Autor Wątek: Luźne gatki...od rana do nocy  (Przeczytany 407683 razy)

Offline arekp

• :: ComfortLine
  • Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
Odp: Luźne gatki...od rana do nocy
« Odpowiedź #1300 dnia: 06 - Kwietnia - 2018 - 11:40:48 »
Nie zgodze sie z toba w tej kwesti... jesli chodzi o rozwiazania technologiczne to zawsze audi wyprzedzalo konkurencje o kilka lat

W BMW serii 7 z roku 1978 miałem czujnik zużycia klocków ;-)

Offline wojo

• VW: Tiguan II
  • Rej: WZ
« Odpowiedź #1301 dnia: 06 - Kwietnia - 2018 - 11:53:34 »
W BMW serii 7 z roku 1978 miałem czujnik zużycia klocków ;-)

Widzę, że u Ciebie tendencja spadkowa jest...

BMW7 potem (...) potem A4 następnie Tiguan... To teraz będzie pora na T-Roca :P a na koniec UP! :D

Offline arekp

« Odpowiedź #1302 dnia: 06 - Kwietnia - 2018 - 12:20:33 »
Widzę, że u Ciebie tendencja spadkowa jest...

BMW7 potem (...) potem A4 następnie Tiguan... To teraz będzie pora na T-Roca :P a na koniec UP! :D

Tamto to było tak dawno, że szkoda wspominać ... ale i tak to było najwygodniejsze auto!

PS po drodze Opel, Ford, Mitsubishi no i A3

Offline Tomasz2510

• VW: Golf VIII
  • Wersja: Style
  • Silnik: 1.5 e-TSI
  • Moc: 150 KM
  • Skrzynia: DSG
« Odpowiedź #1303 dnia: 06 - Kwietnia - 2018 - 14:02:26 »
Wczoraj na targach w Poznaniu była premiera nowego touarega (biały w r-line). Siedziałem i muszę przyznać, że auto bardzo wygodne i odrobione w środku. Niestety z cenami trochę przesadzili.

Dodano:  06 - Kwietnia - 2018  -  16:24:10
Gdy tak sobie patrzę spokojnie na cennik, to konfiguracja wychodzi mi podobnie do mojego audi Q5. Prestiż może jest mniejszy, ale komfort jazdy może być wyższy niż w Q5. Jeśli do tego dojdą wyższe rabaty niż w audi, to może być ciekawie. Miejsca jest więcej niż w Q5, fotele są mega wygodne, a jakość materiałów jest bardzo wysoka. Ciekawe kiedy pierwsze auta trafią do Polski?

Offline tiguan220

•  -baned-
« Odpowiedź #1304 dnia: 06 - Kwietnia - 2018 - 22:48:50 »
Byłem dzisiaj i mam mieszane uczucia co do touarega. Przód jak dla mnie za ciężki. Koła 21" miał ten r line i szerokość 285! Znalazłem za to następne auto dla siebie - nowe audi a7.
Co do samych targów to mega tłok, no i mercedes, który zajmował tyle miejsca co bmw audi i vw razem wzięte.

Offline omen

• Silnik: 2.0 TSI
  • Moc: 180 KM
  • Rej: WT
« Odpowiedź #1305 dnia: 07 - Kwietnia - 2018 - 11:51:04 »
Patrzyliście na cennik tuarega?

Wg mnie jakoś dziwnie skonstruowany jest.

Za kolo zapasowe (dojazdowe) doplata 1760 pln - no ale może w aucie za tyle kasy ludzie nie potrzebują zapasówki.
Za podwojna podlogę bagażnika doplata 1690 pln.
Aby mieć zaglowki regulowane w 2 plaszczyznach trzeba wziąć pakiet skóry savona/ vienna za minimum 20470 pln (najtanszy pakiet za 13110 nie obejmuje zagłowków reg. w 2 płaszczyznach). No chyba że zagłowki wchodzą w skład któregoś z pakietów stylistycznych (atmosphere, elegance, rline) i wtedy mamy zagłowki przy okazji za jedyne 11190 pln.
Brak poduszki kolanowej dla kierowcy?? To nie jest błąd??

To wszystko w tigu w wersji HL która doposażona o kilka fajnych rzeczy kosztuje 2 x mniej (wiem że inny silnik).

Za to bardzo fajny pakiet premium z matrixami, easy open/close oraz rear assist (kamerą).
Brak kamer 360? Czy to już "bezpłatny standard"??

Offline Kabe

• Silnik: 1.4 TSI ACT
  • Kod: CZEA
  • Rej: WE
« Odpowiedź #1306 dnia: 07 - Kwietnia - 2018 - 12:01:59 »
Ale to normalne podejście producentów,  że czym droższe auto tym droższe dodatki. Porównaj sobie ceny tych samych dodatków w Golfie, Tiguanie i Passscie to możesz być zaskoczony :-)

Offline tiguan220

•  -baned-
« Odpowiedź #1307 dnia: 07 - Kwietnia - 2018 - 17:14:13 »
W dodatkach producenci zarabiają obecnie najwięcej. Inna kwestia, że takie cuda techniki jak dynamic light assist czy lane assist to bezużyteczne gadzety, zamiast których wolałbym dostać np lepszą jakość wykończenia (w tiguanie). Zrezygnowałbym też z aktywnego tempomatu czy AID dla kamery cofania. No ale jak dzisiejszy kierowca jest bombardowany z każdej strony tymi super systemami podnoszącymi bezpieczeństwo i chce takie mieć myśląc, że to coś daje.  Podstawowe rzeczy jak mocniejsze hamulce, więcej mocy pod prawą nogą czy dobre opony to jest bezpieczeństwo.

Offline Kabe

• Silnik: 1.4 TSI ACT
  • Kod: CZEA
  • Rej: WE
« Odpowiedź #1308 dnia: 07 - Kwietnia - 2018 - 19:12:48 »
Inna kwestia, że takie cuda techniki jak dynamic light assist czy lane assist to bezużyteczne gadzety, zamiast których wolałbym dostać np lepszą jakość wykończenia (w tiguanie). Zrezygnowałbym też z aktywnego tempomatu czy AID dla kamery cofania.
Nie do końca się zgadzam: 
- DLA: jako dopełnienie TopLed jest rewelacyjny według mnie w nocy, z tego bym nie zrezygnował, 
- Lane Assist: wymagana przyzwyczajenie ale jeśli ktoś tak jak ja zagapił się i polrawie wyjechał w barierki oddzielające pasy to bez wzgledu czy system jest perfekcyjny czy nie to ja chce go mieć i już ze 2 razy przypomniał mi że zjeżdżam z drogi, 
- pozostałe 3 mam i uważam je za potrzebne w aucie ale to już decyzja indywidualna

Offline omen

• Rej: WT
« Odpowiedź #1309 dnia: 07 - Kwietnia - 2018 - 20:31:30 »
Chodziło mi o to że w tuaregu trzeba płacić za to co tiguan HL już ma. A przecież tuareg występluje tylko w wersji HL ;)

Co do użyteczności ACC czy AID - kwestia indywidualna. Ja nie lubiłem zwykłego tempomatu bo na polskich drogach ciągle się wyłącza bo trzeba hamować. Wg mnie ACC eliminuje ten problem w 100%.
AID - to już bardzo indywidualna kwestia. Wg mnie VW go dał w "standardzie" HL aby większa ilość ludzi mogła zobaczyć jak to wygląda/działa. Ja chyba bym nie wziął za dopłata a tak mam (wiem że i tak za to zapłaciłem ale nie było innej opcji) i powoem szczerze że jak teraz widze auta ze zwykłymi to jakoś dziwnie mało informacji na tych analogach.

Kamera cofania to akurat tani dodatek - owszem, w tigu bardzo przydatny.

Kto używa ACC pewnie też doceni DLA. Dla mnie to był jeden z argumetów za tiguanem w wersji HL - z top led z pakietu premium.

Line assist możesz wyłączyć, ale znowu - kto używa ACC doceni.

Może tezeba było inne auto wybrać ,)

Offline arekp

« Odpowiedź #1310 dnia: 07 - Kwietnia - 2018 - 20:40:40 »
Po prawie 2 latach z Tiguanem i nerwem na pewne jego elementy, fajnie że go mam ponieważ:

- TOP LED - to dla mnie obecnie minimum wyposażenia w kolejnym aucie
- AID - pewnie gdybym miał zapłacić, to bym nie kupił za pierwszym razem, teraz już będzie obowiązkową pozycją
- ACC - mógłbym zrezygnować z AID dla ACC, ale nie z ACC dla kamery cofania - której w dodatku w Tiguanie nie da się kupić bez durnego automatycznego parkowania
- AWD - nie miałem wcześniej, ale chyba w kolejnym bym nie kupił - o ile była by opcja wyboru, bo tu nie miałem (180KM było minimalną mocą przy wyborze auta)

I teraz sam SUV jako buda, zdecydowanie na tak. Tuareg, przy tym budżecie chyba jednak Volvo.

Offline daniels81

• Silnik: 1.4 TSI
« Odpowiedź #1311 dnia: 10 - Kwietnia - 2018 - 22:11:57 »
VW ma mega dziwną polityke, chciałem wziąć t-roc-a na jazdę testową, da się ale tylko 9-17 i tylko z sprzedawcą. W BMW dostałem bez problemu auto na ile chciałem ( jeden dzien i limit 150 kilometrow). Pojechałem spokojnie po dzieciaki do szkoły, na zakupy itd. Jednym słowem przetestowałem co chciałem. Rozumie że vw nie chce dawać auta kazdemu no ale bez jaj- przyjechałem autem za prawie 200k kupionym u nich pare miesięcy temu...moje pierwsze vw i chyba ostatnie...

Offline Skakun

• :: TrendLine
  • Rej: SK
« Odpowiedź #1312 dnia: 10 - Kwietnia - 2018 - 22:16:34 »
Zmień dealera... to widać słaba polityka tej placówki. Ja jazdę próbną odbywałem sobie sam i nie było z tym najmniejszego problemu...

Offline MrBlacker

• VW: Tiguan Allspace
« Odpowiedź #1313 dnia: 10 - Kwietnia - 2018 - 22:31:05 »
Dokładnie. Ja już pożyczałem na weekend Passata x2, T-Roca, Arteona x2, a Tigunana x5 w różnych wersjach modelowych i silnikowych już kilkakrotnie.
Żadnych problemów. Auta zawsze zatankowane i czyściutkie. W sobotę ok. południa odbiór w salonie, a w poniedziałek do 10 oddanie. Żadnych opłat, tylko spisanie danych z prawka i podpis.
Teraz czekam jak pojawi się w salonie nowy Touareg - jestem już wstępnie umówiony na jazdę testową.

Offline Tomasz2510

« Odpowiedź #1314 dnia: 11 - Kwietnia - 2018 - 09:43:23 »
Kiedy w salonach pojawi się nowy Touareg, bo ja mam sprzeczne informacje? Również czekam na jazdę testową, bo chcę porównać Touarega do Q5.

Offline daniels81

• Silnik: 1.4 TSI
« Odpowiedź #1315 dnia: 12 - Kwietnia - 2018 - 09:52:26 »
to jest folia self- healing czyli pod wpływem ciepła wszelkie zadrapania znikają. Lampy po zdjeciu folii wyglądają jak nowe, Folie powinno sie wymienić raz na jakieś 3-4 lata. 200 pln za dwie lampy to nie jakaś astroniczna kwota a lampy wygladają super przez cały okres użytkowania auta. Mam tak obklejony cały przód, niestety jak nie ma sie jakiegoś znajomego to kwota za oklejenie jest dosyc odstraszajaca  :evil:

Offline MrBlacker

« Odpowiedź #1316 dnia: 12 - Kwietnia - 2018 - 09:58:54 »
No tak, taka folia ma sens. Też zastanawiałem się nad oklejeniem całego frontu tego typu folią, ale cena faktycznie odstrasza.
Myślałem, że masz oklejone taką "zwykłą" folią za kilkanaście złotych.

Offline wojo

• Rej: WZ
« Odpowiedź #1317 dnia: 13 - Kwietnia - 2018 - 22:29:33 »
Felgi zimowe czy całoroczne? :)

Offline WuWojtas

• Silnik: 2.0 TDI
  • Napęd: 4x4
  • Rej: FZ
« Odpowiedź #1318 dnia: 14 - Kwietnia - 2018 - 06:45:04 »
Na razie mam jedne felgi i dwa komplety opon, jak zacznie mi się coś nudzić to kupię nowe felgi na lato i będę miał znowu "nowe" auto ;) :smoking:
------------------------------------------------------------------------------------
Tiguan II 2.0 TDI 150 KM, 4Motion, DSG-7 + pakiet Offroad

Offline alfred

• :: StartLine
  • Silnik: 4.8 V8
  • Rej: GLE
« Odpowiedź #1319 dnia: 16 - Kwietnia - 2018 - 08:15:47 »
W końcu po wielu latach... dałem się przekonać do zamontowania czujki parkowania.
Zobaczymy jak to będzie. Póki co już mnie irytuje jak mi ciągle coś pika, ale na gorsze to raczej nie wyjdzie  :bry:
[CZYTAJ REGULAMIN]

Offline Tomasz2510

« Odpowiedź #1320 dnia: 18 - Kwietnia - 2018 - 19:53:48 »
Wczoraj testowałem volvo XC60. Po tym teście zamówiłem Audi Q5. Volvo okazało się wielkim rozczarowaniem pod względem wyciszenia wnętrza, przy prędkościach autostradowych. Siedząc na tylnej kanapie jest tragedia w porównaniu do Q5. Szumy są nie tylko przy szybach, ale również od kół. XC60, to piękny i tańszy od Q5 samochód, ale nad wyciszeniem muszą sporo popracować. Nowe BMW X3 traci na wartości przez 3 lata więcej od Q5 i jest gorzej wykonane w środku. Na dodatek mi się nie podoba. Nowy Touareg jest kosmicznie drogi przez to, że jest tylko jeden silnik. Ostatecznie Q5 jest zwycięzcą moich testów. Zdecydowałem się na silnik 2.0TFSI. Odbiór auta za 6 miesięcy.

Offline MrBlacker

« Odpowiedź #1321 dnia: 20 - Kwietnia - 2018 - 12:47:41 »
Można już sobie skonfigurować Touarega III w konfiguratorze.
Wyszło mi ponad 400k.  :D

Offline MrBlacker

« Odpowiedź #1322 dnia: 22 - Kwietnia - 2018 - 11:35:24 »
Miałem wczoraj na cały dzień na użyczeniu Seata Atece z silnikiem 2.0 TSI 190 KM 4motion DSG.
Taki silnik najprawdopodobniej od września mają mieć Tiguany.
Auto całkiem fajne zarówno w środku jak i na zewnątrz. Jeździ się podobnie jak w Tiguanie. Wszystkie ustawienia intuicyjne i podobne do VW.
Z jednej strony autko z taką nutką sportową, nawet dźwięk z rury wydechowej taki usportowiony.
Ale z drugiej strony czułem się w tym aucie jakość ciasno. Czuło się tą różnicę kilkunastu centymetrów w stosunku do Tiguana i trzydziestu kilku do Tiguana Allspace.
Może wymiary wnętrza nie są dużo mniejsze, ale zdecydowanie jest to mniejsze auto.
Na plus w Seacie to możliwość wyboru tapicerki z alcantary (co prawda w połączeniu z materiałem, ale zawsze) oraz kolorowych pakietów stylistycznych. No i oczywiście cena w podobnej konfiguracji do Tiguana niższa.

Offline tiguan220

•  -baned-
« Odpowiedź #1323 dnia: 24 - Kwietnia - 2018 - 10:00:43 »
Wczoraj testowałem volvo XC60. Po tym teście zamówiłem Audi Q5. Volvo okazało się wielkim rozczarowaniem pod względem wyciszenia wnętrza, przy prędkościach autostradowych. Siedząc na tylnej kanapie jest tragedia w porównaniu do Q5. Szumy są nie tylko przy szybach, ale również od kół. XC60, to piękny i tańszy od Q5 samochód, ale nad wyciszeniem muszą sporo popracować. Nowe BMW X3 traci na wartości przez 3 lata więcej od Q5 i jest gorzej wykonane w środku. Na dodatek mi się nie podoba. Nowy Touareg jest kosmicznie drogi przez to, że jest tylko jeden silnik. Ostatecznie Q5 jest zwycięzcą moich testów. Zdecydowałem się na silnik 2.0TFSI. Odbiór auta za 6 miesięcy.
U mnie wygrało GLC coupe ale 250tys przy 170 za tiguana zrobiło różnicę.

Offline topic75

• Kod: CZPA
  • Rej: SZ
« Odpowiedź #1324 dnia: 25 - Kwietnia - 2018 - 18:32:35 »
Jak mam chwile, to przeglądam fora samochodowe, dzisiaj padło na temat Q5 2017.   Temat lista nie dociągnąć, która może się przydać przy odbiorze nowej Q5. Tak nawiasem, ego kosztuje i wymagają więcej od tej klasy samochodu. Tak jak ktoś  kiedyś mi powiedział, nie ma już jakości w motoryzacji, jest ilość i dobry księgowy.  ;)

Tagi wątku: