Autor Wątek: KLIMATYZACJA - działanie, problemy  (Przeczytany 2282 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Drmscp

• :: ComfortLine
  • VW: Polo VI FL
  • Wersja: GTI
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Moc: 205 KM
  • Skrzynia: DSG
  • Napęd: FWD
KLIMATYZACJA - działanie, problemy
« dnia: 17 - Czerwca - 2019 - 16:14:22 »
Nie macie wrażenia, że klimatyzacja w waszych polówkach jest dość mało wydajna? Byłem ostatnio służbowo w Warszawie i jeździłem tam firmową kilkuletnią Octavią. Jak się włączyło tam klimę (manualna), to chłodziło jakby sam dziadek mróz po policzkach smyrał. Natomiast w mojej polówce jak włączę klimę, to jest tak sobie. Przy zamkniętym obiegu powietrza, najwyższych obrotach nawiewu i minimalnej temperaturze jest OK - auto się schładza. Natomiast gdy wyłączę wewnętrzny obieg powietrza i odrobinę skręcę nawiew (choćby na pozycję 3), to już zaczyna robić się wyraźnie cieplej. Dużo brakuje do tej wydajności z Octavii chociażby, w której po chwili musiałem zmniejszać siłę nawiewu lub zwiększać temperaturę bo się zwyczajnie zimno robiło. Macie podobne odczucia, czy to coś z moim egzemplarzem jest nie tak?

Offline doministry

• VW: Golf VIII
  • Wersja: Style
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Moc: 130 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: WI
Odp: KLIMATYZACJA - działanie, problemy
« Odpowiedź #1 dnia: 17 - Czerwca - 2019 - 16:25:30 »
Moja klima działa wybornie. Przy 2 kreskach, obieg zewnętrzny, przy tych upałach.

Offline sperou

• :: TrendLine
  • VW: Polo VI
  • Silnik: 1.0 TSI
  • Rej: EL
« Odpowiedź #2 dnia: 17 - Czerwca - 2019 - 16:30:11 »
Potwierdzam, zazwyczaj daje na 1 max 2 poziom siły dmuchania i to wystarcza przy ustawieniu temp. w granicach najniższej (niebieskie pole). Przy czym na maxa mam rozkręcone pokrętło przy kratce.

Offline arturch1977

• Moc: ?? KM
  • Rej: WJ
« Odpowiedź #3 dnia: 17 - Czerwca - 2019 - 16:40:59 »
W moim klima jest mega wydajna. Schładza wnętrze szybko i nie da się mieć więcej niż 2 poziom nawiewu bo jest wręcz za zimno (otwarte wszystkie kratki). Przy dłuższej jeździe nawet podnoszę lekko temperaturę bo jest chłodno i to w ostatnie upały. A ja do zmarzluchow nie należę. W aucie żony (Nissan Micra) klima jest dużo dużo mniej wydajna. Jak się rozkręci to jest fajnie ale przejazd z pracy do domu nie wiele pomaga a to jest 10-15 minut jazdy.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
« Odpowiedź #4 dnia: 18 - Czerwca - 2019 - 20:08:46 »
Panowie, taka mała uwaga: jeżeli możecie, to podawajcie przy jakiej temperaturze zewnętrznej, klima w waszych Polówkach działa dobrze a przy jakiej nie daje już rady. To dość istotna informacja, bo z doświadczenia wiem, że w wielu nowych autach, klima dział dobrze do pewnego momentu a potem zwyczajnie nie daje rady. Tym granicznym parametrem od którego to zależy, jest zazwyczaj temperatura zewnętrzna na którą producent przy projektowaniu auta, nie wziął poprawki lub zwyczajnie nie przewidział w tej strefie klimatycznej takich upałów jak ostatnio.

Dla przykładu: w pracy jeżdżę 2-miesięcznym autem z mocnym 175 konnym silnikiem i klima działa idealnie do temperatury 28-30 st C, za to powyżej 30st i więcej, zwyczajnie zaczyna brakować jej tchu i mocy a we wnętrzu nie jest już tak przyjemnie.

Offline Zielniak

• Wersja: GTI
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Moc: 200 KM
  • Skrzynia: DSG-6
  • Rej: WZ
« Odpowiedź #5 dnia: 19 - Czerwca - 2019 - 22:49:35 »
Póki co (2 miesiące) bez problemów.  Raczej ustawiam wyższą temperaturę niż 25, żeby nie mroziła za bardzo.

Offline Polczman

• Silnik: 1.0 TSI
  • Rej: SK
« Odpowiedź #6 dnia: 10 - Maja - 2021 - 15:29:28 »
Witam, gdzie serwisujecie klimatyzacje w swoich połówkach? ASO czy w warsztacie? Jaki mniej więcej koszt?

Offline doministry

• VW: Golf VIII
  • Wersja: Style
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Moc: 130 KM
  • Rej: WI
« Odpowiedź #7 dnia: 04 - Sierpnia - 2021 - 13:19:38 »
Witam, gdzie serwisujecie klimatyzacje w swoich połówkach? ASO czy w warsztacie? Jaki mniej więcej koszt?

Serwisuję w ASO. Koszt jakieś 200 pln. Sprawdzę dokładnie na fakturze.

Tagi wątku: