Autor Wątek: Diagnostyka: sprawdzenie działania czujnika położenia sprzęgła  (Przeczytany 4467 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mj9111

• :: TrendLine
  • VW: T5
  • Silnik: 2.0 TDI-CR
  • Napęd: FWD
  • Rej: WWA
Diagnostyka: sprawdzenie działania czujnika położenia sprzęgła
« dnia: 23 - Stycznia - 2021 - 21:25:33 »
Witam, przeszukałem trochę forum jednak mam pytanie złożone które wymaga krótkiej odpowiedzi.
Potrzebuję w t5 fl dostać się do bloków pomiarowych, dokładnie to muszę sprawdzić działanie czujnika polozenia pedalu sprzegla.
Pytanie to: jaki kabel, jaki program, który to blok? Potrzebne mi tylko to jedno sprawdzenie wiec jasna sprawa, że koszt jak najniższy:)

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: GD
Odp: T5 FL - Najprostsza droga do bloków pomiarowych
« Odpowiedź #1 dnia: 24 - Stycznia - 2021 - 06:11:19 »
muszę sprawdzić działanie czujnika polozenia pedalu sprzegla.
Wystarczy do tego zwykły miernik (multimetr).Koszt w okolicy 14 zł.

Dodano:  24 - Stycznia - 2021  -  06:46:15

Jeśli inwestycja w miernik jest zbyt sporym wyzwaniem finansowym można sprawdzić zrobioną własnoręcznie próbówką w postaci żaróweczki ( max 2W) i kawałka kabelka. Żarówkę z zapasowego zestawu lub wyjąć do sprawdzenia z auta (pozycyjne przednie,podświetlenie tablicy rejestracyjnej,lampka kabinowa itp.).

Offline Mj9111

• :: TrendLine
  • VW: T5
  • Silnik: 2.0 TDI-CR
  • Rej: WWA
« Odpowiedź #2 dnia: 24 - Stycznia - 2021 - 07:57:39 »
Dziękuję za szybką odpowiedź. Problem tkwi w tym że to nie ten czujnik. W tym przypadku, znajduje się on w komorze silnika pod akumulatorem i jest to czujnik Halla na pompie sprzegla. Dlatego uznałem że łatwiej będzie sprawdzic go komputerem.

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: GD
« Odpowiedź #3 dnia: 24 - Stycznia - 2021 - 09:53:06 »
Ułańska fantazja konstruktorów nie zna granic. W wypadku sprzęgła naturalnie  można rozbudować też do granic absurdu taki drobiazg. Nie zmienia to faktu że 99% czujników montowanych w aucie da się sprawdzić zwykłym miernikiem (multimetrem). Jak ma być to tylko jednorazowe sprawdzenie szedłbym w tym kierunku.
Jakie objawy/ niedomagania auta spowodowane są chęcią sprawdzenia czujnika? Pytam z czystej ciekawości które dla innych mogą być też przydatne/podpowiedzią jak zaobserwują podobne w swoich furach. 

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
« Odpowiedź #4 dnia: 24 - Stycznia - 2021 - 18:11:30 »
Potrzebuję w t5 fl dostać się do bloków pomiarowych, dokładnie to muszę sprawdzić działanie czujnika polozenia pedalu sprzegla.
Pytanie to: jaki kabel, jaki program, który to blok? Potrzebne mi tylko to jedno sprawdzenie wiec jasna sprawa, że koszt jak najniższy:)

Proszę aby trzymać się zasady: jeden temat, jedno zagadnienie. Aby kontynuować diagnozę problemu ze sprzęgłem, proszę założyć nowy temat w dziale odpowiadającemu modelowi którego dotyczy usterka. Dziękuję.

Tagi wątku: