Autor Wątek: ZABLOKOWANE DRZWI - jak dostać się do klamki od środka ?  (Przeczytany 3087 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline spejson83

• clubmen
  • VW: Passat B6
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BKP
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: SPI
ZABLOKOWANE DRZWI - jak dostać się do klamki od środka ?
« dnia: 02 - Lipca - 2021 - 20:50:19 »
Witam.
W posiadanym VW Golf IV 1.9 TDI Variant z 2001 roku - nie mogę otworzyć lewych tylnych drzwi.
Jak kupiłem auto, to drzwi dawało się otworzyć tylko od wewnątrz ale wpadłem na świetny pomysł aby zablokować je od środka tzw. "kinder blokadą" no i wpadłem po uszy. Drzwi nie da się teraz otworzyć wcale :curve: a co najgorsze, nie można od środka auta, dostać się do ich wnętrza.

Aby zerknąć jak wyglądają drzwi od środka, ściągnąłem z prawych tylnych tapicerkę i widzę tam blachę zabezpieczoną śrubkami i nitami. Nie wiem czy rozbierać dalej i jak dotrzeć do samej klamki, bo podejrzewam, że to ona jest przyczyną tej awarii.

Poniżej parę fotek:   

Ma ktoś może jaki schemat poglądowy, budowy tylnych drzwi w Golf IV ?
Nie chciałbym czegoś zepsuć lub połamać :(
--> VW Passat B3 Variant 1.8 SPI 90 KM [RF] + LPG 1990r.
--> VW Golf IV Variant 1.9 TDI 90 KM [ALH] 2001r.

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: GD
Odp: Golf IV - zablokowane tylne lewe drzwi - jak dostać się do klamki od środka ?
« Odpowiedź #1 dnia: 03 - Lipca - 2021 - 05:58:24 »
Jeśli mogę zasugerować to wyjmij uszczelkę i odkręć śrubki (torks) z dołu tapicerki a dalsza walka będzie o wiele "przyjemniejsza".
Przykręć zdemontowany silniczek podnośnika szyb by zaoszczędzić walki z ewentualnym poplątaniem linek.
Po zdjęciu gumowej zaślepki wielkości 5-6 cm(w środkowej części) ukarze się plastikowy (biały) element z którego należy wypchnąć mały kołeczek.Nie przejmuj się że wpadnie on do wnętrza drzwi (wyjmiesz go po zdemontowaniu blachy).Jego wypchnięcie ułatwia delikatne opuszczenie szyby (lepsze dojście).Po wypchnięciu kołeczka szyba będzie uwolniona od mechanizmu podnośnika co pozwala na dalszą walkę bez obawy uszkodzenia szyby czy delikatnego plastikowego mechanizmu.Najlepiej szybę jest podciągnąć ręcznie do góry i zabezpieczyć taśmą przed ewentualnym opadnięciem.Po tej operacji jest już można powiedzieć z "górki".Wykręcasz garść śrub z sześciokątnym łbem na klucz 10,przepychasz instalację elektryczną przez otwór , podobnie jak osłonę linki klamki wewnętrznej i zdejmujesz blachę .

Zanim zaczniesz walkę z rozbieraniem wszystkiego w drobny mak po zdjęciu uszczelki warto spróbować przekręcić blokadę "dla dzieci".Wygodniej walczyć z tym wszystkim na otwartych drzwiach. 

Tagi wątku: