Autor Wątek: 1.8 SPI [RP] - stuki w silniku - popychacze czy panewki ?  (Przeczytany 634 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline spejson83

• clubmen
  • VW: Passat B6
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BKP
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: SPI
1.8 SPI [RP] - stuki w silniku - popychacze czy panewki ?
« dnia: 03 - Stycznia - 2021 - 15:34:55 »
Cześć.
Passat B3 1.8 SPI 90 KM [RP], przebieg silnika około 180 tyś. Auto ma założoną instalację LPG.
Niedawno coś zaczęło stukać w silniku - pojechałem do mechanika i były wymienione panewki na nowe a auto na nich przejechało 60 km i znowu te same objawy co przed naprawą. Mechanik za wymianę panewek, skasował 450 zł i zapewnia, że je na 100% wymienił ale stukających popychaczy już nie wymieniał. Stwierdził, że lepiej wsadzić drugi silnik bo tego nie opłaca się już remontować  :angry:

Nagrałem filmik z tymi stukami już po wymianie panewek:

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

--> VW Passat B3 Variant 1.8 SPI 90 KM [RF] + LPG 1990r.
--> VW Golf IV Variant 1.9 TDI 90 KM [ALH] 2001r.

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: GD
Odp: 1.8 GTI [PF] - stuki w silniku - popychacze czy panewki ?
« Odpowiedź #1 dnia: 04 - Stycznia - 2021 - 07:23:05 »
Przed walką z panewkami mechanik powinien w miejsce czujnika ciśnienia oleju wkręcić manometr by sprawdzić jakie jest ciśnienie. W obecnym stanie też warto to zrobić by postawić diagnozę co dalej robić
Patrząc na pokrywę zaworów (stary typ) a nie znając rocznika pojazdu może sugerować że silnik nie posiada popychaczy hydraulicznych ( regulacja luzów zaworowych za pomocą płytek regulacyjnych).Jeśli mechanik podczas grzebania zauważył że silnik ma właśnie tego typu regulacją zaworów to doskonale wie (lub nie)że nie można w ich miejsce wsadzić popychaczy hydraulicznych bo w głowicy brak kanałów do prawidłowej ich pracy. Przy braku umiejętności ustawienia luzów jak i braku płytek regulacyjnych mógł zasugerować wymianę silnika.
Po odsłuchaniu grzechotania silnika jak dla mnie jest kilka opcji poprawy/naprawy.
Wersja mocno budżetowa ( do 50 zł ) pozwalająca na tak zwane przedłużenie tego co nie uniknione, odwleczenie w czasie, tz. dojechanie przy słabej ogólnej kondycji pojazdu.
Wersja średnio cenowa (200-350 zł) pozwalająca cieszyć się pojazdem dłuższy czas po niewielkiej reanimacji.
Wersja na bogato (600-1000zł) by z silnika zrobić nówkę.
Naturalnie przybliżone kwoty to tylko części bez robocizny do której w wypadku tego silnika zachęcałbym zrobić we własnym zakresie (wystarczą chęci i podstawowe klucze). 

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
Odp: 1.8 GTI [PF] - stuki w silniku - popychacze czy panewki ?
« Odpowiedź #2 dnia: 04 - Stycznia - 2021 - 11:59:34 »
W silniku 1.8 SPI 90 KM [RP], na 100% są popychacze hydrauliczne a nie mechaniczne.
Miałem ten sam silnik w swoim Passacie B3 i regenerowałem w nim głowicę.

Tagi wątku: