Autor Wątek: Bagażnik na rowery do Vito  (Przeczytany 2065 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: GD
Bagażnik na rowery do Vito
« dnia: 09 - Lipiec - 2017 - 15:23:45 »
Padł plan na na szybki wypad w teren z rowerami .Większość podeszła by do sprawy całkiem inaczej .Kupiła /wypożyczyła .I nie mówię że to zły pomysł .Ja jednak podszedłem do tego mniej standartowo (taki jestem ).Wpadłem w czeluścia garażowe .Wygrzebałem kawałki profilu zamkniętego 2x2 o ściance 1mm .Uznałem że wystarczy spokojnie .Odpaliłem szlifierkę no i fru .

W mercedesie przy górnych zawiasach tylnej klapy są gwintowane otwory .Zmierzyłem rozstaw i do dzieła .Kilka chwil i pospawałem takie coś .

By to jakoś wyglądało obskoczyłem to czarnym matem (połowa spreja stykła )

Mając tego typu wieszak na koła zapakowałem to co zamierzałem .

Jak można zauważyć (na słabych fotkach )dla pewności że nie zgubię załadunku użyłem dość sporo pasów transportowych .Choć po jeździe próbnej w nie lekkim terenie i przetestowaniu wystarczyła by połowa z tego co użyłem do spinania .
Dla jasności i zobrazowania na zrobienie bagażnika (pseudo bagażnika )zużyłem około 5 m profila (25 zł ) połowę czarnego spreju (10 zł) i trochę drutu do pospawania wszystkiego w całość .No i około 2-3 godzin .Jakby nie liczyć to zmieściłem się spokojnie w 50 zł (nie licząc mojej robocizny ) by przetargać 4 rowery .
Jako że żyjemy w takim a nie innym kraju to co zrobiłem jest nie legalne (bo nie ma atestu ).Przypiąłem wszystko pasami co też było nie legalne (bo nie mają atestu ) .Jakbym całość wrzucił na dach i uwiązał zwykłą linką /sznurkiem to byłoby legalne i nie potrzebny jest wtedy atest .Czy to nie jest chore (przepisy) zostawiam waszej ocenie.Tak samo jak ceny bagażników do transportu rowerów .   

Offline janusz07

• :: VIP ::
  • VW: Passat B5
  • Model: Variant
  • Silnik: 2.8 V6 30V
  • Kod: AQD
  • Moc: 193 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
Odp: Jak zrobić bagażnik na rowery do Vito.
« Odpowiedź #1 dnia: 11 - Lipiec - 2017 - 08:12:51 »
Gulasz, super pomysł i wykonanie  :thumbup:

Offline zwuweik

• new
« Odpowiedź #2 dnia: 11 - Lipiec - 2017 - 14:53:15 »
Kapitalne wykonanie :D Tak świetnego zamocowania jeszcze nie widziałem heh.

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • VW: Sharan I 2FL
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: BRT
  • Moc: 140 KM
  • Rej: BKL
« Odpowiedź #3 dnia: 13 - Lipiec - 2017 - 18:49:00 »
Kolejny raz kolega @Gulasz popisał się kreatywnością. :vwclubpolska:

Tagi wątku: