Autor Wątek: DOŁOŻENIE: tempomatu + multikierownica [T6 15-2x]  (Przeczytany 4841 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tomluk

• clubmen
  • VW: T6
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CXEB
  • Napęd: 4x4
  • Rej: PO
DOŁOŻENIE: tempomatu + multikierownica [T6 15-2x]
« dnia: 14 - Lutego - 2021 - 16:45:32 »
Witam wszystkich.

Chciałbym podzielić się z wami informacjami na temat montażu kierownicy Multi z tempomatem w moim VW T6 Caravelle z 2018 roku.
Mam pewne doświadczenie z doposażaniem samochodów w dodatkowe lub brakujące wyposażenie / akcesoria ale z amerykańskiego rynku.
Myślałem że jest „dość proste” i bardzo podobne jak w tamtej motoryzacja ale powiem szczerze że myśl techniczna VW w niektórych aspektach powalił mnie na kolana  ::)  :o. Nie poddając się dokończyłem temat wszystko działa  :D
Zawsze myślałem że fora są po to aby dzielić się informacjami i pomagać sobie wzajemnie ale jednak nie w naszej rzeczywistości. Nie piszę tutaj o konkretnym forum ale ogólnie o takich platformach.
Wiem że wiedza kosztuje i zdobywanie jej jest również kosztowne ale przekazywanie błędnych - mylących informacji tylko po to aby klient przyjechał do mnie i żebym mógł od niego wyciągnąć pieniądze jest irytująca.
Wolałbym żeby ktoś powiedział nie wiem nie powiem ci i to załatwiłoby sprawę :)

Ale do rzeczy:
Na początku mojego planu o doposażenie auta pojechałem do serwisu VW z pytaniem o montaż CCS w moim aucie (nie mówiłem im czy w manetkach czy w kierownicy) i dostałem informacje że w samochodach użytkowych ta marka nie montuje tempomatu  :o :o :o :o
Dodatkowo zapytałem o kamerę wsteczną ale chyba nie muszę pisać co odpowiedzieli  :banghead:
Nie chciało mi się już dyskutować z osobą która mnie obsługiwała więc zabrałem się do tematu sam.

Mój samochód to VW T6 Caravelle 2018 rok 2,0 204KM SGB 7HC CXEB DSG
W moim przypadku miałem już multikierownicę ale bez CCS w kierownicy i także nie było go w manetkach.

Kupiłem kierownicę od T6 ale z CCS bez limitera.
Zakupiłem także program VCDS.
Jeśli chodzi o schematy elektryczne oraz pomoc w porównaniu podzespołów to udało mi się je zdobyć z różnych źródeł - także z tych podanych w linkach na forum
https://vw-clubpolska.pl/index.php/topic,154.msg265.html

Z racji małego doświadczenia z marką VW do wymiany przygotowywałem się jakiś czas sprawdzając czy sterownik kierownicy, BCM i ECU będzie obsługiwał CCS.

Nie do końca byłem pewien moich ustaleń więc poszperałem po forach w UK które trochę pomogły w temacie. Pozwolicie że skupię się na najważniejszych elementach i nie będę pisał o tym jak zdjąć poduszkę czy odkręcić kierownice bo to można łatwo znaleźć choćby na YouTube.
Film do demontażu kierownicy:

Jeśli macie już kierownicę Multi tak jak w moim przypadku to po zdjęciu poduszki sprawdzić czy w lewej czarnej wtyczce jest pięć przewodów - ja miałem komplet więc nie musiałem kupować takiego przewodu.
Kolejny krok to zdjęcie manetek ( odkręcenie śruby na torx ) i odpięcie wtyczki T41. Wtyczka ma taki biały dynks i należy pociągnąć go w górę - wtyczka sama zacznie się wysuwać.
Dalej trzeba dostać się do BCM który jest pod deską między pokrętłem od świateł a kierownicą od grodzi auta.
Dokładnie z BCM potrzebujemy białą wtyczka T73B.
Łatwiej jest wypiąć wtyczki po odpięciu BCM ale ja to robiłem bez jego wyciągania.

Film do demontażu deski i BCM:

Kolejny krok to demontaż akumulatora. Pod akumulatorem jest metalowa płyta na cztery śruby klucz 13. Pod płytą miałem jakieś wygłuszenie i pod nim jest czarna duża puszka na kilka śrubek torx 20 jeśli dobrze pamiętam.
Po odkręceniu tych śrub dostaniecie się do komory gdzie jest full kabli i ECU.
ECU jest wsunięte tak jakby pod lampę i wchodzą do niego dwie duże czarne podłużne wtyczki.
Wtyczka lewa jest dłuższa od prawej.
Obok ECU po lewej są wtyczki i gniazda w różnych kolorach zamontowane na kratce w pionie.

Wtyczki takie same są pod fotelami można sobie podejrzeć jak wyglądają.
Te wszystkie wtyczki musimy rozpiąć żeby dostać się do czarnej wtyczki/gniazda T10 na samym dole.
Wszystkie wtyczki i gniazda mają odpowiednie kolory więc śmiało można odpinać - spięcie razem nie stanowi problemu. Dwie wtyczki są czarne jedna jest w chyba trzecim rzędzie ale ona nas nie interesuje. Szukamy gniazda czarnego które jest na samym dole i które na pinie 1 ma wpięty przewód czarno-żółty. We wtyczce na tym pinie nie ma żadnego przewodu.

W moim montażu musiałem dołożyć trzy przewody do całej instalacji.
Teraz opisze jak to zrobiłem z jakiej wtyczki i pinu do jakiej wtyczki i pinu.

Manetki kierownica wtyczka T41:
PIN 9 przewód czarny ja miałem już wpięty bo była kiera Multi - jeśli nie ma Multi trzeba dołożyć +12V
PIN 11 przewód do wtyczka T10 PIN 1 ( przewodem do komory silnika przeszedłem gumą w grodzi w której idzie link od zamka maski )
PIN 10 przewód do wtyczki T73B PIN 36
( na PIN 10 T41 miałem już przewód zielono-niebieski który jest w T73B PIN 17 - nie odcinałem go do niego dodałem kolejny przewód )
( na PIN 36 jest przewód szaro-biały do niego dodałem nowy przewód)

LEGENDA:
BCM wtyczka T73B

Manetki kierownica wtyczka T41

Gniazdo czarne obok ECU T10

Po tych manewrach podłączyłem wszystkie gniazda i wtyczki w komorze ECU. Złożyłem wszystko w całość i zamontowałem akumulator bez podłączania go.
Zamontowałem ponownie manetki, założyłem kierownicę i poduszkę (złożyłem to na luźno bez przykręcania).
Złożyłem w całość wtyczkę T73B i podłączyłem do BCM.

Po podłączeniu aku zostało mi tylko kodowanie.

KODOWANIE:
Kodowanie wykonujecie na własną odpowiedzialność najlepiej przed tym zapoznać się z programem i jego możliwościami. Klikanie bez sensu może spowodować poważne problemy.

Kodować musiałem tylko elementy z mojej listy:

ECU 01:
Byte 05 bit 5

BCM 09:
Byte 09 bit 3
Byte 15 bit 0
Byte 17 bit 7
Byte 29 bit 6 ( należy włączyć jeśli musimy użyć pinu 36 w T73B )

Mam nadzieję że mój post pomoże komuś w pracach przy dołożeniu CCS jak w moim przypadku lub przybliży temat gdyby było trzeba całkowicie zamontować nową Multi kierownicę albo manetki z tempomatem.
Widzę ze schematów że przy wymianie kierownicy ze zwykłej na Multi też jest trochę roboty i więcej przewodów trzeba dołożyć to samo jeśli ktoś chciałby wymienić manetki na takie z tempomatem, ale wszystko jest do ogarnięcia.

Schematy z których korzystałem dopnę do posta później. 

Oczywiście po tym poście każdy zainteresowany wykonuje takie manewry na własną odpowiedzialność.
Każdy samochód ma inne wyposażenie i inną instalację co wynika ze schematów i tego że przy BCM przewody zmieniałem kilka razy zanim wszystko ruszyło i kodowania zakończyły się bez błędów.
W trakcie prac przy BCM i kodowaniu przez źle podpięte przewody przestały np. działać mi szyby elektryczne lusterka itp.

Podziękował: pretor, doggie, Grzegorz-3ci, lukis

Tagi wątku: