Autor Wątek: Szum powietrza podczas jazdy z gornej części drzwi  (Przeczytany 1785 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline lubaraf

• :: TrendLine
  • VW: Golf VII
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Moc: 150 KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: SC
Szum powietrza podczas jazdy z gornej części drzwi
« dnia: 07 - Marca - 2022 - 21:07:03 »
Witam,

jestem świeżym (szczęśliwym) posiadaczem VW Golf VII z 2014r.
Podczas zakupu świadom byłem kilku niedociągnięć z którymi już sobie poradziłem jednak pozostał mi jeszcze temat szumu powietrza dobiegającego z okolic górnej części lewych przednich drzwi (kierowcy). Szum wzmaga się przy prędkości 80-100km/h i później już towarzyszy cały czas podróży.
Przesmarowałem silikonem wszystkie uszczelki i trochę pomogło jednak nie na tyle żeby powiedzieć że jest całkowicie OK.
Czy ktoś się spotkał z takim problemem?

Pozdrawiam

Offline tomkasz

• :: ComfortLine
  • Marka: Opel
  • Silnik: 1.4T+LPG
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: KCH
Odp: Szum powietrza podczas jazdy
« Odpowiedź #1 dnia: 08 - Marca - 2022 - 12:16:40 »
Jak przesmarowałeś i trochę pomogło to zakładam, że nieco "odżyła" (spęczniała) po tym zabiegu i jest mniejsza szczelina przez którą hula wiatr. Z doświadczenia masz, co najmniej, 4 opcje:

1. Dociągnąć drzwi na zamku (doregulować), tak aby bardziej dociskały się do karoserii i samej uszczelki. Wada: może to zmienić estetykę boku auta.
2. Wymienić uszczelkę aby nie było przerwy.
3. Włożyć do tej górnej części uszczelki (o ile jest taka możliwość) jakąś gumową, miękką rurkę aby sama uszczelka lepiej dolegała do drzwi.
4. Codziennie silikonować (nawilżać) uszczelkę i jeżeli masz możliwość (garaż indywidualny albo na zewnątrz jak jest sprzyjająca pogoda i obszar) - zostawiać drzwi otwarte, aby uszczelka jeszcze bardziej wróciła do "siebie".
=Jeździć, tankować,=Nie żałować!=Zmieniać olej i filtry,=Bo twój samochód jest za..bisty!=

Tagi wątku: