Autor Wątek: Aktualizacja map / oprogramowania  (Przeczytany 104 razy)

Offline Michal_D

• :: TrendLine
  • VW: Golf VIII
  • Wersja: GTI
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Moc: 245 KM
  • Skrzynia: DSG
  • Napęd: FWD
  • Rej: LKS
Aktualizacja map / oprogramowania
« dnia: 15 - Wrzesień - 2024 - 21:02:02 »
Witam.
Posiadam Golfa VIII z 2020 roku od kilku dni i na razie nie wszystko ogarnąłem więc chciałbym dopytać o kilka rzeczy.
1. Jak aktualizuje się mapy w nawigacji przy użyciu pendrive ponieważ mapy pobrałem ale po włożeniu pendrive nic się nie dzieje. Mój Golf ma stałe połączenie z internatem i czy mapy pobierają się samoczynnie? Mam nr map 24.8 więc chyba dość nowe ale sam ich nie wgrywałem a na 100% jak kupowałem auto to był inny numer tych map.
2. Czytałem na forum o możliwości aktualizacji tego całego systemu multimedialnego ale nie wiem skąd brać oprogramowanie? Jak można jakoś ustalić czy jest nowsza wersja oprogramowania? Czy lepiej jechać do ASO czy można samemu wgrywać? Czy oprogramowanie pobiera się samoczynnie z Internetu i wystarczy poczekać? Może jest jakaś instrukcja jak wgrywać i skąd brać?
Proszę o poradę czy zostawić tak jak jest czy może coś można wgrać nowszego?
Dane z auta:
Sprzęt H58
Oprogramowanie: 1941
Baza danych nawigacyjnych: 24.8

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GD
Odp: Aktualizacja map / oprogramowania
« Odpowiedź #1 dnia: 20 - Wrzesień - 2024 - 13:40:39 »
Mam nr map 24.8

Do tej pory nowszych nie ma

Dodano:  20 - Wrzesień - 2024  -  13:42:25
o możliwości aktualizacji tego całego systemu multimedialnego ale nie wiem skąd brać oprogramowanie?
A po Ci to? Coś źle działa? Zmiana oprogramowania to zawsze jakieś mniejsze lub większe poprawki, z reguły nic zauważalnego gołym okiem. Jeśli nic się złego nie dzieje to nie ma sensu aktualizować.

Dodano:  20 - Wrzesień - 2024  -  13:43:56
Mój Golf ma stałe połączenie z internatem i czy mapy pobierają się samoczynnie?
Jeśli masz wykupiony dostęp do VW Connect to tak.

Offline Michal_D

• :: TrendLine
  • VW: Golf VIII
  • Wersja: GTI
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Moc: 245 KM
  • Skrzynia: DSG
  • Rej: LKS
Odp: Aktualizacja map / oprogramowania
« Odpowiedź #2 dnia: 20 - Wrzesień - 2024 - 13:45:52 »
Dzięki za odpowiedź.

Dodano:  22 - Wrzesień - 2024  -  15:54:44
Mam jeszcze pytanie odnośnie opcji "reset do ustawień fabrycznych". Sporo pozmieniałem w aucie po zakupie i niektóre rzeczy źle sobie ustawiłem. Chciałbym więc przeprowadzić procedurę czyszczenia tego systemiu i przy okazji usunąć jakieś dane poprzedniego właściciela auta. Czy istnieje jakieś ryzyko utraty np. wykupionej przez poprzedniego właściciela subskrypcji VW connect (ważna do czerwca 2025) czy jest ona powiązana z VIN i po ponownym zalogowania się na konta Volkswagena w aucie subskrypcja dalej będzie widoczna?

Tagi wątku: