Autor Wątek: ZAWIESZENIE - pojedynczy stuk z przodu?  (Przeczytany 959 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline RomanN

• :: StartLine
  • VW: Passat CC
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBBB
  • Moc: 170 KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: PO
ZAWIESZENIE - pojedynczy stuk z przodu?
« dnia: 14 - Listopada - 2021 - 12:15:57 »
Witam.
VW Passat CC 2.0 TDI 170 KM z 2011roku. Mam z nim mały problem od zakupu do dnia dzisiejszego (około roku).

Zaznaczę od wszystkich wymienionych części:
- amortyzatory,
- gumy nad amortyzatorami,
- sprężyny,
- półoś,
- wahacze (kompletne),
- gumy drążka stabilizacyjnego,
- łączniki stabilizatora,
- maglownica po regeneracji.
Wszystkie części zmienione na nowe.

Teraz postaram się opisać problem, a mianowicie, jest puknięcie (dosłownie jedno typu - puk) coś typu pukania przegubu z tym że tutaj jest jedno puknięcie a nie typowe klikanie. Ciężko to wytłumaczyć, ale mam nadzieję, ze wiecie o co chodzi :D Ten odgłos słyszę od strony kierowcy - ANGLIK oraz jeżdżone w UK.

Występuje to:
- Podczas szybkiego wystartowania auta spod świateł, jest puk,
- Jadąc tą samą prędkością, redukuję i przyśpieszam i jest puk puszczam gaz i także jest ten puk, tak jakby odbiło coś na swoje miejsce :/
- Podczas skrętu w prawo, nie zawsze.
- na małych nierównościach, jeżeli przejadę przez garb z dużą prędkością zawieszenie jest bardzo sztywne i brak puknięcia.
Proszę pomóżcie, bardzo dużo czasu oraz pieniędzy wpakowałem w to auto i mi się już pomysłu kończą, w poniedziałek wymieniam całą piastę (myśląc że to coś ze strony łożyska) od innego passata. Dam znać czy coś pomogło a wy piszcie co o tym myślicie. Dziękuje za poświęcony czas czytania oraz odpowiedzi. :)

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
Odp: ZAWIESZENIE - pojedynczy stuk z przodu?
« Odpowiedź #1 dnia: 14 - Listopada - 2021 - 13:37:14 »
Cześć.
@RomanNadolsk , opiszę Ci mój przypadek, związany z jeszcze posiadanym VW Sharan I 1.9 TDI z 99r..
Od ponad 9 lat jak go posiadam, prawie zawsze przy wyjeździe tyłem z podwórka/garażu - występował delikatny i pojedynczy stuk.
Po czym ruszałem do przodu i znowu pojedynczy stuk. Taki dość delikatny i nie zawsze występujący.
Przez te 9 lat zawsze na SKP zgłaszałem ten stuk i zawsze od różnych diagnostów, po szarpakach i organoleptycznych oględzinach - słyszałem, że w zawieszeniu wszystko jest OKey.
Przez ten czas wymieniłem z przodu:
- 2x tuleja wahacza,
- 2x sworzeń wahacza,
- 2x końcówka drążka kierowniczego,
- 2x sprężyna,
- 2x amortyzator (KaYaBa) + łożyska + odboje + osłonki ,
- 4x gumka stabilizatora,
- 2x łożysko koła,
- 2x tarcze hamulcowe,
- 2x klocki hamulcowe,
- 2x regeneracja zacisków hamulcowych.

Większość z tych wymienionych rzeczy, zrobiłem w jednym czasie a stuk jak występował tak występuje do dzisiaj.
Ale 2 miesiące temu, stuk się nasilił i mocno mnie i żonę wystraszył.
Pojechałem do warsztatu samochodowego, który od ponad 20 lat, zajmuje się profesjonalną wymianą tłumików a od paru także szeroko rozumianym serwisem pojazdów (opony, oleje, filtry, hamulce, zawieszenie).
Opowiedziałem im historię tego stuku i rozpoczęła się zabawa w kotka i myszkę z tym stukiem.
Pomimo prób z ruszaniem do przodu i tyłu, stukania nie było.
W końcu poprosiłem jednego z mechaników (notabene, posiada ten sam model Sharan) aby wsiadł i pojechał nim na parking i sam popróbował ruszanie i cofanie. Wrócił i wjechał na taki podwyższony kanał, poprosił o wejście pod auto i obserwowanie okolic koła - po czym wcisnął hamulec główny i rozpoczął ruszanie do przodu i tyłu (auto cały czas na hamulcu).
Jakie było moje i innych mechaników zdziwienie, jak nie tylko usłyszeliśmy ten stuk ale nawet go zobaczyliśmy :o

Okazało się, że ten stuk powstaje na połączeniu przegubu i piasty - przegub przesuwa się około 1 cm w piaście - raz w jedna raz w drugą stronę.

Najdziwniejsze, jest to, że stuk nie występuje za każdym razem a tylko losowo.
Od czasu wyrycia sprawcy, stuk pojawił się może ze 2-3 razy na 30-40 ruszeń do przodu i tyłu.

Proponuję zrobienie takiego samego testu: siedząc w aucie, wciśnij hamulec i próbuj ruszyć do przodu i tyłu - jeżeli pojawi się stuk, to wtedy na kanał i z drugą osobą powtórzyć test aby potwierdzić diagnozę.

Powodzenia.     

Offline RomanN

• :: StartLine
  • VW: Passat CC
  • Kod: CBBB
  • Moc: 170 KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: PO
Odp: ZAWIESZENIE - pojedynczy stuk z przodu?
« Odpowiedź #2 dnia: 16 - Listopada - 2021 - 15:05:52 »
Niestety, wymiana całości także nie pomogła. Zostało też sprawdzone tak jak napisałeś na hamulcu, jednak wtedy stuku nie ma ;/ Brak mi już sił, pomocy :(

Dodano:  20 - Listopada - 2021  -  10:45:07
Sprawdzone wszystko u kilku mechaników i w poniedziałek mam zaprowadzić do jednego który chce się podjąć tego, obstawiając poduszkę silnika oraz łożysko amortyzatora, mówi że coś jest nie tak z tym łożyskiem bo niekiedy odszczeli samo. Jak auto już do mnie wróci, dam znać czy coś pomogło.

Dodano:  23 - Listopada - 2021  -  12:10:51
Witam ponownie, puknięcię usunięte, sprawca, poduszka silnika od strony rozrządu... Dziękuje za wszelkie porady :)

Tagi wątku: