Autor Wątek: Wymiana starej papy na nową - garaż wolno stojący  (Przeczytany 14349 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Wersja: Sport&Style
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
Wymiana starej papy na nową - garaż wolno stojący
« dnia: 28 - Marzec - 2015 - 13:26:03 »
Witam.
Problem dotyczy garażu na którym mam położoną papę która na tym dachu leży od około 20 lat.
Późną jesienią zauważyłem że po stalowym legarze który jest od środka pod sufitem kapie woda. Po wzrokowym sprawdzeniu stanu papy, wytypowałem miejsce prze które może się dostawać woda do garażu. Niestety mimo zastosowania zewnętrznego silikonu uszczelnienie przecieku nic nie dało.
Nastała wiosna i czas na przeprowadzenie gruntownej naprawy uszkodzonej papy. Na większości dachu pokrycie papowe wygląda jeszcze bardzo dobrze a tylko w podejrzanym miejscu jest trochę popękane (co widać na zamieszczonych fotkach).

Chciałbym wykonać naprawę tego dachu samodzielnie i szukam pomocy  jak najlepiej by to wykonać. Jakieś 8 lat temu wymieniałem na daszku "lauby" starą zniszczona papę na papę samo wulkanizującą się. Z której do dzisiaj jestem zadowolony.

Wymiary dachu garażu to: 7,40 x 4,10 = 30,34 m²

Mam parę pytań:

1. Czy zrywać całą papę z dachu garażu ?
2. Jakich narzędzi najlepiej użyć do zrywania  starej papy ?
3. Czym wypełnić i uszczelnić szczeliny w betonowym dachu ? (jeżeli takie odkryję)
4. Czy papa samo wulkanizująca się to najlepsze i tanie rozwiązanie ?
5. Jakiej papy użyć i ile jej kupić ?

Nie znam się na tym prawie wcale,  więc z góry dzięki za udzieloną pomoc :)

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • VW: Sharan I 2FL
  • Kod: BRT
  • Napęd: FWD
  • Rej: BKL
Odp: Wymiana starej papy na nową - garaż wolno stojący
« Odpowiedź #1 dnia: 28 - Marzec - 2015 - 21:25:38 »
Moje doświadczenie z czasu jak prowadziłem swoją firmę budowlaną mówi żebyś wyciął nożem do cięcia papy( taki tapeciak z mocnym ostrzem) ten arkusz który masz uszkodzony. Jeśli beton pod spodem jest nieszczelny to podgrzewasz go palnikiem żeby miał jak najmniej wilgoci w sobie, smarujesz go lepikiem i podgrzewasz go palnikiem żeby się dokładnie rozpuścił i połączył w całość.Układacz na lepik nową warstwę papy i smarujesz to na złączach. Podgrzewasz aż smoła dokładnie rozleje się . Wtedy będziesz miał dokładnie szczelne połączenie. Papa termozgrzewalna jest do szybkiej roboty ale jak masz mało doświadczenia to może wyjść zonk. Jeśli masz dach płaski to lepiej dobrze zabezpieczyć go lepikiem. Jeśli reszta pokrycia jest cała i szczelna to nie musisz jej wymieniać.

Poprawiało się po innych trochę tego. Jak będziesz potrzebował jakieś info to dzwoń a podpowiem co i jak a  "Będzie Pan Zadowolony."

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #2 dnia: 29 - Marzec - 2015 - 10:52:44 »
@Andrew7800, wszystko super tylko nie mam żadnego palnika do podgrzania tego dachu i smoły  :neutral:
Chyba zostanie mi jednak zaprosić jakiegoś fachowca z narzędziami i zapłacić za jego robotę ::)

Offline Grażyny

• :: TrendLine
  • VW: Sharan I
  • Silnik: 1.9 TDI
  • Kod: AFN
  • Moc: 110 KM
  • Rej: BI
« Odpowiedź #3 dnia: 29 - Marzec - 2015 - 14:46:54 »
Nie Masz żadnej butli z gazem może być turystyczna lub od kuchenki ?? , do tego kupisz palnik za grosze za jakieś 20 zł  tylko jak byś kupywał to kupuj z dłuższym wężem nie będziesz musiał przestawić butli często ,i rolkę papy termozgrzewalnej cena około 70zł za parę metrów ok 5 do 7 zależnie od gróbości papy .Zostanie CI gratis palnik z wężem i parę groszy zakładając że brałbyś fachmana oni liczą albo od metra albo od dziury plus dojazd

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • VW: Sharan I 2FL
  • Kod: BRT
  • Rej: BKL
« Odpowiedź #4 dnia: 29 - Marzec - 2015 - 18:28:14 »
Kolega @Wesol przedstawił najtańszy sposób. :thumbup:
Kolega @Grażyny przedstawił bardziej profesjonalny sposób na samodzielną naprawę. Co do palnika to musi być normalny duży bo małym to się napracujesz i słabe efekty będą. Pogadaj z jakąś ekipą budowlaną to użyczą Tobie palnika i szybko ogarniesz temat. :D

Offline Grażyny

• :: TrendLine
  • VW: Sharan I
  • Silnik: 1.9 TDI
  • Kod: AFN
  • Moc: 110 KM
  • Rej: BI
« Odpowiedź #5 dnia: 29 - Marzec - 2015 - 20:08:47 »
Pracowałem takim palnikiem jest OK.
A nawet za dobry możesz jeden palnik odkręcić i też będzie cacy.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #6 dnia: 02 - Styczeń - 2016 - 12:19:33 »
Dziękuję za zainteresowanie.
Sprawa została załatwiona w czerwcu, przez dwóch panów którzy się na tym znali i dysponowali odpowiednimi narzędziami.
Miejsca wybrzuszone zostały rozcięte i zgrzane na gorąco, potem położono nową papę na cały dach. Papa była podgrzewana na stykach więc to chyba papa termozgrzewalna (smoły i lepiku nie było). Od tego zabiegu minęło już ponad pół roku i na razie  nic nie cieknie.

Za materiał z fakturą zapłaciłem:
- 30 m2 papy Mida Top PV250 S - 457 zł
- 2 szt. uszczelniacza dekarskiego tytan - 33 zł

Razem z robocizną wyszło 700 zł. a ja jestem zadowolony :)

Tagi wątku: palnik papa