Dzięki za mobilizację. Nie dawało mi to spokoju że mam robić przelew (na przecież niemała kwotę) płacąc za coś co może być nie tym co zamówiłem lub przynajmniej nie do końca zawierać wszystko co chciałem.
Zadzwoniłem, pojechałem, obejrzałem. Sprzedawca nawet był zadowolony bo wyrwałem go z tego młyna który miał miejsce w salonie.
Wygląda na to że udało im się zamontować wszystko co zamówiłem

Samochód oklejony i bez dostępu do wnętrza ale większość wyposażenia wnętrza dało się zidentyfikować np appconnect po tym że z przodu były 2 x usb (standardowo przy DM jest jedno).
W lusterkach były diody więc i pakiet drogowy plus jest również na pokładzie.
Jedynie kamery cofania nie namierzyłem bo tył w pampersie.
Spasowanie też wygląda ok. Jedyne co zauważyłem to minimalna różnica w szerokości szczeliny pomiędzy 1 a 2 dzwiami po stronie prawej. Obejrzałem więc kilka innych tiguanów (łącznie z tym w salonie) i miały tak samo: szczelina na dole wydaje się być większa na dole. Nie jest to jednak rażące i to takie szukanie dziury w całym

Chromy i gora dzwi iedalnie na tym samym poziomie. Więc ten typ tak ma. Jakakolwiek regulacja spowodowałaby zaburzenie linii poziomych.
Jakby ktoś miał watpliwości i rozterki w przyszłości to:
- nie robią z tym oglądaniem żadnego problemu
- fajnie zobaczyć swoje auto za młodu - jeszcze w pampersach

- ma sie poczucie że wie się za co się płaci - naprawdę uspokaja
więc:
NIE ZASTANAWIAĆ SIE. NIE MĘDRKOWAĆ CZY NIE GŁUPIO itd itp.
JECHAĆ I OGLĄDAĆ. TO W KONCU NASZ PRZYSZŁY SAMOCHÓD A NIE DEALERA.
Teraz czekam na fakturę i info kiedy będzie wolny termin na przegląd zerowy i odbiór.
Co do opon to w gazetce w salone nie ma samych opon w rozmiarze 235/55 18 cali.
Są za to całe koła, ale w cenach wg mnie z kosmu.
Mają sprawdzić i dać znać choć znając życie ceny będą dużo większe niż u oponiarzy.
Pozostaje jeszcze wybór marki i modelu. Echh czytałem i brałem udział w wątku opon zimowych. Miały być nokiany ale coś sporo negatywnych opinii. Może jednak pirelli albo continenatal a może micheliny
P.S. mój tig jest na oponach 235/55 r18 ContiSportContact 5
Jeśli chodzi o wycenę.
Cena pozostała bez zmian. Sam też liczyłem. Wyjściowo moja konfiguracja wg obecnego cennika wyszła 2050 pln drożej ale rabat jest obecnie 8000 pln a nie 4000 pln wiec teoretycznie obecnie wyszłoby o niecałe 2k pln taniej.
Jednak (na szczęście) rabat kwotowy to nie wszystko i jest jeszcze rabat % dealera

Jakby zostawić taki jak miałem to oczywiście wg nowego cennika byłboby taniej, ale tak różowo nie jest.
Tak jak pisałem wcześniej (i słyszałem kilkukrotnie z różnych źródeł) im wyższy rabat dany przez producenta (rabat kwotowy) tym dealerzy mają mniejszą marżę - kasa musi się zgadzać.
W moich obliczeniach wystarczyło obniżyć rabat % o 1% i w cudowny sposób cena była identyczna. Potwierdził to dealer i utrzymał cenę.
Czyli z tymi promocjami jest jak wszędzie. Jeśli kogoś skusi rabat kwotowy na reklamie i jest zadowolony to jasne że czym wyższyszy tym lepiej. Nawet jak obecna cena z w nowym cenniku jest wyższa to nadal wychodzi taniej.
Jednak, nie wiem ile jest osób które nie negocjują ceny, ale widać po moich obliczeniach że kwotę finalną robi rabat % dany przez dealera - czyli negocjacje.
Dzięki temu nawet jak rabat z reklamy był 2x mniejszy cena finalna pozostała bez zmian. No ale ludzie lecą na cyferki i "darnową" pierwsza ratę i inne tego typu zagrywki.
Aaaaa mam roletkę schowka/uchwytu na kubki. Zapomniałem tylko zapytać z którego dokładnie tygodnia jest mój tig. Jak będę wiedział to w watku o zmianach 2018 napiszę.