Autor Wątek: KOŁA-FELGI-OPONY - Polo VI  (Przeczytany 3298 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mufek

• :: StartLine
  • Silnik: 1.0 TSI
  • Napęd: FWD
  • Rej: DK
KOŁA-FELGI-OPONY - Polo VI
« dnia: 01 - Października - 2019 - 11:22:40 »
Pytanko o opony zimowe.
Kupowac u dilera czy przez internet? Chodzi o 15 razem z felgami stalowymi? Jak wyglada sytuacja z czujnikami cisnienia? Przekladam i wsio?

Jezeli ktos kupowal przez internet moglbym prosic o link

Offline arturch1977

• :: TrendLine
  • VW: Polo VI
  • Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: WJ
Odp: KOŁA-FELGI-OPONY
« Odpowiedź #1 dnia: 01 - Października - 2019 - 11:34:16 »
Nie ma czujników ciśnienia. Nic nie trzeba przekładać.
Felgi z oponami u dealera są drogie ale z drugiej strony na pewno pasują.
Ja u siebie kupiłem tylko opony zimowe i zakładam na felgi aluminiowe oryginalne bo na stalowych to cały urok zewnętrzny samochodu marnieje.

Offline mufek

• Rej: DK
« Odpowiedź #2 dnia: 01 - Października - 2019 - 12:43:00 »
Dzieki. I tez tak zrobie. Same oponki.

Offline Drmscp

• :: ComfortLine
  • VW: Polo VI FL
  • Wersja: GTI
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Moc: 205 KM
  • Skrzynia: DSG
« Odpowiedź #3 dnia: 04 - Października - 2019 - 16:13:37 »
Czy mógłby mi ktoś podać prawidłowe wartości ciśnienia w oponach dla standardowych kół dla wersji Hihline 95 KM? Okazało się, że nie mam tej naklejki na słupku ani na klapie wlewu. Panowie nakładając mi powłokę ochronną musieli ją odkleić bo mam w tym miejscu naklejkę z logo producenta powłoki, a naklejki mi nie oddali...

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
« Odpowiedź #4 dnia: 04 - Października - 2019 - 18:09:18 »
Nie wiem jakie masz w swoim Polo standardowe koła/opony ale to co na szybko znalazłem - jest w załączniku.

Trendline:        175/70 R14
Comfortline:    185/65 R15
Highline:          195/55 R16
GTI:                 215/45 R17 lub 215/40 R18

Zalecane ciśnienie w oponach:

Rozmiar kół            Ciśnienie przód                            Ciśnienie tył
175/70 R14:           2.3 bar (pusty i max ob.)               2.1 bar to 2.5 bar (max ob.)
185/65 R15:           2.5 bar (pusty i max ob.)               2.5 bar to 2.7 bar (max ob.)
195/55 R16:           2.5 bar (pusty i max ob.)               2.3 bar to 2.7 bar (max ob.)
215/45 R17:           2.6 bar do 2.8 bar (max ob.)          2.4 bar to 3.0 bar (max ob.)
215/40 R18:           2.8 bar do 3.0 bar (max ob.)          2.6 bar to 3.2 bar (max ob.)

W załączniku, to samo po "englisz" ale można sobie pobrać i druknąć do auta ;)

Podziękował: Drmscp

Offline VePest

• Moc: 200 KM
  • Rej: ONY
« Odpowiedź #5 dnia: 23 - Stycznia - 2020 - 13:08:48 »
Jaki maksymalnie rozmiar kół razem z oponami będzie pasował bez żadnych modyfikacji ewentualnie z dodatkiem dystansu 1cm albo 2cm.
Głównie chodzi mi o szerokość.
Chciałbym założyć 19" 8.5 cala, a na to opony 235/19/R35.
Pozdrawiam.

Offline Jerry

• Wersja: Trendline
  • Silnik: 1.0 MPI
  • Rej: PO
Odp: KOŁA-FELGI-OPONY - Polo VI
« Odpowiedź #6 dnia: 22 - Kwietnia - 2020 - 10:30:50 »
Hej, mam pytanie, czy mogę założyć do swojego autka alufelgi aluminiowe 16” 7,5J?
Zalecane 6,5J z tego co wyczytałem i nie wiem czy będą pasowały...

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #7 dnia: 22 - Kwietnia - 2020 - 12:06:34 »
czy mogę założyć do swojego autka alufelgi aluminiowe 16” 7,5J?
Oprócz średnicy i szerokości felgi, ważne jest też odsadzenie od środka piasty (ET). Nie znalazlem takiego rozmiaru

Jeżeli chcesz zwiększyć szerokość felgi, to za tym musi iść niższe ET - niższa wartość ET, to większe odsadzenie felgi od piasty.
Przekładając to na bardziej zrozumiały język:
- 6.5J  ET38 16" - fabryczna 16
- 7J     ET37 17" - tuning
- 7J     ET38 17" - tuning
- 7J     ET40 17" - tuning
- 7J     ET45 17" - tuning
- 7J     ET46 17" - tuning
- 7.5J  ET38 18" - tuning
- 8J     ET35 18" - tuning
- 8J     ET40 18" - tuning
- 8J     ET45 18" - tuning

Większość tych ET jest wymuszona budową felgi (jej stylem) i zastosowaną szerokością.
Opracowując dane techniczne, staram się korzystać z oficjalnych i potwierdzonych źródeł i nie przypominam sobie aby do Polo VI dostępna była szerokość 7.5J przy 16 calowej feldze.

Za mało danych podałeś, aby można było cokolwiek powiedzieć a tak naprawdę, to jednoznaczną odpowiedź czy ta felga spasuje, da tylko przypasowanie takiego rozmiaru na żywo z oponą do twojego auta.

Offline Jerry

« Odpowiedź #8 dnia: 22 - Kwietnia - 2020 - 12:54:35 »
Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Z tego co napisałeś to faktycznie felg w takim rozmiarze nie ma, te które chcę kupić mają jednak rozmiar 7,5 Jx 16H2, ET 38, 5x100, 57,1 mm,  16”, dzwoniłem jeszcze przed chwilą i potwierdziłem rozmiar. Wszystko oprócz szerokości felgi by się zgadzało, ale czy będą pasowały ?

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #9 dnia: 22 - Kwietnia - 2020 - 14:06:49 »
Wszystko oprócz szerokości felgi by się zgadzało, ale czy będą pasowały ?
Jak pewnie zauważyłeś wyżej, jest taka szerokość felgi przy rozmiarze 18". Myślę że powinna pasować ale ja gwarancji na to nie dam, bo uważam, że tylko praktyczne pasowanie do auta może dać taka odpowiedź.

Jak nie mam 100% pewności czy koła będą pasowały do mojego auta, to jadę do zaprzyjaźnionego zakładu wymiany opon i tam zazwyczaj za symboliczną opłatą, mierzę to co mnie interesuje. Większość takich zakładów dysponuje różnymi wielkościami używanych felg i opon, wiec nie ma problemu z dopasowaniem.   

Podziękował: Jerry

Offline Jerry

« Odpowiedź #10 dnia: 22 - Kwietnia - 2020 - 14:36:41 »
W sumie racja, podjadę i zapytam, dzięki

Offline Mr.tex

• Kod: DKZC
« Odpowiedź #11 dnia: 25 - Stycznia - 2021 - 18:32:21 »
@VePest .

Ja mam felgę w rozm.18-tka szer. 8" ET-45 na niej oponę 225/40R18.
Oryginalne osadzenie koła fab. to ET-51, więc po przeliczeniu wychodzi, że koło wysunie się 6mm na zewnątrz.
Do tego dochodzi różnica w szerokości felgi 0,5" czyli ok. 6mm również na zewnątrz i 6mm do wewnątrz nadkola (czyli zachowa się oryginalna odległość od kolumny ale na zewnątrz jest w sumie 12mm).
Średnica koła spowoduje lekkie przekłamanie na liczniku ale akceptowalne.
Ogólnie powinno się trzymać ZASADY Cyt. "...chcąc zmienić rozmiar opony, średnica zewnętrzna nie powinna być większa niż 1,5% względem opony oryginalnej i nie mniejsza niż 2%"
Myślę, że z felgą 19-tką i oponą np. 235/35R19 nie będzie to możliwe. Mogą też wystąpić kłopoty ulokowania koła w nadkolu (tj. między kolumną i krawędzią nadkola - u mnie jest na styk).

Pozdr.

Wcześniejsze auta:
Mercedes-coupe 2.3 kompresor.
Golf VII 1.5 TSI Comfortline.

Offline Drmscp

« Odpowiedź #12 dnia: 31 - Stycznia - 2021 - 15:01:14 »
Uwielbiam te nasze zimy z ostatnich lat. Mam teraz zimówki. Wczoraj jechałem trasę autostradą 2x 200 km. W jedną stronę +3 stopnie, deszcz, roztopy, wody tyle, że bezpiecznie to można było jechać co najwyżej 100 km/h. Z powrotem za to już był mróz i padał śnieg. Jak wsiadałem do auta to miałem problem żeby drzwi otworzyć bo ta woda przymarzła.

Do czego zmierzam? Utwierdziła mnie wczorajsza przejażdżka, że wymieniam opony na całoroczne i to raczej takie bardziej letnie niż zimowe. Kupię przy okazji większą felgę o kolorze a'la grafitowy i będzie o wiele lepiej pasować do pomarańczowego. ;-) Polecicie jakieś dobre marki felg aluminiowych?

Offline Mr.tex

« Odpowiedź #13 dnia: 01 - Lutego - 2021 - 10:32:37 »
@Drmscp.

Całoroczne opony znacząco pogarszają komfort i bezpieczeństwo jazdy i zimą i.. latem (jak to się mówi: "ni pies, ni wydra").
Prawda jest taka, że jak coś jest do wszystkiego to przeważnie jest do... niczego.   
Jak Kolego kupujesz nowe felgi to dokup na nie letnie oponki a zimówki pozostaw na tych co są.
Teraz jest b.dobra cena na letnie opony.
Wymiana kół przy pomocy podnośnika hydraulicznego to praktyczne pół godziny relaksu :)).
Ja mam felgi firmy Sparco i te polecam ale które wybierzesz to już sprawa Twojego gustu.

Pozdr.

Wcześniejsze auta:

Offline Drmscp

« Odpowiedź #14 dnia: 01 - Lutego - 2021 - 13:29:33 »
No właśnie nie do końca się zgadzam. Jeżdżę rocznie jakieś 15 000 km po mieście lub autostradami, więc śnieg jest ciężko zastać. Najczęściej zimą jest to po prostu woda lub błoto. Zimówki nie są stworzone do odprowadzania wody, więc sobie średnio radzą w takich warunkach. Tu by dobre były całoroczne, ale takie w stylu "pozimowane letnie", czyli dobrze pojadą na wodzie w niskiej temperaturze, a w razie czego nie zabiję się na cienkiej warstwie śniegu.
Wymiana samemu, niby jest to opcja, ale 1. trzeba zainwestować w narzędzia, 2. koła tak czy siak trzeba co jakiś czas wyważyć, więc nie bardzo widzę sens wymiany samemu jeśli i tak trzeba jechać skontrolować wyważenie. W mocniejszym samochodzie, w którym zależy nam na osiągach i najlepszej możliwej przyczepności jeśli chcemy pojeździć bardziej agresywnie, to jasne - tylko oddzielne komplety zimówek i letnich.
Wygoda bo nie muszę nigdzie kół magazynować i wystarczy, że raz na rok poza sezonami wymian bez kolejek podjadę sprawdzić wyważenie i ekonomia bo kupuję tylko jeden komplet opon. Na zimy jakie mamy, przebiegi jakie robię i fakt, że samochód ma tylko 95KM i służy mi tylko do wygodnego przemieszczania się z punktu A do B, to szczerze nie widzę sensu dwóch kompletów opon.

Offline Mr.tex

« Odpowiedź #15 dnia: 01 - Lutego - 2021 - 18:29:57 »
@Drmscp.

OK :). Masz prawo się nie zgodzić.

Weź jednak pod uwagę fakt, że miękka opona zimowa w niskich temperaturach ma właściwości sporo zwiększające przyczepność.
W przeciwieństwie do zimowej, letnia (twarda) te właściwości przyczepności uzyskuje w wyższych temp. albo niekiedy dopiero w jeździe, po rozgrzaniu.
Dzięki jakim właściwościom? Jak to działa?
Nie będę Ci tłumaczył... na pewno wiesz.
Właściwości obu rodzajów ogumienia w sezonie przekładają się na skuteczność hamowania auta, w zakrętach i utrzymaniu się na swoim pasie ruchu.
Z czym to się wiąże.. ? Wiadomo... z bezpieczeństwem swoim i innych użytkowników ruchu.
W ciężkich warunkach drogowych np. tzw. szklanka, błoto pośniegowe, kałuże, nadmiar wody itp należy po prostu zmniejszyć/dostosować prędkość pojazdu i... tyle.     
Opony wielosezonowe nie mają cech/zalet ogumienia sezonowego i najczęściej stosuje się je w wolniejszym transporcie towarowym, przemysłowym, rolniczym, budowlanym itp.
...a poza tym: Latem sporo na nich paliwa spalisz  :smoking:.

Wcześniejsze auta:

Offline Drmscp

« Odpowiedź #16 dnia: 01 - Lutego - 2021 - 19:30:21 »
No właśnie opony całoroczne mają najszersze okno temperaturowe i mimo, iż mamy luty, to w warunkach takich jak miałem w jedną stronę drogi (+3 stopnie, woda) byłyby lepsze od letnich, a w drugą stronę drogi (-2, lekkie opady śniegu bez jego zalegania i wilgotna nawierzchnia) nie odbiegałyby od zimówek. Jasne, przy -10 i opadach śniegu, czy +35 i słońcu w pełni będą odbiegały od swoich sezonowych odpowiedników, ale jak często mamy takie skrajne warunki? No właśnie.
Jeszcze się zastanowię.

Offline Marcino

• :: HighLine
  • VW: Arteon
  • Wersja: Elegance
  • Kod: CUPB
  • Moc: 190 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GTC
« Odpowiedź #17 dnia: 02 - Lutego - 2021 - 08:35:36 »
Opony wielosezonowe nie mają cech/zalet ogumienia sezonowego i najczęściej stosuje się je w wolniejszym transporcie towarowym, przemysłowym, rolniczym, budowlanym itp.
...a poza tym: Latem sporo na nich paliwa spalisz 
Znam kilka osób jeżdżących na Micheline Cros climate i to w mocnych autach. Nikt nie narzeka na te wielosezonowe.
2019 - 2024 - Tiguan II 2.0 TDI 150 KM 18r. skradziony
2006 - Galant 2.5 V6 + LPG Stag 97r.
Inne - Peugeot 307SW, Mitsubishi Carisma 1.8 GDI, Fiat 126p 78r. :)

Offline truskus

• Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: ZK
« Odpowiedź #18 dnia: 08 - Kwietnia - 2021 - 22:09:28 »
Bardzo polecam opony całoroczne wszystkim robiącym „normalne” przebiegi, głównie w mieście i nie mieszkającym w obszarach podgórskich. Żona jeździ Polo, prosto z salonu pojechaliśmy wymienić fabryczne letnie na całoroczne marki Premium (Goodyear 4Seasons). Super wygoda, kiedy nie trzeba dwa razy do roku bawić się z wymianą kół czy opon, jak od kilkunastu lat było tradycją w jej dwóch poprzednich autach.
Sam od czasu do czasu jeżdżę tym Polo wokół komina i przy normalnej codziennej jeździe nie widzę żadnej różnicy ani latem ani zimą.
Ale tak jak pisałem zależy to od sposobu użytkowania auta. Ja z kolei w swoim samochodzie o mocy ponad 200 KM, którym rocznie robię przebiegi ponad 40 tys. km po całej Polsce i nie tylko, nawet nie spojrzę na całoroczne i chcąc nie chcąc odbywam te rytuały sezonowej wymiany 😅

Tagi wątku: