Autor Wątek: Błąd EGR po chipie  (Przeczytany 468 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline roboo048

• :: StartLine
  • VW: Passat B6
  • Silnik: 1.9 TDI PD
  • Kod: BKC
  • Napęd: FWD
Błąd EGR po chipie
« dnia: 26 - Kwietnia - 2018 - 19:21:53 »
Witam wszystkich serdecznie,

Mam Passata B6 1.9 TDI 105 KM, chipowalem go zmieniając mapę, podczas chipu gość mi usunął całkowicie egr i on nie działa, ale pytanie brzmi, czy podczas tego chipu powinien go zaslepic ?
Bo jeździłem tak z pół roku bez zaslepienia i zauważyłem jakby troszkę mi się zrobił słabszy przy wyższych obrotach, a wcześniej chodził dobrze, wchodząc na vagu w grupę 003 i sprawdzaniu pola 2i3 masa powietrza rzeczywista to około 250 mg, a rzeczywista jaka mu podaje to 450 mg i cały czas nawet podczas jazdy tą 3 pozycja jest ciągle wyższa, sprawdzałem przepływomierz i jest sprawny na pewno, dlatego nie wiem czy może przez to że EGR nie jest zaślepiony, to jest taka różnica w tym powietrzu i jest trochę słabszy ?

Offline K9Darek

• :: ComfortLine
  • Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
Odp: Błąd EGR po chipie
« Odpowiedź #1 dnia: 19 - Maja - 2018 - 17:12:29 »
EGR się zaślepia/usuwa przed wirusem bo inaczej to nie ma sensu. Jeśli mapa jest ustawiona "bez EGR" to jego późniejsze wstawienie/odślepienie niweluje optymalizację. Chaotyczna chronologia zdarzeń wprowadza niejasność do tego, co faktycznie  i kiedy zostało zrobione i co się stało.

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • VW: Sharan I 2FL
  • Model: Minivan
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BRT
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: BKL
Odp: Błąd EGR po chipie
« Odpowiedź #2 dnia: 19 - Maja - 2018 - 18:38:29 »
Przepływomierz powinien zostać zaślepiony ponieważ jak będzie nieszczelność w zaworze EGR to będzie tez różnica w mocy. Co do bloków pomiarowych o których wspominasz to pokazują ze przepływomierz źle pracuje. Jak zrobisz logi dynamiczne to wyjdzie cała prawda. Dobrze piszesz że przepływomierz pracuje ale jego praca jest zła bo zaniża i tez będzie auto słabiej się zbierało. Akurat znajomy od pewnego czasu miał podobnie pracujący przepływomierz i auto było mułowate. Dziś dał się przekonać na wymianę na sprawny przepływomierz z demobilu i wielkie wow. Auto ożyło i zbiera się dużo lepiej. Jak by sporo koników przybyło. ;)

Tagi wątku: