Autor Wątek: REGENERACJA TURBIN - dobrego warsztatu szukam ?  (Przeczytany 9209 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline przemo

• Clubowicz
  • VW: Passat B5
  • Silnik: 2.8 V6 30V
  • Kod: AQD
  • Moc: 193 KM
  • Skrzynia: MT-5
  • Napęd: 4x4
  • Rej: LRY
REGENERACJA TURBIN - dobrego warsztatu szukam ?
« dnia: 11 - Sierpnia - 2016 - 22:29:40 »
Cytuj (zaznaczone)
TEMAT TYLKO NA SPRAWDZONE WARSZTATY - jedno-postowym spamerom - DZIĘKUJEMY !

Witam.
Jako, że znów zaczął mi się pojawiać olej w wężach od IC (w nie małych ilościach), dosyć pilnie poszukuję dobrego zakładu, który zregeneruje moją turbinę. 

Jeśli macie kogoś godnego polecenia to proszę o namiary ;)

Offline Scrappy

• clubmen
  • Silnik: 3.0 TDI
  • Moc: 265 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: DS
Odp: REGENERACJA TURBIN - dobrego warsztatu szukam ?
« Odpowiedź #1 dnia: 11 - Sierpnia - 2016 - 22:44:42 »
Byłem, swojej nie regenerowałem ale podobno godni polecenia.
http://turbosprezarki.comKtoś tam znajomy kiedyś robił ale co z nią później to nie wiem.

Offline przemo

• Clubowicz
  • VW: Passat B5
  • Silnik: 2.8 V6 30V
  • Kod: AQD
  • Moc: 193 KM
  • Skrzynia: MT-5
  • Rej: LRY
Odp: Regeneracja turbin - dobrego warsztatu szukam ?
« Odpowiedź #2 dnia: 11 - Sierpnia - 2016 - 22:49:01 »
@Scrappy , chodziło mi o takie zakłady, gdzie ktoś z Was naprawiał/regenerował turbo i sam sprawdził zakład :curve:

A ewentualnie olej w IC może się pojawiać jeszcze z jakiejś innej przyczyny niż walnięte turbo ?

Offline Stefano

• clubmen
  • VW: Sharan I 1FL
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Moc: 115 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Rej: RST
« Odpowiedź #3 dnia: 11 - Sierpnia - 2016 - 23:16:38 »
Sprawdzony człowiek od turbin:
Robert z Mieleca
tel. 502598748
Koszt regeneracji około 600 zł.

Może puszcza ci odma z pokrywy zaworów i wali olejem, można zamiast tego kawałka węża, dołożyć tam separator oleju, np. z Lublinka.
SERWIS-NAPRAWA: dogrzewacze i ogrzewania postojowe, Webasto i Eberspacher.
Potrzebujesz pomocy - zadzwoń!

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Rej: OK
« Odpowiedź #4 dnia: 14 - Sierpnia - 2016 - 11:34:01 »
@Scrappy , firmę którą podałeś, odradzali mi mechanicy z mojej miejscowości.
Nie powiem dlaczego bo to nie moje doświadczenia ale ja robiłem w tej co opisuję poniżej ;)

Regenerowałem moją turbinę z Audi 100 2.2 turbo, w miejscowości Borowa niedaleko Wrocławia.
Po regeneracji przejechałem na niej około 70-80 tyś. km i chodziła jak zegarek. Auto zostało sprzedane kumplowi który też nie miał z nią żadnych problemów do czasu zakończenia życia auta na drzewie...no cóż takie życie ::)

Bylem u nich kiedyś z turbiną z Opla Zafiry 2.0 DTI, zakwalifikowaną przez holenderskiego spec-mechanika z serwisu w NL do kasacji, bo auto nie miało mocy i według mechanika turbo nie pompowało i było "kaput".

Jakie było moje zdziwienie kiedy po przyjeździe do tej firmy (prawdopodobnie) szef firmy, pooglądał turbinę i sprawdził ją po swojemu, po czym zapytał czy chcę iść na kawę i stracić 800 zł, czy może wolę nie pić kawy i zachować te 8-stówek. Oczywiście chciałem zachować kasę i spytałem w czym rzecz: pan podpowiedział że turbina jest w eleganckim stanie i nie ma potrzeby jej regenerować a jak mechanik miałby pojecie o Oplach to wiedziałby dlaczego turbo nie pompowało a auto nie miało mocy. Okazało się że winnym braku mocy był kolektor i wydmuchana uszczelka na ostatnim wylocie (podobno to znana wszystkim oplowcom przyczyna braku mocy w Oplach 2.0 DTI).

Doradził "planowanie" kolektora i zakup nowej uszczelki, po czym złożenie wszystkiego do kupy z nieregenerowana turbiną. Zrobiłem jak mi radził i całkowity koszt przywrócenia mocy w Oplu Zafirze 2.0 DTI, wyniósł niecałe 200 zł (uszczelka + planowanie kolektora).

Dlaczego o tym piszę, ano dlatego że przed chwilą dzwoniłem do tego zakładu i cena za regenerację turbiny z Sharana 1.9 TDI (1Z) wynosi 600 zł z 1-roczną gwarancją bez limitu kilometrów. Jeżeli ktoś chce fakturę to 600 zł + Vat.

Małe Info:
Każdy może zapakować swoją turbinę i wysłać ją do tego warsztatu na sprawdzenie, jeżeli turbo będzie się kwalifikowało do naprawy, to warsztat zregeneruje turbinę a jeżeli będzie dobra, to odeślą ją na koszt właściciela nie ruszaną ale sprawdzoną.

BARPOL
ul. Lipowa
55-093 Borowa
Woj. Dolnośląskie
tel: 509 183 530
tel: 71 315 72 44
Link do strony: http://regeneracja-turbo.pl
Google Street view: google.com/maps

Z czystym sumieniem, polecam tą firmę  :vwclubpolska:

Offline Stefano

• clubmen
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Moc: 115 KM
  • Rej: RST
« Odpowiedź #5 dnia: 15 - Sierpnia - 2016 - 02:16:22 »
Ja mam przejechane na turbinie zrobionej przez Roberta za 600 zeta, którego telefon wcześniej podałem, już  ponad 100 tyś i nie narzekam.
Mam kolegę w Stalowej Woli, co ma naprawdę duży specjalistyczny zakład remontu silników i twierdzi, ze od 12 lat daje turbiny do tego właśnie Roberta z Mielca i jak dotąd nie ma na nich reklamacji. Sadzę, ze nie pozwolił by sobie na jakies dziadostwo, by nie spaprać sobie dobrej wyrobionej latami marki. Kierowca zawozi mu po kilka lub kilkanaście turbin do roboty tygodniowo, to chyba wystarczy za rekomendację.

Mogę powiedzieć na swoim przykładzie, jak i kolegów którym dawałem namiary, że nikt na niego nie narzeka i turbinki "gwizdają".
Byłem u niego, widziałem zakład od podszewki, nic nie ukrywa na czym robi, ma wspaniałe oprzyrządowanie i bardzo precyzyjne wyważarki, a że gość zna się na swojej robocie, jest uczciwy i robi to za niewielkie pieniądze, to dlatego go polecam.
SERWIS-NAPRAWA: dogrzewacze i ogrzewania postojowe, Webasto i Eberspacher.
Potrzebujesz pomocy - zadzwoń!

Offline raventes

• clubmen
  • Silnik: 1.9 TDI
  • Kod: ASZ
  • Rej: WOS
« Odpowiedź #6 dnia: 07 - Sierpnia - 2017 - 07:18:54 »
MasterTurbo
ul. Orla 12a
43-210 Kobiór
tel. 885192943
http://www.masterturbo.eu//link przestał działać//

Osobiście nie regenerowałem swojej, ale znam osobę która wiele razy korzystała z ich usług i nigdy nie było żadnych problemów.

Offline damian2500

• :: TrendLine
  • VW: Touran II
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Moc: 140 KM
  • Rej: DOA
Odp: REGENERACJA TURBIN - dobrego warsztatu szukam ?
« Odpowiedź #7 dnia: 13 - Listopada - 2019 - 11:00:37 »
Witam.
Ja polecam firmę Turbo-Tec z Jaworzna.
Drogo aczkolwiek dobrze.
W Passacie B5 FL 1.9 TDI po regeneracji zrobione 150 tyś. km i bez problemów.

Tagi wątku: