Usterka rozwiązana , winna była ta czarna mata wygłuszająca która ma uszczelkę do okoła , u mnie ktoś ją odkręcał i uszkodził uszczelkę na dole . Woda lała się na dywanik i spływała między dwie uszczelki
Aby zdjąć tą matę w celu np. wymiany mechanizmu szyby czy wymiany zamka w drzwiach , ja ją odkręcałem w celu wymiany tej uszczelki należy zdemontować szybę .
Aby to zrobić należy :
- Zdjąć poszycie drzwi , odkręcamy śrubę na dole poszycia i jeszcze dwie pod osłoną w rączce , następnie pociągamy za nie i puszczają nam spinki na których się trzyma
- wyciągamy listwy zbierające od wnętrza i z zewnątrz
- odkręcamy silniczek szyby
- opuszczamy szybę na sam dół i wyciągamy uszczelkę tą w której suwa się szyba w drzwiach od lewej strony przy zawiasach , aż zobaczymy trzy śruby mocujące czarny dekor ten z lewej strony drzwi , wykręcamy je i odginamy go aby można było wyjąć szybę
- wyciągamy duży gumowy kapsel rewizyjny z wygłuszenia aby dostać się do kołka mocującego szybę i podnosimy ją ręczne aż pokaże się okrągły kołek z otworem w środku , aby go wyciągnąć możemy użyć długiego wkręta którego wkręcamy w środek i bujamy na boki i jednocześnie ciągniemy do siebie aż wyskoczy ze środka drugą część wciskamy aż wypadnie do środka lub wyciągamy szczypcami
- po wyjęciu kołków szybę wyciągamy na zewnątrz do góry,
gdy już ją wyjęliśmy możemy włożyć w nią ten kołek mocujący , najpierw ten większy potem wciskamy ten mniejszy , po to abyśmy ich nie zgubili np.
- odpinamy wiązki i je wciskamy do środka przez otwory w wygłuszeniu razem z tymi gumowymi osłonami , z linką robimy to samo .
Teraz możemy zdjąć to poszycie odkręcając śruby mocujące je dookoła , chyba jest ich 7 lub 8.
Wymieniamy uszczelkę ja zastosowałem taką samoprzylepną od drzwi w kształcie litery D , dodatkowo położyłem jeszcze wałek z kleju butylowego
- składamy w odwrotnej kolejności do rozbierania , przykręcamy poszycie, wcześniej przeciągając przewody i linkę, szybę ostrożnie wkładamy w drzwi i naprowadzamy ją na uchwyt w mechaniźmie podnoszenia i ją po prostu wciskamy aż kołek wskoczy przykręcamy silniczek , przykręcamy czarny dekor na słupku drzwi , wsuwamy uszczelkę w ramę drzwi , wkładamy listwy zgarniające i zakładamy poszycie drzwi patrząc aby spinki weszły w otwory w drzwiach i przykręcamy trzy śruby oraz zakładamy tą maskownice na rączkę
Zdjęcie dekoru na drzwiach do odkręcenia
Należy wyciągnąć tą uszczelkę aby odkryły się śruby mocujące ten dekor .
A drugie zdjęcie pokazuje dokąd ją należy zdjąć
Listwa zgarniająca od zewnątrz do zdjęcia i druga od strony wnętrza pod poszyciem drzwi jest
Miejsce podwadzenia zaślepki rączki pod którą znajdują się dwie śruby mocujące poszycie i jest jeszcze jedna na dole
Posłużę się zdjęciem kolegi w celu pokazania otworu w którym pokaże się kołek mocujący szybę .
Śruby mocujące widać na około wyciszenia .
Drugie zdjęcie pokazuje kapsel pod którym jest śruba mocująca mechanizm do drzwi należy ją odkręcić też bo inaczej nie wyjdzie nam wyciszenie .
Wiązki należy przepchać do środka, linkę też i jeśli już mamy wyjęte szybę to odkręcamy te śruby mocujące wyciszenie i zdejmujemy .
Mamy teraz dostęp do wszystkiego i możemy działać .
Pozdrawiam
Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka