Autor Wątek: 1.4 TSI [CXSA] - zwiększone zużycie oleju - średnio 1L na 1000 km  (Przeczytany 32503 razy)

Online doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: FWD
  • Rej: GD
Odp: 1.4 TSI [CXSA] - zwiększone zużycie oleju - średnio 1L na 1000 km
« Odpowiedź #75 dnia: 18 - Listopada - 2023 - 13:36:57 »
Przy tej ilości oleju nic jeszcze zgłaszał nie będzie, to jakieś 0,1L na zbiornik benzyny, w pewnym Audi A4 1.8 TSI żłopał 15 litrów pomiędzy wymianami i jeździł nie zgłaszając błędów :P

Offline tomnaj84

• Clubowicz
  • VW: Tiguan I FL
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CFGC
  • Moc: 177 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: FK
« Odpowiedź #76 dnia: 18 - Listopada - 2023 - 13:39:49 »
Powinni zrobić zbiornik na olej, coś na wzór adblu, i by był spokój. 🫢

Gesendet von meinem SM-S908B mit Tapatalk

VW Tiguan I FL 2.0 TDI 177 KM
Audi RS6 plus Avant quattro 4.0 605 KM
VW Golf V Variant 1.9 TDI 105 KM

Offline piterrrxd

• :: TrendLine
  • Marka: Seat
  • Model: Leon
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Kod: CXSA
  • Moc: 122 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: CH
« Odpowiedź #77 dnia: 31 - Grudnia - 2023 - 17:44:07 »
Posiadam ten silnik w Leonie rocznik 2014. Auto zakupiliśmy w czerwcu tego roku z przebiegiem 160tyś km. Na początku zaznaczę, że silnik pracuje wzorowo. Po zakupie sprawdzałem poziom oleju i było ok. Po przejechaniu ~2200km odezwał się czujnik poziomu oleju. Dolałem trochę 5w30 Castrola i tydzień później wykonałem wymianę filtrów oraz całego oleju (również castrol 5w30). Po następnych ok 2000-2200km znowu zakrzyczała kontrolka oleju - na bagnecie prawie dolna kreska. Dolałem ponownie ok 1 litra i zacząłem szukać w internecie informacji o tym problemie (przed zakupem opinie potwierdzały, że E211 są pozbawione tej wady). Trafiłem na informacje, że silniki z kodem CXSA mogą mieć wadliwe tłoki. Po tym olej sprawdzałem już co 500km i ubytek się utrzymywał. Obgadałem temat ze znajomym mechanikiem i umówiłem się na wiosnę na zmianę rozrządu, wymianę tłoków, czyszczenie itd. W międzyczasie ubytek utrzymywał się na tym samym poziomie. Postanowiłem dolać tańszego oleju - Orlen 5w30 V-Expert. Wlałem standardowo 1 litr, żeby był pełny wskaźnik na bagnecie. No i stała się dziwna rzecz - silnik przestał brać olej. Obecnie od dolewki mam przejechane 2000km (trasy po autostradzie w dużą prędkością) i na bagnecie nic nie ubyło. Zastanawiam się co się stało - może odblokował się pierścień w którymś z tłoków? Przed zakupem od pierwszego właściciela auto stało ok 3-4 miesiące nieużywane, wcześniej zapewne robiło przebiegi głównie w mieście, może to spowodowało nagromadzenie dużej ilości nagaru. Jak wspomniałem silnik pracował i pracuje wzorowo. Brak oznak typu niebieski dym, kopcenie, nierówna praca czy podwyższone ciśnienie w misie (co mogłoby oznaczać odmę). Mimo wszystko myślę, że i tak zlecę mechanikowi rozebranie silnika (przynajmniej głowicy), jako że rozrząd i tak trzeba wymienić.

Offline Jonas

• VW: Golf VII
  • Rej: LSW
« Odpowiedź #78 dnia: 01 - Stycznia - 2024 - 20:23:14 »
No to stał się cud. Gdyby stanął pierścień, pewnie zauważyłbyś jakieś inne objawy poza zwiększonym poborem oleju. Dziwna sprawa. Raportuj co dalej. Swoją drogą, jeżeli chodzi o ten silnik, spalanie oleju to częsta przypadłość. Wystarczy poczytać o tym na zagranicznych forach. Wychodzi na to że ten typ tak ma

Offline piterrrxd

« Odpowiedź #79 dnia: 02 - Stycznia - 2024 - 09:20:05 »
Dzisiaj po dokładnym sprawdzeniu po ostatniej trasie - ubytek 2mm na bagnecie po w sumie 2200km. Nie wiem czy np nieszczelne turbo powodowałoby aż taki ubytek jak wcześniej. Z kolei gdyby przepuszczał na uszczelniaczach zaworowych, to chyba powinna być chmurka dymu przy ruszaniu. Myślałem o płukance, ale nie wiem czy jest sens skoro i tak będzie rozbierany przy okazji wymiany rozrządu.
Lekko rozmazana naklejka z osłony rozrządu wskazuje numer CXS060796.

Offline Robert

• Rej: KSU
« Odpowiedź #80 dnia: 02 - Stycznia - 2024 - 16:44:16 »
No i stała się dziwna rzecz - silnik przestał brać olej.

znajomy też ma Leona z tym silnikiem z 2013r - jak jeździł na Castrolu 5w-30 silnik brał olej więc postanowił zalać Shell Helix Ultra 5w-40 i do tego dodał Ceratec Liqui Moly. Po przejechaniu prawie 5tyś znikomy ubytek...

Offline Marcino

• :: HighLine
  • VW: Arteon
  • Wersja: Elegance
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: CUPB
  • Moc: 190 KM
  • Rej: GTC
« Odpowiedź #81 dnia: 04 - Stycznia - 2024 - 09:10:05 »
Nie wiem czy np nieszczelne turbo powodowałoby aż taki ubytek jak wcześniej.
Pewnie ze turbo moze być przyczyną. Moj były pezot 2.0 benzynka brał na potęge u mojego kumpla 1l/1000 a żadnego niebieskiego nie było. Chyba wszytko przepalał.
2019 - 2024 - Tiguan II 2.0 TDI 150 KM 18r. skradziony
2006 - Galant 2.5 V6 + LPG Stag 97r.
Inne - Peugeot 307SW, Mitsubishi Carisma 1.8 GDI, Fiat 126p 78r. :)

Offline piterrrxd

« Odpowiedź #82 dnia: 05 - Marca - 2024 - 22:39:34 »
Mała aktualizacja w temacie. Auto było na diagnozie u znajomego mechanika. Prawdopodobnie przyczyną niewielkiego ubytku oleju jest turbina, które wykazuje już luz (możliwe że to efekt serwisów longlife przez poprzedniego właściciela). Świece czyste, według niego to nie jest problem z paleniem oleju i wadliwymi tłokami/pierścieniami, tak więc silnik nie będzie rozbierany.

Naprawa skończy się na regeneracji turbo + wymiana rozrządu dla świętego spokoju. Dla mnie to dobra informacja patrząc na różnicę kosztów względem remontu całego silnika.

Offline Kojocik

• :: StartLine
  • VW: Golf VII
  • Moc: ?? KM
  • Rej: SK
« Odpowiedź #83 dnia: 12 - Czerwca - 2024 - 11:56:49 »
Wada olejowa w tych silnikach pojawia się w przedziale 120-180 tyś. km, czasami pobór to pół litra na 1000 km , nie rzadko 2 litry , a i miałem nawet pacjenta co przepalił 2.5 litra na 600 km nie puszczając przy tym nawet dymka  :D Często wypalają się zawory od nadmiernego poboru, silnik kuleje i jazda staje się uciążliwa, a zwlekanie i jazda takim samochodem niszczy także katalizator. Zauważyłem także, że samochodu kupione w polskim salonie praktycznie nie mają problemów z poborem, natomiast prawie wszystkie co robiłem to były sprowadzone w przeszłości z krajów zachodnich, gdzie doprowadzili je do ruiny interwałami olejowymi co 30.000 km.
Jeśli Panowie borykacie się z problemem poboru oleju w CXSA, CMBA lub CJZA, to zapraszam do kontaktu.

Offline piterrrxd

« Odpowiedź #84 dnia: 30 - Sierpnia - 2024 - 13:03:16 »
@Kojocik nie da się tu wysłać wiadomości prywatnej. Odezwij się do mnie na maila - piterrrxd@gmail.com

Da się, wystarczy mieć co najmniej 5 postów - to forum nie jest przychylne spamerom i dba aby nie zakłócali nikomu spokoju.

Tagi wątku: