Autor Wątek: Amortyzator -zamiennik  (Przeczytany 2142 razy)

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: GD
Amortyzator -zamiennik
« dnia: 27 - Styczeń - 2018 - 23:38:01 »
Poszukuję zamiennika amortyzatora Monroe R1064 . Producent jest mało istotny (może być totalna chińszczyzna ).Może różnić się też nieznacznie długością 2-3 cm są akceptowalne jak najbardziej .Najważniejszą sprawą jest cena z racji na ilość jaką potrzebuję około 10 sztuk 

Dodano:  31 - Styczeń - 2018  -  20:03:25
Nie sądziłem że znalezienie zamiennika typowego amortyzatora graniczy z cudem .Niby żyjemy w dobie komputeryzacji a znalezienie wymiarów tak banalnej części jest wręcz niewykonalne .O ile znalezienie pod względem na sposób mocowania nie stwarza większych problemów to inne parametry typu całkowita długość po rozciągnięciu czy ściśnięciu nie wspominając o średnicy to co najmniej wiedza tajemna .A o parametrach tłumienia to można sobie pomarzyć .
Może większości wydawać się to dziwne po co kombinuję jak koń pod górę szukając zamiennika skoro można kupić orginał .Już spieszą zaspokoić ciekawość .Amortyzatory te konstruktor zastosował w pralce przemysłowej w ilości 8 sztuk (w jednej maszynie ).Dlaczego aż tyle ? widocznie coś mu nie wyszło w obliczeniach i dokładał stopniowo coraz więcej aż uzyskał pożądaną wartość tłumienia jak i żywotność .Zakupienie orginalnych części zamiennych do pralki jest jak najbardziej wykonalne .Można zamówić koszt jednego amortyzatora to niecałe 400 euro .Ten sam amortyzator(o tym samym numerze /symbolu/firmy) zakupiony w sklepie motoryzacyjnym to koszt około 120zł /szt.
Jedne jak i drugie przeżyją max rok w maszynie .Pierwsze oznaki pocenia/przecieku niepoprawnego działania następują po około 6 miesiącach.Wystarczy ilość amortyzatorów które trzeba wymienić w roku pomnożyć przez ilość 6 maszyn które serwisuję a wszystko raczej stanie się jasne dlaczego kombinuję z zamiennikiem (jak najtańszym z możliwych ).
Może ktoś dysponuje katalogiem z wymiarami amortyzatorów (długości ,średnice ) lub ma jakiś pomysł jak ugryźć ten temat .
Odwiedzenie sklepu by dopasować coś od jakiegoś auta zakończyło się tym bym podał od jakiego rocznika,modelu mają być ,po wymiarach nie ma opcji by coś podebrali .   

Dodano:  31 - Styczeń - 2018  -  09:49:48
By było wiadomo o czym mowa.

Wymiary po rozciągnięciu.

Wymiar ściśniętego amorka .Zwykły olejowy .

Offline Kristobal

• :: ComfortLine
  • Moc: ?? KM
  • Rej: WG
Odp: Amortyzator -zamiennik
« Odpowiedź #1 dnia: 31 - Styczeń - 2018 - 13:58:21 »
Poszukaj Kayaba 443307 lub Japanparts MM-PIA001. Wymiarami są takie same jak Monroe R1064.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #2 dnia: 31 - Styczeń - 2018 - 20:41:27 »
Pierwszy jak najbardziej tak tylko że różnica w cenie względem Monroe niewielka .Drugi jest dłuższy 434mm po rozciągnięciu a min po ściśnięciu 291 mm (namierzyłem go na ruskich stronach najtańszy 25$/szt. plus koszt wysyłki i kupa czekania ).
Kombinuję by przysposobić taki który ma tuleje metalowo-gumowe (mogę zawsze je wyrwać ) .Mimo że więcej materiału to są tańsze tylko nadal nie wiem jak z długościami jak i średnicą .Temat tłumienia pomijam bo i tak padną jak muchy
Np.   Kayaba 344373 , 344386 , 344414 ,555054,KG 54105 ,KG 5482 , KG 6009A ,KG 6196
        Optimal A1117H, A1215H ,A1721H ,A1039H ,A2124H ,A16347H
        Kamoka 20443129 , 20441067 , 20443217 , 20441209 , 20443080 ,20441351 , 20441274 , 20441201
Może ktoś zna wymiary wyżej podanych.

Offline Kristobal

• :: ComfortLine
  • Moc: ?? KM
  • Rej: WG
« Odpowiedź #3 dnia: 01 - Luty - 2018 - 10:05:07 »
Może amortyzatory tylne od Matiza by pasowały. Wymiary (od środka otworu do środka) 397mm x 268mm.
Powinny kosztować poniżej 50zł za sztukę.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Wersja: Sport&Style
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
« Odpowiedź #4 dnia: 01 - Luty - 2018 - 10:39:19 »
@Gulasz, szukałeś potrzebnych wymiarów na stronach producenta amortyzatoròw ?

pretor@tapatalk

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #5 dnia: 01 - Luty - 2018 - 15:36:18 »
Szukałem na wszystkie sposoby .Żaden z producentów nie podaje wymiarów amortyzatorów .Szczątkowe informacje co do niektórych można wyłapać na ruskich stronach .Wszystko tajne przez poufne .Tylko po co ? Chyba tylko po to by nie kupić tańszej opcji do własnego auta.Bo może się okazać że np. takie od fiata mają taki sam wymiar i będą pasowały do jaguara
Zrobiłem inaczej wlazłem na magazyn zaprzyjaźnionego sklepu motoryzacyjnego .Bym się nie zgubił w gąszczu części zamiennych wskazano mi regały gdzie ewentualnie można szukać amortyzatorów .
Poszukiwania zacząłem od porównywania amorka jaki miałem ze sobą na wzór do wielkości kartonika.Zbliżony wymiarem otwierałem i porównywałem .
Wbrew pozorom szybciej sprawdziłem z natury typując /porównując niż czas jaki poświęciłem przed kompem w domu .
Najbardziej pasujący okazał się od opla astry G .Wprawdzie ma tuleje metalowo-gumowe które mogę zawsze wyrwać, jest tylko problem że jest to amortyzator gazowo-olejowy .No i znowu problem bo w ofercie nie ma ( PODOBNO ) do tego modelu auta amortyzatorów olejowych tylko opcja gazowo-olejowa .
Te od matiza wymiarem też byłyby ok. tylko jest to dość lekka gablota i nie mam pojęcia czy się nie powyrywają podczas pierwszego wirowania tak sporej maszyny .Można jedynie doświadczalnie bo parametrów tłumienia czy wytrzymałości to można tylko pomarzyć by gdzieś znaleźć .Dlatego bardziej bym obstawał przy tych od astry kombi G chociażby ze względu na masę jaką mają tłumić .
Pytanie czy jest tylko dostępność takich zwykłych olejowych bo gazówki nie dadzą rady i padną momentalnie .
Po około 20 min pracy maszyny nie da się dotknąć amortyzatora by się nie poparzyć .A wymieniałem już takie z których po paru miesiącach pracy potrafiła zleźć farba od przegrzania .Nie mają lekko .
Może jakaś inna opcja wymiarem podobna ale pracująca w większym (cięższym) aucie ?

Tagi wątku: