic nie mowiles czy sprawdzales na tej piłeczce akumualotrze pdocisnienia czy trzyma on tam dobrze podcisnienie i na odpalonym silniku i na zgaszonym.

Offline WojtasTDI

• clubmen
« Odpowiedź #6 dnia: 06 - Marca - 2016 - 10:58:50 »
Podmieniłem teraz zawór N75 i w sumie nic się nie zmieniło , ale jak przy 2tyś obrotów dam gaz w podłogę , auto próbuje się zebrać ale nie może , po chwili odpuszczam delikatnie gaz i czuje że auto przyspiesza , daje gaz normalnie w podłogę i czuć wtedy że się zbiera i jedzie .
Jutro będę jechał na kompa .

Offline pablo90018

• :: StartLine
« Odpowiedź #7 dnia: 23 - Lipca - 2016 - 16:14:30 »
Witam,
Mam taki problem z Passatem należącym do mojej siostry a mianowicie samochód jeździł przez jakieś pół roku z tą usterką(brak mocy) zanim się za niego zabrałem. Po przebadaniu okazało się że brakuje podciśnienia wymieniłem serwo i podciśnienie jest w normie. Po takim czasie zapiekły się  kierownice w turbinie. Przeczyściłem turbinę gruszka podciśnieniowa jest ok. Jednak te działania nie przyniosły oczekiwanego efektu. Po podpięciu pod Vaga okazało się że przepływomierz ma za niskie wartości więc go wymieniłem i żadnej poprawy. Przejechałem się na rozpiętym wydechu też nic. Podmieniałem kolejno nowy zawór turbiny czujnik ciśnienia też żadnej różnicy. Rozrząd sprawdzony kąt jak i dawka ustawione i teraz jestem w kropce. Jeśli komuś by przyszło coś do głowy byłbym bardzo wdzięczny za podpowiedź. Poniżej załączam logi kanału 008 i 011.
http://www44.zippyshare.com/v/BLBQ8faV/file.html
http://www44.zippyshare.com/v/mr76xJGh/file.html
Dodam jeszcze że podłączałem podciśnienie bezpośrednio do sprężarki na najwyższą wydajność i mimo tego nie było poprawy w mocy.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Rej: OK
« Odpowiedź #8 dnia: 23 - Lipca - 2016 - 16:50:19 »
Napisz dokładnie jakiego model dotyczy usterka i podaj kod silnika.
Logi są nie do odczytania, najlepiej zamieść je na innej stronie, np. na tej: http://vaglog.pl

Offline pablo90018

« Odpowiedź #9 dnia: 23 - Lipca - 2016 - 20:41:38 »
http://vaglog.pl/log_271616.html
http://vaglog.pl/log_271615.html
http://vaglog.pl/log_271614.html

Na kod silnika nie spojrzałem ale jest to 1.9 TDI 110 KM na pompie wtryskowej.

Dodano:  23 - Lipca - 2016  -  20:43:25
Model to Passat B5 z 1998r.

Offline Adamos247

• :: TrendLine
« Odpowiedź #10 dnia: 22 - Marca - 2018 - 00:44:03 »
Witam serdecznie! Mam passata b5, który niestety traci moc przy 120km/h na 5 biegu traci moc, odcina Turbine, slychac jak schodzi ciśnienie i nagle by się stawał zwykłym dieselem. Na 4 tym biegu gdy się rozpędzam, dość dynamicznie, to straci moc juz przy 95km/h.

Jeżeli chce się rozpędzić powyżej 120, muszę dodawac gaz pulsacyjnie, dodac ba 4 sekundy, odjąć na pol sekundy chociaż, znowu dodać, tak w kółko.. Gdy tylko chwile przytrzymam 3/4 pedala gazu lub caly w podłogę, po 6-7 sekundach straci całkowicie moc.

To samo dzieje się gdy hamuje biegami, np mam 2.5 tys obrotów na 4 biegu, zrzucam bieg na trójkę (3), potem dwa, stoje,  np na światłach, albo hamuje silnikiem do Jakiegoś zjazdu z autostrady czy kilku sekundowego postoju, zarówno przy zjeździe z autostrady jak i chwilowym postoju, chce ruszyć, a auto kompletnie nie jedzie, tzn jest bez mocy.

Wymieniłem:
-Turbine ( bo poprzednią popsulem przy czyszeniu) (byłem pewien ze to kierowniczki, ale nie one, wszystko w starej jak i nowym turbo ok)
-Dwa czujniki, jeden n75, drugi ten gdzie podłączony jest egr
-Zmieniłem na nowy filtr paliwa
-zaslepilem dziś egr
-wezyki podcisnien dałem nowe

Nie wiem czy wszystko pamietam, wszystkie czujniki starałem się zmienić lub wyczyścić, ale nadal auto
Przy 100-120
Przestaje ciągnąć, podcisnienia sa podpięte dobrze, nie ma pomyłki, robiłem międzyczasie golfa 4 z tym samym silnikiem afn, tam było ok wszystko więc podmienialem sobie też z niego czujniki, przepływka w tym golfie była padnięta jak wsadziłem do passata nie miał mocy, a jak dałem z passata do golfa przepływomierz, to golf ozyl, więc całkiem przypadkiem też znalazłem usterkę w golfie.

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • VW: Sharan I 2FL
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: BVK
  • Moc: 115 KM
  • Rej: BWM
« Odpowiedź #11 dnia: 22 - Marca - 2018 - 07:05:12 »
Zlokalizuj sterownik silnika - dochodzi do niego też wezyk podciśnienia - musisz go wyjąć i rozebrać.
W środku w miejscu gdzie dochodzi wężyk podciśnienia też jest ok 5 cm wężyka który lubi sobie pęknąć - wymień ten wężyk i wyczyść płytkę sterownika jeżeli jest zaolejona to dokładne mycie np. denaturatem, suszenie i montaż całości.
Nie pasuje mi silnik w profilu - B5 90 KM nie miała 1Z tylko AHU a te silniki z kolei nie miały zmiennej geometrii turbo.

Offline Adamos247

« Odpowiedź #12 dnia: 22 - Marca - 2018 - 09:40:13 »
Kolego, nie aktualizowałem profilu, juz mam passata b5 a s. Profilu b4, ja mam silnik afn w passacie b5, 110 konny ze zmienna geometria, nowa turbina po regeneracji, podmiana czujników,l chyba na kilka różnych, do 120 zbiera się bardzo bardzo dobrze

Dodano:  22 - Marca - 2018  -  19:07:53
Kolego, to był ten wężyk! Nie wierzę, tyle godzin pracy, dziękuję... Z drugiej strony jestem potwornie zły na siebie

Offline Rafal4343

• Rej: LLB
« Odpowiedź #13 dnia: 22 - Kwietnia - 2019 - 17:39:46 »
Witam.
Od jakiegos czasu borykam sie z problemem w Passacie B5 1.9 TDI 110 KM [AFN] z 96 roku.
Otoz powyzej 2 tys obrotow ma laga... wkreca sie na obroty ale jest przymulony...
Zrobiłem logi dynamiczne 03 08 i 011 tylko potrzeba mi fachowej analizy, podejrzewam przepływomierz bo byl lekko zawalony olejem a po przeczyszczeniu problem lekko znikl, mimo to wole pierw sie zapytac niz w ciemno inwestowac.
Zaworek n75 byl sprawdzany na cisnienie, oraz byl przeczyszczony, turbina lopatki chodza w pelnym zakresie, gruszka takze pracuje.

Na forum staramy się pisać bez błędów i w sposób zrozumiały dla innych. Proszę to uszanować i poprawiać błędy. Dziękuję.

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • VW: Sharan I 2FL
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: BVK
  • Moc: 115 KM
  • Rej: BWM
« Odpowiedź #14 dnia: 22 - Kwietnia - 2019 - 22:26:34 »
Logi się nie dadzą otworzyć przynajmniej na moim telefonie.
Ciężko wróżyć z fusów ale jak wszystko co napisałeś jest naprawdę ok to mi do głowy przychodzi tylko jedno - uszkodzony wężyk wewnątrz sterownika. Tak się dość czesto zdarza a naprawa polega na wymianie tego krótkiego odcinka wężyka który jest w obudowie sterownika oraz na dokładnym umyciu płytki sterownika z oleju.

red@tapatalk

Offline Rafal4343

• Rej: LLB
« Odpowiedź #15 dnia: 23 - Kwietnia - 2019 - 08:09:15 »
Dobra wrzucam logi w formie linku :)
Dodam ze sprawdzilem ten czujnik cisnienia atmosferycznego na vagu jego wskazania sa prawidlowe uff :D

03 http://vaglogi.pl/log-003_0lXuE.html
08 http://vaglogi.pl/log-008_iI66x.html
011 http://vaglogi.pl/log-011_j7t521.html

Edit:
Wyciagnęłem przeplywomierz jeszcze raz i w swietle dziennym dojrzalem ze drucik jest mocno usyfiony, przeczyscilem go jeszcze raz i problem znikl(przeplywomierz fabryczny inicjaly z roku 1996(rok produkcji)) po logach tez widze ze w 03 i 08 jest okej, niestety logi turbiny pokazuja ze troche nie domaga, ale tragedii jeszcze nie ma.
Wrzucam logi po przeczyszczeniu:
03 http://vaglogi.pl/log-003_4eu8P.html
08 http://vaglogi.pl/log-008_5o13BJ.html
011 http://vaglogi.pl/log-011_18peaG.html

Na forum staramy się pisać bez błędów i w sposób zrozumiały dla innych. Proszę to uszanować i poprawiać błędy. Dziękuję.

Offline Kamil01

• Rej: FSL
« Odpowiedź #16 dnia: 19 - Maja - 2021 - 18:12:58 »
Zlokalizuj sterownik silnika - dochodzi do niego też wezyk podciśnienia - musisz go wyjąć i rozebrać.
W środku w miejscu gdzie dochodzi wężyk podciśnienia też jest ok 5 cm wężyka który lubi sobie pęknąć - wymień ten wężyk i wyczyść płytkę sterownika
Witam, macie może jakieś zdjęcia gdzie ten wężyk się znajduje, nie mogę go znaleźć.

Pozdrawiam Kamil

Offline Ychu00X

• Silnik: 1.9 TDI
  • Rej: GWE
« Odpowiedź #17 dnia: 19 - Maja - 2021 - 19:37:43 »
Też bym chciał zobaczyć ten wężyk , bo mi turbo odcina przy 160. Geometria wyczyszczona , kolektor awx , wałek sdi i mapa. Odcinać zaczęło z czasem. Tylko z tego co patrzyłem mam map sensor na rurze przed ssącym  :smoking:

Offline kupier

• VW: Golf IV
  • Silnik: 1.9 ???
  • Kod: AHF
  • Rej: LRA
« Odpowiedź #18 dnia: 29 - Sierpnia - 2022 - 18:54:19 »
Witam. Miałem identyczne objawy, brak mocy. Po rozgrzaniu coś jakby oddykało auto, i było trochę lepiej.
Przyczyną był przepływomierz. Błąd pojawiaj się sporadycznie, dlatego zastanawiałem sie czy jest to przyczyną, ale po wejściu w blok pomiary okazało się że żądana wartość wynosiła 240 a zmierzona 10...

Tagi wątku: