Autor Wątek: ZAKUP I TERMIN ODBIORU - Tiguan II/Allspace  (Przeczytany 21009 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wojtek.vw

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan II
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Moc: 150 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
Odp: ZAKUP I TERMIN ODBIORU - Tiguan II/Allspace
« Odpowiedź #350 dnia: 18 - Listopada - 2017 - 07:13:12 »
Panowie u mnie też jaja, też zamawiałem City z DSG, Lusterka, Zimowy1, RearAssist z ParkAssist. Nie zależało mi na ledach itp, bo to auto na miasto.
Zamawiany pierwszy tydzień lipca. Na koniec lipca i w połowie sierpnia dowiadywałem się, to cały czas był widoczny gdzieś tam na początku lutego. Gdzieś w połowie października (4 tyg.temu) dowiadywałem się a handlowiec oddzwonił z info, że: O! Pana samochód już jest w Poznaniu, ale ekspresowo ten pana samochód poszedł! Ucieszyłem się, ale to koniec dobrych wieści.
Jestem po wczorajszym wezwaniu na spotkaniu u dealera z jednym z szefów, gdzie dowiedziałem się, że mój samochód stojący w Poznaniu na skutek jakiegoś błędu informatycznego/ludzkiego/jakiegoś innego itp., jest tylko cyfrą na ekranie i nigdy nie został wyprodukowany, nie ma go. Co więcej, podobno już City nie robią.

@elektrod, dowiedz się czy w ogóle go zrobią. Przemyśl Subaru XV - u mnie się mojej lepszej połówce nie podoba.

Ja dostałem ofertę samochodu w wyższej wersji z różnymi pakietami z tym samym silnikiem DSG, ale bez tego wyposażenia co chcieliśmy i w innym kolorze. Na co mi np. do miasta nawigacja? Jeszcze bym musiał dopłacić 10k zł. Jestem w kropce.

Zastanawiam się czy nie negocjować w cenie zaproponowanej przez dealera samochodu z wyposażeniem jakie chcę i skierować do produkcji. Wtedy bym musiał dopłacić, stracić te 5 miesięcy które już czekam, ale bym miał co chcę z wyposażenia.

Panowie, wielkie pytanie: Kiedy teraz wchodzą w produkcję samochody, zamawiane dzisiaj? Orientacyjnie oczywiście, ile trzeba czekać?
Sorry ale nie zawsze mogę pisać z polskimi literkami.

Offline elektrod

• Moc: ?? KM
  • Rej: ZPL
« Odpowiedź #351 dnia: 18 - Listopada - 2017 - 11:26:28 »
Ja zamawiałem 23 czerwca i na ten moment na stronach VW był dostępny. Dealer zapewnia, że wyprodukują, tyle, że nie wiadomo kiedy. Trochę średnio w to wierzę. Napiszę do VW, ale podejrzewam, że nic nie wskuram.
Teoretycznie jeżeli ten Tig czeka w kolejce, to dealer może zmienić konfigurację, nie wysyłają go na koniec kolejki? Jestem w stanie dopłacić do podobnej wersji.

Offline Rocko

« Odpowiedź #352 dnia: 18 - Listopada - 2017 - 11:52:30 »
Mój post byl skierowany do Wojtek.vw

Offline tomek224

• VW: Golf Sportsvan
  • Rej: KR
« Odpowiedź #353 dnia: 18 - Listopada - 2017 - 12:12:03 »
Witam wszystkich
Garść informacji, może przydadzą się tym którzy zamierzają kupić nowego Tiguana. Ogólnie z zamówieniami są obecnie jaja. Nikt nie potrafił mi określić dokładnie terminu dostawy. Samochód zamawiałem 30 października, przewidywany termin dostawy, około Maja przyszłego roku. Po 2 tygodniach, dowiedziałem się że w zasadzie nie ma żadnych terminów i fabryka przestała udzielać informacji, ze względu na kolejkę spowodowaną brakiem komponentów, popytem i zmianami modelu w roku 2018. Optymistyczne że równie dobrze termin dostawy może ulec skróceniu. Zamieszanie jest ogromne i można wskoczyć też na dużo wcześniejszy termin np.luty. W każdym razie jak komuś zależy na precyzyjnym terminie i nie chce skończyć na kilka miesięcy bez auta, albo z dwoma autami, to jest się czym martwić. Zaskoczyła mnie jedna sprawa, że przy takim popycie można wynegocjować niezłe rabaty. Ja na osobę prywatna bez negocjacji dostałem 10%. Przy zamówieniach pod leasing słyszałem o kosmicznych rabatach, ale trudno mi je zweryfikować.

Konfiguracja: 2.0TDi 150KM, 4Motion, kolor tungsten, Highline + pakiet premium + alarm + ogrzewanie postojowe + ergo active + VW safe 24 miesiące

Gdzieś w necie udało mi się znaleźć że klienci w UK mogą śledzić swoje zamówienia online. Czy ktoś próbował z PL?
pozdrawiam

Offline elektrod

« Odpowiedź #354 dnia: 18 - Listopada - 2017 - 13:00:45 »

Offline daniels81

• :: ComfortLine
« Odpowiedź #355 dnia: 18 - Listopada - 2017 - 13:33:36 »
Witam wszystkich
Garść informacji, może przydadzą się tym którzy zamierzają kupić nowego Tiguana. Ogólnie z zamówieniami są obecnie jaja. Nikt nie potrafił mi określić dokładnie terminu dostawy. Samochód zamawiałem 30 października, przewidywany termin dostawy, około Maja przyszłego roku. Po 2 tygodniach, dowiedziałem się że w zasadzie nie ma żadnych terminów i fabryka przestała udzielać informacji, ze względu na kolejkę spowodowaną brakiem komponentów, popytem i zmianami modelu w roku 2018. Optymistyczne że równie dobrze termin dostawy może ulec skróceniu. Zamieszanie jest ogromne i można wskoczyć też na dużo wcześniejszy termin np.luty. W każdym razie jak komuś zależy na precyzyjnym terminie i nie chce skończyć na kilka miesięcy bez auta, albo z dwoma autami, to jest się czym martwić. Zaskoczyła mnie jedna sprawa, że przy takim popycie można wynegocjować niezłe rabaty. Ja na osobę prywatna bez negocjacji dostałem 10%. Przy zamówieniach pod leasing słyszałem o kosmicznych rabatach, ale trudno mi je zweryfikować.

Konfiguracja: 2.0TDi 150KM, 4Motion, kolor tungsten, Highline + pakiet premium + alarm + ogrzewanie postojowe + ergo active + VW safe 24 miesiące

Gdzieś w necie udało mi się znaleźć że klienci w UK mogą śledzić swoje zamówienia online. Czy ktoś próbował z PL?
pozdrawiam
nic nowego nie napisałeś, tak sytuacja trwa już od kilku miesiecy wystarczy poczytac ten watek.., jedni mieli więcej szczęscia inni mniej... rabat 10% jest raczej standardowy, w ogromnymi rabatmi na leasing- zapomnij albo sprecyzuj to dla Ciebie jest ogromnym rabatem. Co do śledzenie- nie nie możemy, problem również omawiany w tym temacie.

Offline wojtek.vw

« Odpowiedź #356 dnia: 18 - Listopada - 2017 - 16:08:15 »

Offline wojtek.vw

« Odpowiedź #357 dnia: 19 - Listopada - 2017 - 08:41:02 »
Ja mam trochę ograniczone możliwości wyboru, bo samochód ma być dla kobiety i musi się jej podobać i nie każdym chce jeździć, choćby nie wiem jak był wypasiony.
Pomijając różne negocjacje w VW, samochodem innej marki nad którym się najbardziej zastanawiamy, to Honda HR-V. U nas ma to być samochód na miasto, i to że Honda trochę mniejsza nie przeszkadza, poza tym za 108k zł masz najbardziej wypasioną wersję ze szklanym dachem itd. i skrzynię CVT. Nie dzwoniłem jeszcze do Hondy, ale tam też będzie chyba trzeba z pół roku czekać.
Nie za bardzo chcę wydawać więcej kasy. City był bardzo dobrą opcją. W grudniu wchodzi Mitsubishi Eclipse Cross, no ale będzie z automatem droższy (automat od 111k zł), poza tym to nowość, więc nie wiadomo jakie będzie miał choroby wieku dziecięcego. No ale ładny. :D

Offline Robert_em

• Silnik: 2.0 TDI
  • Rej: SC
« Odpowiedź #358 dnia: 19 - Listopada - 2017 - 10:34:55 »
No ale ładny. :D

Dużo bym powiedział o tym aucie, ale na pewno nie to, że jest ładny.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline wojtek.vw

« Odpowiedź #359 dnia: 19 - Listopada - 2017 - 13:02:45 »
Ja mam trochę ograniczone możliwości wyboru, bo samochód ma być dla kobiety i musi się jej podobać i nie każdym chce jeździć, choćby nie wiem jak był wypasiony.
[...]
No ale ładny. :D

Pozwolę sobie samemu siebie zacytować. Toyota C-HR też jest ładna.
Jak to powiadają: w związku można mieć albo spokój albo rację. ;) No, ale OT zaczynamy.

Offline elektrod

« Odpowiedź #360 dnia: 22 - Listopada - 2017 - 21:32:28 »
Jakie opcje rozważasz? Inną markę? Ja dzisiaj byłem w skodzie i mocno się zastanawiam nad Karoqiem. Za podobną cenę dostanę więcej wyposażenia. Gabarytowo minimalnie mniejszy i teoretycznie w styczniu może już być

Dzisiaj zamówiłem Karoqa, a z Tiguana rezygnuję.

Offline omen

• Silnik: 2.0 TSI
  • Moc: 180 KM
  • Rej: WT
« Odpowiedź #361 dnia: 15 - Grudnia - 2017 - 20:44:14 »
Dzwonił dziś do mnie sprzedawca i dostałem info że tiguan już jest w salonie!!
Zamówiony w lipcu, potem pewne zmiany (w ciągu 2 tygodni od zamówienia) i dłuuuuugo cisza. Myślałem że dostanę info że termin produkcji się "już" zamroził a tu taka informacja.

Dostałem na szybko informację że przeliczą jeszcze raz ofertę - może wyjdzie korzystniej (teraz ceny wyższe i rabat 8000 ale mam też info że mocno im marże obniżyli w związku z tym więc rabat salonu musi być mniejszy). Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Wiem (od sprzedawcy) że procedura wygląda tak (zakup za gotówkę):
Obliczenie ceny > faktura (mam info że mailem) > przelew > odebranie dokumentów > rejestracja > ubezpieczenie > odbiór

I teraz pytania:
1. Kiedy ogląda się auto aby zgłosić ewentualne usterki? Już na końcu jak już zapłaciłem, zarejesteowałem i ubezpieczyłem więc auto praktycznie jest już moje?

2. Jakie papiery powinienem dostać od dealera aby od razu przy rejestracji mieć wpisany hak (o ile CEPIK już działa i przyjmuje auta z hakiem nie jako opcja w opisie)

Na plus odbioru teraz jest to że jest promo na pakiet przeglądów. Obecna cena (do końca roku) to 99 pln za pakiet 48 miesięcy i 60 kkm.

Na minus to konieczność zorganizowania opon zimowych. Opłaca się barać w VW ?

Minusem i to dużym jest to że maja sajgon i nie wiadomo kiedy będzie termin na przegład zerowy auta a więc i na odbiót :(

Offline TMP

• Wersja: Highline
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: 4x4
« Odpowiedź #362 dnia: 15 - Grudnia - 2017 - 22:05:05 »
1. Kiedy ogląda się auto aby zgłosić ewentualne usterki? Już na końcu jak już zapłaciłem, zarejesteowałem i ubezpieczyłem więc auto praktycznie jest już moje?
Formalnie rzecz biorąc jest tak jak mówisz, przy przekazaniu pojazdu podpisujesz protokół odbioru i ewentualnie możesz wpisać zauważone usterki. Nie powinno być jednak również problemu z umówieniem się na oględziny jeszcze przed wystawieniem faktury i dokonaniem wpłaty, nawet jeśli samochód wciąż jest zafoliowany. Zawsze można przynajmniej sprawdzić specyfikację wyposażenia dodatkowego i w razie wpadki negocjować co dalej...

2. Jakie papiery powinienem dostać od dealera aby od razu przy rejestracji mieć wpisany hak (o ile CEPIK już działa i przyjmuje auta z hakiem nie jako opcja w opisie)
Zdaje się, że informacja o fabrycznym haku powinna być w wyciągu z homologacji.

Offline daniels81

« Odpowiedź #363 dnia: 16 - Grudnia - 2017 - 09:51:02 »
Osobiście uważam, że nie - i zarówno opony jak i felgi kupiłem od niezależnych dostawców.
jeżeli finansuje auto co jest opcja że dorzucą mu koła do całości, tak czy siak się to nie opłaca...

Offline omen

« Odpowiedź #364 dnia: 16 - Grudnia - 2017 - 23:04:54 »
Dzięki za mobilizację. Nie dawało mi to spokoju że mam robić przelew (na przecież niemała kwotę) płacąc za coś co może być nie tym co zamówiłem lub przynajmniej nie do końca zawierać wszystko co chciałem.

Zadzwoniłem, pojechałem, obejrzałem. Sprzedawca nawet był zadowolony bo wyrwałem go z tego młyna który miał miejsce w salonie.

Wygląda na to że udało im się zamontować wszystko co zamówiłem :)
Samochód oklejony i bez dostępu do wnętrza ale większość wyposażenia wnętrza dało się zidentyfikować np appconnect po tym że z przodu były 2 x usb (standardowo przy DM jest jedno).
W lusterkach były diody więc i pakiet drogowy plus jest również na pokładzie.
Jedynie kamery cofania nie namierzyłem bo tył w pampersie.

Spasowanie też wygląda ok. Jedyne co zauważyłem to minimalna różnica w szerokości szczeliny pomiędzy 1 a 2 dzwiami po stronie prawej. Obejrzałem więc kilka innych tiguanów (łącznie z tym w salonie) i miały tak samo: szczelina na dole wydaje się być większa na dole. Nie jest to jednak rażące i to takie szukanie dziury w całym ;)
Chromy i gora dzwi iedalnie na tym samym poziomie. Więc ten typ tak ma. Jakakolwiek regulacja spowodowałaby zaburzenie linii poziomych.

Jakby ktoś miał watpliwości i rozterki w przyszłości to:
- nie robią z tym oglądaniem żadnego problemu
- fajnie zobaczyć swoje auto za młodu - jeszcze w pampersach ;)
- ma sie poczucie że wie się za co się płaci - naprawdę uspokaja
więc:
NIE ZASTANAWIAĆ SIE. NIE MĘDRKOWAĆ CZY NIE GŁUPIO itd itp.
JECHAĆ I OGLĄDAĆ. TO W KONCU NASZ PRZYSZŁY SAMOCHÓD A NIE DEALERA.

Teraz czekam na fakturę i info kiedy będzie wolny termin na przegląd zerowy i odbiór.

Co do opon to w gazetce w salone nie ma samych opon w rozmiarze 235/55 18 cali.
Są za to całe koła, ale w cenach wg mnie z kosmu.
Mają sprawdzić i dać znać choć znając życie ceny będą dużo większe niż u oponiarzy.
Pozostaje jeszcze wybór marki i modelu. Echh czytałem i brałem udział w wątku opon zimowych. Miały być nokiany ale coś sporo negatywnych opinii. Może jednak pirelli albo continenatal a może micheliny

P.S. mój tig jest na oponach 235/55 r18 ContiSportContact 5

Jeśli chodzi o wycenę.
Cena pozostała bez zmian. Sam też liczyłem. Wyjściowo moja konfiguracja wg obecnego cennika wyszła 2050 pln drożej ale rabat jest obecnie 8000 pln a nie 4000 pln wiec teoretycznie obecnie wyszłoby o niecałe 2k pln taniej.
Jednak (na szczęście) rabat kwotowy to nie wszystko i jest jeszcze rabat % dealera :)
Jakby zostawić taki jak miałem to oczywiście wg nowego cennika byłboby taniej, ale tak różowo nie jest.
Tak jak pisałem wcześniej (i słyszałem kilkukrotnie z różnych źródeł) im wyższy rabat dany przez producenta (rabat kwotowy) tym dealerzy mają mniejszą marżę - kasa musi się zgadzać.

W moich obliczeniach wystarczyło obniżyć rabat % o 1% i w cudowny sposób cena była identyczna. Potwierdził to dealer i utrzymał cenę.

Czyli z tymi promocjami jest jak wszędzie. Jeśli kogoś skusi rabat kwotowy na reklamie i jest zadowolony to jasne że czym wyższyszy tym lepiej. Nawet jak obecna cena z w nowym cenniku jest wyższa to nadal wychodzi taniej.
Jednak, nie wiem ile jest osób które nie negocjują ceny, ale widać po moich obliczeniach że kwotę finalną robi rabat % dany przez dealera - czyli negocjacje.
Dzięki temu nawet jak rabat z reklamy był 2x mniejszy cena finalna pozostała bez zmian. No ale ludzie lecą na cyferki i "darnową" pierwsza ratę i inne tego typu zagrywki.

Aaaaa mam roletkę schowka/uchwytu na kubki. Zapomniałem tylko zapytać z którego dokładnie tygodnia jest mój tig. Jak będę wiedział to w watku o zmianach 2018 napiszę.

Offline flamecards

• Rej: WE
« Odpowiedź #365 dnia: 16 - Grudnia - 2017 - 23:45:56 »
Cytuj (zaznaczone)
Aaaaa mam roletkę schowka/uchwytu na kubki. Zapomniałem tylko zapytać z którego dokładnie tygodnia jest mój tig. Jak będę wiedział to w watku o zmianach 2018 napiszę.

pytaj, pytaj....spokoju mi to nie daje....może zapytac czy coś wiedzą na ten temat...

Offline omen

« Odpowiedź #366 dnia: 17 - Grudnia - 2017 - 00:06:01 »
No strasznie byłem zły jak sobie uświadomiłem że nie zapytałem o ten tydzień produkcji.
Od razu wysłałem smsa ale tam był sajgon i dużo osób więc sprzedawca nie miał na nic czasu. Święta ida - ludzie prezentów szukają.
Info o tym że tig jest w salonie dostałem 1 grudnia czyli w 48 tygodniu. Pytanie ile im zajęło od produkcji do dostawy....

W salonie 2 tiguany (zwykły i allspace) miały roletki! A wydawało się że allspace nie będzie jej miał.
Może to fake news albo nie dotyczy highline. Jak dostane info to dam znać

Offline flamecards

« Odpowiedź #367 dnia: 17 - Grudnia - 2017 - 00:07:05 »
Ja mam Comfortline....;(

Offline omen

« Odpowiedź #368 dnia: 20 - Grudnia - 2017 - 19:43:37 »
Nie mam informacji od dealera ale jak byłem oglądać auto zrobilem kilka zdjęć.
Na jedym z nich na fotelu widać kartkę na której jest:
43-3-xxxxx
Wnisokuję że oznacza to środę w 43 tygodniu czyli 25.10.2017

Z potwierdzeniem o usunięciu roletki będziesz misiał poczekać aż ktoś odbierze auto z 46 tygodnia.

Dziś dostałem wreszcie fakturę (auto jw z 25.10.2017, info od dealera 01.12.2017 lecz byłem za granicą wiec rozmowy o odbiorze od 14.12.2017)
Jakoś długo jechało a niby ma tylko 2km na liczniku...
15.12.2017 dowiedziałem sie że przed świetami nie odbiore bo nie mają terminów w serwisie na przegląd zerowy. Może uda się przed sylwestrem..
Jak widać nie jest łatwo zostać posiadaczem nowego auta!! Trochę jestem zdziwiony i niestety niemiło rozczarowany.

Wracając do faktury. Jest na niej podany numer VIN i jak byk w 10 sekcji (rok) jest "J" czyli 2018 (no bo chyba nie 1988 !!).
Obok VINu na fakturze jest słownie: data produkcji 2017.

Ja rozumiem że w VW w czerwcu w 24 tygodniu roku zmienia się "rok modelowy" ale myślałem że to taki chwyt marketingowy
Ale żeby jeszcze w trakcie roku (9 tygodni do końca roku) zmieniać literkę w VINie?????
Jakbym nie wiedział że to nowe auto i jaka jest data produkcji to stwoerdziłbym że jest z 2018. Jak będzie w dowodzie??

edit:
w międzyczasie doczytałem że rok w VINie zmienia sie 1 sierpnia... nadal bez sensu choć znając datę produkcji np 2017 a widząc w nr VIN 2018 można wydedukować ze to z drugiej połowy 2017.
Wg mnie wprowadza to tylko zamieszanie.

Offline flamecards

« Odpowiedź #369 dnia: 21 - Grudnia - 2017 - 10:35:06 »
Cytuj (zaznaczone)
Z potwierdzeniem o usunięciu roletki będziesz misiał poczekać aż ktoś odbierze auto z 46 tygodnia.

Mam nadzieję, że ktoś da znać:)

Offline adamsok

• :: StartLine
  • Rej: PO
« Odpowiedź #370 dnia: 27 - Grudnia - 2017 - 19:37:22 »
Przed chwilą oglądałem na placu swojego Tiguana City (czyli w zasadzie Trendline), tydzień produkcji 48 - roletki nie ma. Z tego, co wiem nie ma jej też w Comfortline, jest tylko w Highline. Sprzedawcy udają zdziwionych...

Podziękował: flamecards

Offline flamecards

« Odpowiedź #371 dnia: 27 - Grudnia - 2017 - 23:21:23 »
Cytuj (zaznaczone)
Przed chwilą oglądałem na placu swojego Tiguana City (czyli w zasadzie Trendline), tydzień produkcji 48 - roletki nie ma. Z tego, co wiem nie ma jej też w Comfortline, jest tylko w Highline. Sprzedawcy udają zdziwionych...

Czyli tak jak myślałem...:( wizualizacje w konfiguratorze nie kłamią....:( smutek straszliwy:(

Offline Kabe

• Silnik: 1.4 TSI ACT
  • Kod: CZEA
« Odpowiedź #372 dnia: 27 - Grudnia - 2017 - 23:50:18 »
Sprzedawcy udają zdziwionych...
My wiemy o tym od kilku miesięcy,  a oni oczywiście zdziwieni :-)

Offline flamecards

« Odpowiedź #373 dnia: 15 - Stycznia - 2018 - 10:15:27 »
Auto zamówione w październiku - dzwoniłem do handlowca podpytać co i jak - póki co dalej cisza (klepnięta konfiguracja, ale termin dalej nieznany). Termin z umowy - kwiecien 2018.

Offline daniels81

« Odpowiedź #374 dnia: 15 - Stycznia - 2018 - 10:32:07 »
musisz być naprawde cierpliwym człowiekiem  :smoking:

Tagi wątku: