Autor Wątek: SKRZYNIA BIEGÓW - szum z okolicy skrzyni biegów  (Przeczytany 4723 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rabe75

• :: StartLine
  • VW: Golf VII
  • Wersja: Highline
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Napęd: FWD
  • Rej: WZ
SKRZYNIA BIEGÓW - szum z okolicy skrzyni biegów
« dnia: 05 - Marca - 2020 - 18:57:48 »
Cześć,
w moim Golfie zauważyłem, że podczas skręcania w lewo ( na rondzie ale rownież w mniej skręconej kierownicy) słychać taki dzwięk jakby koło tarło o nadkole. W momencie gdy wysprzęglę bieg lub dam na luz szum ten znika. Byłem z tym tematem w ASO w WAW i powiedzieli, że ten typ tak ma, że głośno pracuje mu skrzynia biegów....ponoć Golfy z przebiegiem dużo mniejszym niż mój też wydają takie dzwięki i tak poprostu jest....
Co Wy na to?

Dodano:  06 - Marca - 2020  -  20:43:53
Dziwne, niby tyle tu osób na tym forum jest ale żadnej odpowiedzi nie dostałem.....

Zatem sam odpowiem na to pytanie, bo udałem się do innego mechanika, nie ASO, ale speca od VW, którego diagnoza brzmi: wymiana zębatek łożysk w skrzyni biegów- ponoć ten typ tak wcale nie ma tylko trzeba je wymienić bo były wadliwe i w zasadzie podlegają gwarancji gdyby nie fakt,że takowa już mi mineła. Z drugiej strony- dziwne że mam taką usterkę po niecałych 70.000 km....

koszt po za ASO części z wymianą 1900 PLN

Może komuś się przyda....

Podziękował: kwlipki

Offline jurekszygula

• :: TrendLine
  • Wersja: Comfortline
  • Silnik: 1.6 TDI
  • Kod: CLHA
  • Moc: 105 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: SPI
Odp: SKRZYNIA BIEGÓW - szum z okolicy skrzyni biegów
« Odpowiedź #1 dnia: 24 - Kwietnia - 2020 - 19:50:17 »
Witam. Na pewno komuś się przyda, ponieważ ASO nie zaleca wymiany oleju w skrzyniach manualnych i DSG 7 - DQ 200, właśnie po to, żeby przyjechać tak jak Ty, po 70 tys. km na wymianę skrzyni. Niestety, niezależni, dobrzy mechanicy, zalecają wymianę oleju co 60 tys. km. W ASO są tylko wymieniacze, na których pracuje klient. Przykra sprawa.                                                                                                                 
 Na pocieszenie: W mojej DSG 7 padła mechatronika po 100 tys. km. ASO nie przewiduje wymiany płynu hydraulicznego w mechatronice - niezależne serwisy zalecają co 60 tys. km. Miałem tyle szczęścia, że dzięki serwisowaniu w ASO (auto było po gwarancji - 6 letnie)  pokryli koszt mechatroniki (około 7 tys. zł) i 80% robocizny. Zapłaciłem około 1000 zł. Bałem się postępować wbrew ASO i to był mój błąd. Trzeba takie sprawy nagłaśniać i pilnować wymian oleju i płynów w skrzyniach - wbrew ASO. Pozdrawiam.

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GD
« Odpowiedź #2 dnia: 25 - Kwietnia - 2020 - 13:13:22 »
@Rabe75  była seria wadliwych łożysk w skrzyniach manualnych VW z tych lat i żadna przyspieszona wymiana oleju im nie pomoże.

Offline Marcin U

« Odpowiedź #3 dnia: 12 - Lipca - 2020 - 16:06:03 »
Cześć, mam dokładnie ten sam problem, o którym pisałeś. Odwiedziłem ASO w Gdańsku i usłyszałem dokładnie tę samą odpowiedź "ten typ tak ma". Dokładniej, to ten typ z 5 biegową skrzynią biegów. Najdziwniejsze jest to, że mechanik przejechał się ze mną i przyznał mi rację. Następnego dnia po weryfikacji usterki zmienił zdanie stwierdzając, że to normalne zachowanie tego modelu z tą skrzynią biegów.

Czy polecacie jakiegoś mechanika z Gdańska i okolic specjalizującego się w VW?

Na innym forum czytałem, że może to być również zużyta poduszka pod skrzynią biegów.

Offline kwlipki

« Odpowiedź #4 dnia: 03 - Czerwca - 2021 - 20:00:12 »
W moim nowym zakupie VW Golf VII 1.6 TDI z przebiegiem 246 tyś. km,  jest identycznie występujący problem.
Czyli rad nie rad - skrzynia do regeneracji bez dwóch zdań.
Co mogę jeszcze powiedzieć: to w moim przypadku jak skrzynia jest zimna to tego za bardzo nie słychać ponieważ jak robiłem jazdę testową nie słyszałem tej skrzyni podczas jazdy było cicho dopiero jak jechałem w dalszą trasę przykuło to moją uwagę, oprócz tego sprzęgło przy ruszaniu wydaje tak zwane jęki nie zawsze ale też tak bywa, mam spory problem bo sprzedający mówił że wszystko jest okey z autem nie posiada wad ukrytych co nie jest prawdą a zakupiłem już do autka nowe buty, opłaciłem urząd skarbowy i nie uśmiecha mi się teraz oddawać auta tak doposażonego w nowe obuwie, może kogoś polecicie co by ogarnoł tema skrzyni z Wawki bez drogiego serwisu

Offline Mark27

• Silnik: 1.4 TSI
« Odpowiedź #5 dnia: 01 - Lipca - 2021 - 07:06:39 »
wymiana zębatek łożysk w skrzyni biegów
@Rabe75, odgrzebuję stary temat bo spotkała mnie ta sama przygoda. Czy faktycznie wymiana tych zębatek pomogła? Jeśli tak, napisz proszę o jakie łożyska konkretnie chodziło?

Offline Marcino

• :: HighLine
  • VW: Arteon
  • Wersja: Elegance
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: CUPB
  • Moc: 190 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GTC
« Odpowiedź #6 dnia: 02 - Lipca - 2021 - 15:49:40 »
@Rabe75 Czy faktycznie wymiana tych zębatek pomogła? Jeśli tak, napisz proszę o jakie łożyska konkretnie chodziło?
Jak juz to wymiana łożysk, w skrzyni nie ma "zebatek" sa koła zębate i nie sadze ze się zuzyły przy takim przebiegu a cena ich jest spora. Jak cos to najczesciej wymainia sie łożyska - jesli była taka wadliwa partia. Aha pod kołami zębatymi tez są łozyska.
2019 - 2024 - Tiguan II 2.0 TDI 150 KM 18r. skradziony
2006 - Galant 2.5 V6 + LPG Stag 97r.
Inne - Peugeot 307SW, Mitsubishi Carisma 1.8 GDI, Fiat 126p 78r. :)

Tagi wątku: