Autor Wątek: 2.0 FSI - błąd P2096  (Przeczytany 3601 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Pawelek913

• :: StartLine
  • VW: Eos
  • Silnik: 2.0 FSI
  • Kod: BVY
  • Napęd: FWD
  • Rej: SD
2.0 FSI - błąd P2096
« dnia: 25 - Października - 2019 - 14:43:38 »
Dzień dobry.
Jestem posiadaczem samochodu VW Eos 2.0 FSI [BVY], przebieg silnika około 130 tyś. km.

Zgłosiłem się do Państwa, ponieważ po pewnym czasie praktycznie bezobsługowego (poza regularnymi serwisami) auto pojawił się spory problem i kończą się pomysły jego rozwiązania... Mam nadzieję, że ktoś z Was mi pomoże :)

Jakieś pół roku temu zaświecił mi się check engine. Po sprawdzeniu była to sonda lambda (bank 1 sonda 1), mechanik nie bardzo miał czas ją wymienić, więc sporo odwlekło mi się to w czasie i jeździłem z nim.

Teraz zrobiono:
1. Pojawił się jeszcze pomysł, że w samochodzie nie były jeszcze wymieniane świece oraz nie był czyszczony kolektor z nagaru a to też może być przyczyną błędu, więc od tego zaczęto. Nie pomogło.
2. Następnie wymieniono sondę (bank 1 sonda 1), nie pojawiał się już błąd tej sondy, ale pojawił się błąd drugiej tej za katalizatorem.
3. Następnie wymieniono sondę za katalizatorem, nie pomogło.
4. Następnie zrobiono adaptację przepustnicy i wszystkiego co dało się adaptować po kolei (nie znam szczegółów)
Błąd odpalił się standardowo ponownie po max 100km przebiegu (zawsze podobny przebieg)
Sprawdzono po podłączeniu do komputera, że włożone sondy pracują (reagują)

Obecnie mam ciągle pojawiający się błąd P2096
Z moich odczuć jest jeszcze jedna uwaga, która może mieć powiązanie:
Samochód niekiedy nie ma pełnej mocy w pełnym zakresie obrotów, niekiedy w pewnym zakresie jedzie okey a przy większych obrotach jakby coś go "przydusiło" i zaczyna wolniej niż normalnie się rozpędzać. Innym razem odwrotnie - na wolniejszych obrotach jest zmulony a przy większych jest jakby efekt "turbo dziury" i szybciej się rozpędza a niekiedy w pełnym zakresie obrotów jest wszystko okey - nie ma zasady kiedy to się dzieje, sytuacja jakby losowa.

Bardzo proszę o pomoc bo sytuacja staje się bardzo kiepska

Offline Bucz2

• Silnik: 1.6 FSI
  • Rej: DB
Odp: 2.0 FSI - błąd P2096
« Odpowiedź #1 dnia: 09 - Lipca - 2020 - 23:14:36 »
Witam. Czy udało się coś zrobić z tym problemem. Mam motor 1.6FSI zaświeciła się kontrolka check engine. Za pierwszym razem błąd skasowałem, ale ponownie dziś się zaświecił. Pamiętam, iż były to komunikaty odnośnie sondy. Proszę o porady zanim wymienie pół silnika. Samochód ma 88 tyś przebiegu, Niedawno kupiłem zatem przeszłość mi nieznana

Offline Pawelek913

• Silnik: 2.0 FSI
  • Kod: BVY
  • Rej: SD
Odp: 2.0 FSI - błąd P2096
« Odpowiedź #2 dnia: 07 - Listopada - 2020 - 10:03:05 »
Niestety nie widziałem odpowiedzi wcześniej, ale odpowiem dla potomnych:
U mnie przyczyną były uszczelniacze wtrysków

Tagi wątku: