Autor Wątek: UKŁAD KIEROWNICZY - różne problemy  (Przeczytany 1456 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Qcur

• :: StartLine
  • VW: Passat CC
  • Silnik: 3.6 FSI
  • Moc: 300 KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: PTU
UKŁAD KIEROWNICZY - różne problemy
« dnia: 15 - Grudnia - 2016 - 21:51:07 »
Witam, mam pewien problem, po wymianie drążka kierowniczego, końcówki drążka, sworzenia wahacza, oraz wachacza okazuje się, że kierownica nie wracam do punktu 0, zawsze muszę ją dociągnąć o jakieś 30 stopni co mnie trochę martwi. Miałem wykonywaną zbieżność i geometrię, lecz nie jestem do końca pewien czy została ona wykonana dobrze, bo chyba nie powinno się tak dziać. Cóż może być przyczyną tego zjawiska? Mechanik który mi to robił twierdzi, że jest dobrze, ostatecznie, że się to wyrobi, ale średnio chce mi się w to wierzyć. Może jest coś nie tak z maglownicą?

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: GD
Odp: CC 3,6 Problem z kierowaniem
« Odpowiedź #1 dnia: 16 - Grudnia - 2016 - 06:46:01 »
Jeśli wóz jest po kolizji (dostał strzała na koło ).Może być uszkodzona przekładnia kierownicza .Delikatnie zgięta a efekt będzie jak opisywany .Kolejnym powodem może być problem w dużej różnicy pomiędzy kątem wyprzedzenia sworznia zwrotnicy lewego koła względem prawego .Sprawdzenie pełnej geometrii da odpowiedz w czym tkwi problem .To że coś ma się wyrobić by było dobrze brzmi jak "bujaj się mam następną robotę ".A co będzie jak się nie wyrobi tylko zatrze i stanie dęba podczas jazdy ? (jeśli jest krzywa przekładnia )

Tagi wątku: układ kierowniczy